vrijdag 25 maart 2022

2645 Dictee zaterdag 26-03-2022 (2) – dictee Oefendictee mrt 2022 (1)

Dictee – dictees [2645]

Oefendictee mrt 2022 (1)

1. Een nietgeleider, onderdeel van een nietmachine, is geen
niet-geleider. Schrijf je vipgenodigde of vip-genodigde (verwisselbare begrippen)? Het bandwagoneffect houdt in dat een politicus meelift op het succes van een andere populaire politicus (VD). Volgens Wikipedia is het meer iets economisch, vgl. to keep (keeping) up with the Joneses. Lekker, een biscuitje! Nieuwe update oVD (04-03-2022): nu 392.712 lemma’s, was: 392.482. De (het) vinca-alkaloïde is de (het) catharanthusalkaloïde. De betekenis van sigmoïde: S-vormig. De (het) iboga-alkaloïde heeft een hallucinerende werking. De (het) ergotalkaloïde is een antimigrainemiddel. En aspidosperma-alkaloïde?

2. Een leeuwerik en een geleewiekte zwaan zijn mijn favoriete gevederde vrienden. Het (de) pongé is een soort van taf voor lampenkappen. Een pongo is volgens VD een gorilla, een mensaap. Een oerang-oetan(g) is een Pongo pygmaeus. Een manatee is een lamantijn, een rondstaartige zeekoe. Denk bij een slingeraap aan een spinaap, kwatta of kwatta-aap, bosduivel of mandril, maar ook aan een apenstaart(je) (aapje, apenklootje, at-sign, at-teken, slinger-a, slingeraap, @-teken). De aloë vera bloeit. Een hallux (valgus) is een knobbelteen. GB, VD: één cyclaam, twee cyclamen, of: één cyclamen, twee cyclamens (alpenviooltje). We zagen kolibries en kieviten (kievieten), volgens GB: kievitje of kievietje. Van Lombardische (Lombardijse) komaf.

3. Op *lege (selectie, VD): bestuurscollege, Bestuurscollege (van Openbaar Lichaam BES = alleen in GB: Bonaire, Sint-Eustatius & Saba – niet specifiek: openbaar lichaam), hac lege: onder deze voorwaarde, mos pro lege is (juridisch) gewoonterecht, sacrilège: heiligschennis, schepencollege: in BE college van burgemeester en schepenen [CBS], Statencollege (theologie, Leiden, 1592 – vgl. Statenverkiezing en -vergadering), white privilege (wit voorrecht) en het college van B en W is het B en W-college (B en W is kennelijk spatiewoord). We zitten in de statent (vgl. stacaravan). Niet specifiek: staten-generaal, wel:
Staten-Generaal. De statenbijbel lag op de lessenaar (lezenaar). Het gedachtegoed van de Statenbijbel is nog levend.

4. In negligé ben je en négligé. De landcode van Oekraïne is UA: er wonen Oekraïense Oekraïners en Oekraïensen. Maart 2022: weg met die Russische oliegarchen! Out of Africa (kleding en mode, naar de gelijknamige film), out of bonds, (op) verboden terrein (bnw., znw.), out of competition (bv. controleren op doping),
out-of-competitioncontrole, out of line (
ongepast),out of pocket (niet afzonderlijk begroot of gespecificeerd), out of the blue (volkomen onverwacht, plotseling) en out of the box (buiten de geijkte denkkaders, buiten de gebaande wegen). Het GEB is het Gemeentelijk Energiebedrijf. Op *loy*: [VD] balie-employé, etc., employee, deployeren (van gevechtseenheden), employability, employeren en Lloyd(‘s-lijst).

5. Verder: employeebenefits (secundaire arbeidsvoorwaarden), [BE] loyauteit (loyaliteit), löyly (opgieting) en oloysiketi (SR halsketting). Op *cyn*: [VD] Cynici (volgelingen Diogenes), cynicus, mv. cynici, cynisch, cynisme, cynodont (prehistorisch dier), cynodroom (hondenrenbaan) en c/kynofobie = ziekelijke angst voor honden; een kynoloog is een hondenkenner/liefhebber. Ken je het behaviorisme? Cohabiteren is een vorm van samenleven. Voetbalvereniging wordt vv, dus nemen we bv voor bridgevereniging. De ontvreemde fiets was ontframed. De IAEA is de International Atomic Energy Agency (de/het internationaal
VN-bureau voor de atoomenergie
). Palmzondag of Palmpasen wordt ook palmpaas genoemd. De oftalmoloog met ishiharatest.

6. De orthoëpie of orthofonie houdt zich niet met de schrijfwijze van ‘ortho-ester’ bezig, wel met de uitspraak ervan. In 2022 drinken we Grand Marnier. 'Ik geertte' kan je alleen zeggen bij verkeerdjassen. Het para, de (het) paragummi is langs de Pararivier gewonnen gom (gummi, gum). Die wissel is payabel aan toonder. Met *guest*: [VD] be my guest, mysteryguest, paying guest, special guest en
nouvelle-va
guestroming(!). GB ook nog: guesthouse. PP is polypropeen, P.P. is Pater Patriae of Pater Prior, pp. is pagina’s [ook: pagg.] en p.p. is per persoon. Een 101’tje slaat op de beginpagina van teletekst (pagina 101) en p. of pag. staat voor pagina. Vergelijk: ex. = exemplaar en exx. = exemplaren.

7. Waar doet een giraffenklavier [giraf – giraffen] je aan denken, ondanks giraffe + n/s? Altijd mooi, zo’n bull’s eyeworp(!). Natuurmonumenten spreekt over de Brunssumerheide (eigennaam). Verder zijn Brunssumers Bussumers noch Hilversummers. De kosten zullen de pan uit rijzen. De ballerina oefende aan de barre. Je mag schrijven hatsiekiedee, hatsekiedee en hatseflats. Een yacon is een appelwortel. Een helluo librorum is een boekenverslinder (veel lezen, niet geestelijk verwerken). Ben je helemaal up-to-date met de schrijfwijze van ‘chebakia’ (Noord-Afrikaans zoet koekje). Niet te verwarren: jatrophaolie (plant --- > biobrandstof), iatrosofie (zekere geneeswijze) en iatrofobie (beklemmende vrees voor artsen, m.n. voor doktersbezoek).

8. Zijn apparatuur staat op een dj-booth. When the going gets tough: als het erop aankomt. Infusen (GB ook: infuzen) werken intraveneus. Wat is die ruisdaellucht mooi, zeg. Een nono is een onbeduidend persoon, een nobody, een lichtgewicht, een nul. Als bijwoord (niet: zoemen!) betekent nono: ten negende. Non nobis betekent (formeel): niet voor ons. Een non nominandus is een niet te noemen persoon (N.N., nomen nescio). Non obstante betekent: niettegenstaande, ondanks. In India wilden ze de begum (koningin of dame van aanzien) beguichelen (misleiden, voor de gek houden). De begrotingswet wordt jaarlijks vastgesteld. Er werd non-stop non-azokleurstof geproduceerd. Een niet gerechtvaardigde gevolgtrekking (non sequitur).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten