donderdag 31 maart 2022

2654 Dictee zondag 03-04-2022 (1) dictee – Dictee van de dag (532)

Dictee – dictees [2654]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 325, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (532)

Oudewater olé, dictee! (Oefendictee 2010)

1. Oudewater is oké (andere schrijfwijze volgens Van Dale: OK – minder goed). De plaats kreeg stad(s)recht(en) en omvat mede de kernen Snelrewaard (van de kombordenoorlog en het postcodegevecht na de herindeling), Hekendorp (daar maakte de buurtschap Goejanverwelle deel van uit) en het aloude Papekop (tot negentienzesendertig was daar een treinstation). De stad ligt in het groene hart van Holland [het Groene Hart] in een meanderbocht waar de Lange Linschoten uitmondt in de Hollandsche (Hollandse) IJssel.

2. De gemeente behoort tot de provincie Utrecht (en behoorde daarvoor zevenhonderd jaar lang tot de provincie Zuid-Holland). Na toekenning van het stad(s)recht (in circa twaalfhonderdvijfenzestig) behoorde Oudewater oorspronkelijk tot 't Sticht, later tot het graafschap Holland, en het was betrokken bij de Arkelse oorlogen. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag met een spotnaam geelbuiken omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Geelbuiken kunnen ook parkieten of schildpadden zijn! Kijk maar eens op internet!

3. Aan bezienswaardigheden biedt Oudewater De Waag (historische eigennaam; een zestiende-eeuwse heksenwaag, het heksengewicht speelde daarbij een grote rol), de Grote of Sint-Michaëlskerk (een driebeukige hallenkerk met zadeldaktoren), een stadhuis in renaissancestijl en een borstbeeld van Swiebertje (de zwerver uit de NCRV-televisieserie; ook: tv-serie, teeveeserie), destijds onthuld door Joop Doderer. Overigens heeft Oudewater twee musea: De Heksenwaag en Touwmuseum de Baanschuur.

4. De twee eerstgenoemde [musea] zijn trouwens rijksmonumenten. Als ex-inwoners zijn bekend Rudolphus Snellius (vader van de ontdekker van de beroemde brekingswet) en Jacobus Arminius, de voorman van de remonstranten (arminianen, rekkelijken) in het begin van de zeventiende eeuw (tegenover de gomaristen, de contraremonstranten – preciezen – onder leiding van de Leidse theoloog Franciscus Gomarus).

5. Oudewater ligt aan de N228, omvat veertig vierkante kilometer grondgebied, heeft een PvdA-burgemeester (heia, Marianne), twee postcodenummers, één telefoonnetnummer, een interessant demografisch plaatje en zoals alle gemeenten in Nederland een
CBS-code. Het totale aantal inwoners is net niet een myriade (tienduizendtal). De bron voor al deze gegevens is internetencyclopedie Wikipedia.

6. Actueel. Het verlate plan voor een cultuurhuis annex school komt van de grond. Het oorspronkelijke plan voor de school is geheel verlaten. Het bestede geld was op. Ook de gymzaal is foetsie. In Oudewater heb je een schaats- en skeelervereniging (SVO). Die geeft 's zomers clinics; in de winter schaatst men op de outdoorbaan De Vechtsebanen [eigennaam] in Utrecht.

7. De touwfabriek. De Touwfabriek G. van der Lee (Nederlandse familienaam) uit Oudewater heeft al vanaf 1545 een touwslagerij. In 1938 grondvestte men het huidige bedrijf in Hekendorp. In 1941 ging de fabriek over op elektriciteit. De Tweede Wereldoorlog was moeilijk: hennep was wel, sisal en manilla waren niet beschikbaar. In 1965 gaat men over op synthetische garens. Touwslagerij komt van touwslaan. Wist u trouwens, dat het rad (wiel) waaraan Michiel de Ruyter draaide, het rad op de lijnbaan van een touwslagerij was?

8. Het bedrijf staat er volgens zijn eigen website goed voor:
ISO-gecertificeerd [International Standardization Organization], ons kabelaringgaren is dubbel getwijnd en uv-bestendig, ons staaldraad is van rvs (roestvrij staal) gemaakt, we leveren nylon, polypropyleen, polyester en aramide, we hebben knowhow, zijn flexibel en hebben innovaties geïnitieerd, we hanteren correcte levertijden en leveren aan offshore en land- en tuinbouw, alsmede de groot- en detailhandel. Kortom: een bedrijf, waar Oudewater trots op kan zijn! Dacht u bij touwslagerij overigens ook meteen aan de Lijnbaan in
Rotterdam-Centrum en de Reeperbahn in Hamburg?

9. Besluit. Het was een gezellig dictee voor jou en jouw vrienden, maar wij zijn tekortgeschoten: de dicteetijgers zijn tekortgekomen. Daarom speciaal voor hen nog een tiental extra dictee-instinkers: heitjespiejijzer (kwartjesvinder), hellmanngetal (meet de strengheid van winters), Ali B-petjesverkoper (Ali B is een rapper), col legno (met het hout van de strijkstok), gris de lin (lila-achtig blauw), ouguiya's (munt van Mauritanië – MRO), hemdsslip (slip van een manshemd), schnauzer (middelgrote, ruwharige hond), tenietdoen (ongedaan maken) et cetera (enzovoort(s)).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten