woensdag 23 maart 2022

2644 Dictee zaterdag 26-03-2022 (1) dictee – Dictee van de dag (524)

Dictee – dictees [2644]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 333, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (524)

1. De moordenaar kreeg levenslang. Dat hoort in het rijtje secondelang, minutenlang, urenlang, dagenlang, wekenlang, maandenlang, tijdenlang, jarenlang, een leven lang en eeuwenlang. In dat rijtje horen: ylangylang, alangalang, ellenlang, bladzijdelang, de erlang [eenheid bij telefoonverkeer – dichtheid op basis: 1 gesprek per uur per nummer], de esculaapslang [de god is Aesculaap], de Midgardslang, de tapijtslang (de boa constrictor) en de uraeusslang [Egyptische cobra, de Naja haje] niet thuis! Bij een openboektentamen mag je het leerboek gewoon als open boek gebruiken. Benelux'(!) constitutie kent strenge regels. Zij beschikten (NB) over een (nota bene) luxe arrenslee, of was dit het Beneluxe(!) bestuurstrojkaatje? Ik was gechoqueerd (geshockeerd) – en het was shocking (ergerlijk, choquant) – dat onze dorpspredikant niet zelf aan de Bijbelquiz – waarbij iedereen zijn bijbeltje mocht meebrengen – deelnam, omdat hij moest 'blazen' met zijn hafabragezelschap. Bij hire-and-fire ben je niet zeker van je baan, bij meet-and-greet ben je wel zeker van de gewenste ontmoeting. De hirs (niet meer in VD) is het zevenblad.

2. De reikimeester had iets gedingest. Een stoepier is een soort propper. Dat geëtter en gena-aap (die na-aperij) moet nu maar eens uit zijn. De beide sprekers hadden totaal verschillende relazen [relaas]. De rechter werd van de zaak afgehaald. Een potlood kan punteloos zijn, een voetbalploeg punt(en)loos. Als je vermoedt dat je nog ver moet, kun je beter geen vermout drinken. De Belgisch-Nederlandse zageman bleef maar zeuren. Hij was een zeur, een zaniker, een zanikerd. De Belgische rijkswacht telde heel wat rijkswachters. Het was hard nodig, het was hoognodig. Als je iets klaargelegd hebt, zal het daarna klaarliggen. Zij bekommerden zich om God noch gebod. Dat noem ik nou koffiedik kijken (koffiedikkijkerij)! We kregen in het driesterrenhotel een eersteklas en exquisiet, bijna-preëminent ontbijt met versgebakken broodjes en vers gezette koffie van versgemalen koffiebonen. Rasamala's [tot 60 m hoge loofboom] leveren outstanding, voortreffelijk hout.

3. Hij bracht een souvenirtje mee voor de soevereine vorst en overhandigde dat bij het dinertje in het paleiscafeetje. Bij nordic walking doe je aan nordic walken. Bij secondlifen hou je jezelf bezig met Second Life. In de aldaar zo genoemde Veenkoloniën vind je meerdere veenkolonies (veenkoloniën). De Belgisch-Limburgse Mergelstreek is een van de vele mergelstreken. Consciëntieus schreef hij de woorden 'madera' [uit Madeira] en 'creools' op. De frêle lokale klerikalen (je weet wel: die van de clerus!) waren nogal flets. De Nederlandse gouden eeuw (VD: de – Hollandse – Gouden Eeuw) is een voorbeeld van de vele gouden eeuwen die we kennen. De hardrockconcertfilm werd op locatie opgenomen. Hoe eufemistisch zijn de woorden 'euphuïsme' en 'philibertspant'? Dat vind je in een eufemismenlexicon! Je zou daar toch het ik-weet-niet-wat van krijgen! De ikz, de integrale kwaliteitszorg is de Nederlandse benaming voor het Engelse TQM, total quality management.

4. Stop dat maar in de toddenmand. Na het tripartiteoverleg, een tripartiet overleg, speelden de onderhandelaars een potje
trou-madame. Het triootje Trio's sprak Trio. Ik heb nog nooit zoveel trubbels, troebelen, meegemaakt. De tubelijm was opgedroogd. Je kunt eruitzien als een turk [= moor], maar ook aangaan als een Turk. Ze kreeg een bosje twaaf-apostels (niet meer in VD), gladiolen. Een gevleugeld woord is 'tu quoque, fili mi' (ook wel: 'et tu, Brute'). Hij is Schorpioen, zij is Tweelingen. Ik was gehypet toen ik typte. De Tiroolsen dansten de tyrolienne. De uitgifteprijs was aan een uitgavenbeperking gebonden. Hij wilde de Tour de France uitrijden, maar moest dan toch eerst dit bos uit rijden (niet: uitrijden). Nikkelglans is ullmanniet.

5. De Unie KBO [(Unie) Katholieke Bond van en voor Ouderen] is geen vakbond, de Unie mhp [Unie Middelbaar en Hoger Personeel] wel. De Unicef-ambassadeur [United Nations International Children’s Emergency Fund] was present. Het undinedom omvat vrouwelijke watergeesten. Umami is natriumglutamaat. Het zal de pan uit swingen. Het ei is uitgekomen, het kuikentje is het ei uit gekomen. De alleenrechter in de unusrechtspraak trad un poco [een beetje] op als un ours mal léché [een ongelikte beer]. Te midden van de upper ten deelde hij in zijn uppie een uppercut uit. Heb jij een up-to-date versie van de groene bijbel (het – ook: Het – Groene Boekje)? Uretrorragie is bloeding van de urinebuis, een urethrale bloeding dus. Hij wordt vaak genoemd (veel genoemd) als kandidaat [en is dus een vaak genoemde en veelgenoemde dito]. Een urial is een steppeschaap.

6. Ik heb op de ursulinenschool gezeten. In de usus loquendi [het spraakgebruik, niet: spraakgebrek] wordt de brouw-r niet uitgesproken. Woonden in het Vaderhuis alleen vader-Joden? Vieren ze aldaar ook Vaderdag? De oorspronkelijke inwoners van Sri Lanka zijn de Vaddahs. Hij maakt zich ervan af en hij ziet ervan af. Dus nu is hij ervanaf. Een valreepsscepter kan zwaaien. In de va-banquepolitiek wordt er
va-banque gespeeld. Je moet nog vaarwelzeggen. Ze kende de leerstof vanbinnen en vanbuiten, van a tot z. Houd je niet van den domme, maar geef hem van dattum, lik op stuk. Zijn manier van doen was beneden alle peil. Je kunt wel van je af bijten, maar de zaak van je afzetten is beter. Het niet veelvoorkomende, niet veel voorkomende, veellingskristal moest veiliggesteld worden. Die band behoorde tot het vedettedom. Hun veelgehoorde en veelgeprezen optreden monterde het veelgeplaagde gehoor weer enigszins op. Met vatu's betaal je in Vanuatu [VUV].

7. Velouteren is een uiterlijk van velouté [fluweelachtige stof] geven. Een Vendéeër en een Vendéese komen uit de Vendée. De vileine roofridder schreef op velijn. Zowel 'velis et remis' als 'remis velisque' betekenen met de grootst mogelijke spoed. Zij hield een verbeuze [woordenrijk, wijdlopig] uiteenzetting. In cauda venenum [het venijn zit in de staart], dat was de vera causa [werkelijke oorzaak]. Hij schreef het veloce (niet in wdb., muziekterm: snel, gezwind) op vellum [velijn – fijn perkament]. Venlo's inwoners wonen meestal in een Venloos straatje in Venlose huizen. Het verslag werd verbatim [woordelijk] in steno vastgelegd. Over de rijkswegen gaat VenW [Ministerie – instelling – van Verkeer en Waterstaat] [thans: IenM – Infrastructuur en Milieu, tot 2017]. De cocaïne en de hasj werden verbeurdverklaard. Je kunt verder gaan dan Delft, al of niet met verdeel-en-heerspolitiek. Wat is de verfijndste productiemethode? Eerst verblijdde (ook: verblijde – ww. verblijen en verblijden) hij haar, maar toen hij bij haar verblijf hield, verbruide hij het. Ze was kampioen wat verbreide wol betreft. Dat feit was wijdverbreid bekend, omdat de roddelaars het bericht verspreidden en verbreidden. Dat verhoede God, dat vergoelijkt wordt, dat je jouw moeder vergauweloosd hebt.

8. De directeur van het verlieslijdende bedrijf had zijn tijd verlapzwanst. Hij verknoertte het faillissement niet en eindigde in de verdachtenbank, omdat hij stiekem nog wat geconfisqueerde goederen vermarktte. Hij vermeed de vermout en vermeide zich in de vermicelli. Zijn macht kon ver reiken, hij had een verreikende invloed. De vers bereide, versgebakken, broodjes smaakten voortreffelijk. Hij rooide met veel tact de vertakte boom. Vanuit Sjanghai werden de gevangenen vershanghaaid. Hun bewakers waren tot dat werk geshanghaaid. Hij verschlimmbesserte 'versjteren' tot 'verstjeren'. Bij het boven zijn macht werken heeft hij zich verreikt. Zijn baas heeft zich daarbij verrijkt. Hij was veruit de beste: de resultaten lagen ver uit elkaar. Zij gebruikten oudjaar en Nieuwjaar (toen het nieuwjaar begon) om meteen grote verzoendag te houden [zich wassen en verschonen]. Zijn vertebrale [de wervels betreffend] aandoening was voor mij een
ver-van-mijn-bedshow.

9. Zijn vertus héroïques [+] [heldhaftige deugd] waren alom bekend. Het ver weg gelegen Verweggistan was ver verwijderd. In het victoriaanse tijdperk had je nog vicomtes [burggraaf, vr.: vicomtesse]. Hij kwam via via aan de viagrapillen. Een VCR is een videocassetterecorder. De viceministers-presidenten zaten bijeen in de vide [open ruimte]. De ganzen vlogen in V-formatie. De verzouten soep moesten we door de wc spoelen (of in de verzoute rivier gooien). Hij is vertuid aan het schip van staat. Ve-tsin is glutamaat [ajinomoto, je krijgt er het chineesrestaurantsyndroom – vgl. gillesdelatourettesyndroom+ varianten – van). Een vidioot is een video-idioot. Het bedrag was vijf miljoen dertigduizend dertig dollar. Vietnamiseren kon alleen met kennis van de Vietcong en de Vietminh. De 4x4-auto hield zich perfect. De aangekondigde roman, vient de paraître [zojuist verschenen], verkocht goed. De zageman was vief [levendig, kittig], zijn vrouw was nog viever. Zijn vie manquée [roeping of talent niet gerealiseerd] drukte zwaar op hem. In de Vikingnederzetting met veel Vikingschepen zag je veel vikinghelmen.

10. De vinculum matrimonii [huwelijksband] bond hen. Met het vijgetouw werd de vijgenboom omhooggehouden. De alpaca, de guanaco, de paco en de vicuña zijn alle lama's. Ze was een vleister en expert in mooipraten. Wat is het verschil tussen een vliegerarts [= arts] en een arts-vlieger [= vlieger, niet in wdb.]? De Vliegende Hollander was een spookschip. Visjnoe, Brahma en Shiva vormen een illuster drietal. Vis-à-vis [face to face, dus niet dos-à-dos = sado = (rijtuigje) rug tegen rug] zit je recht tegenover elkaar. Wegens vitaminegebrek kreeg hij een vitamine B12-kuur. De Vlaams-nationalisten vinden het Vlaams Parlement beter dan het Duitse parlement. Haar hart heeft vlam gevat voor hem. Het huis was zo vlakbij; het stond vlak bij Hasselt.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten