maandag 21 maart 2022

2641 Dictee donderdag 24-03-2022 (1) dictee – Dictee van de dag (522)

Dictee – dictees [2641]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 335, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (522)

1. Voor het voetjevrijen had hij netjes zijn voeten geveegd. Ik zag een klein vogelijn op groene tak. Ook de voorjaarslathyrus is een voedsel zoekende plant. De vof-directeur [vennootschap onder firma] ging vlöggelen in Ootmarsum. Je zult je handen vol hebben aan deze wilde dame. Het proces-verbaal werd volgepend met waar de agent de huid mee vol gescholden was. Bij het voipen werk je met VoIP [Voice over Internet Protocol]. Hoe kan dat nu: een voorbeeldeloos voorbeeldenboek? Een voorakkoord is een preovereenkomst. De auto zou voorstaan, de inzittenden zouden er goed voor staan. Het was voor de hand liggend dat de voor-de-gek-houderij die volventibus annis (in de loop der jaren) plaatsvond, ten slotte tot een volte-face (ommezwaai) leidde. De Vopo [organisatie – Volkspolizei DDR] had vopo's in dienst. Met vop-traverses [voetgangersoversteekplaats] worden in feite vop's bedoeld. VOS'ers [Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving] kunnen een voscursus volgen. Namens de vriezeman werd de leerlingen vrijgegeven (vrijaf gegeven). De bijeenkomst was in de voutenkamer. Een madera [uit Madeira], my dear?

2. Na de vrimibo (ook: vrijmibovrijdagmiddagborrel) kon de
vrij-katholiek – of was hij oudkatholiek – zijn gang gaan. De vrijlustige kon vrijuit zijn gang gaan, terwijl het vliegtuig boven hem een vrille uitvoerde. Waren de VWA [Voedsel- en Warenautoriteit] en de NMa [Nederlandse Mededingingsautoriteit] ooit concurrenten? De vutters zijn de VUT-gerechtigden [vervroegde uittreding uit dienstverband]. Je moet je handen niet vuilmaken bij de terugkerende vues d'ensemble [overzicht, algemene beschouwing]. Komt 'vulkaniseren' van de god Vulcanus? Ja. Het wagyurund [wah-kie-joe] werd wagneriaans de dood ingedreven. Is de Leidsestraat het warm kloppende hart van Amsterdam? Bij het wappen met een wapprotocol is het WAP (wireless application protocol) de norm. Het water makende schip dreigde ten onder te gaan, de tenondergang was nabij. Hebben jullie nog wedgwood? De weddenschap over de weddeverhoging kon niet standhouden. Weekendt ge vaak met dat weekendstertje, weergase kwajongen? Het was weinigzeggend dat hij van weisswurst houdt. Hij zou veel weg hebben van een Pipolookalike.

3. Al werkende weg werd het wereldwijde web, het world wide web (www), steeds uitgebreider. De werdegang [ontwikkelingsgang] ervan is interessant. Maakte de wheeler echt een wheelie? Met haar wijdvallende en wijduitstaande rok stond ze voor de wijd openstaande deuren. Het wijd en zijd verspreide, wijdverbreide, gerucht werd niet ontzenuwd. Winkelskijken is statten en winstneming is winst nemen. De wild enthousiaste wildebras bleek een wildersiaanse stakingsleider te zijn. De womanizer gebruikte een economiser. Het WNT is het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Op het WK [wereldkanpioenschap(pen)] voetbal werd met de officiële WK-voetbal gespeeld. Een wrapje is een pannenkoekje. Als plant zou je wortel schieten, als mens wortel schieten [altijd los, VD 2020]. Wow (ook: wauw), het wouterbossen [minister Wouter Bos – niet meer in wdb. – wel bosbelasting = AOW-heffing] gaf een wowgevoel (wauwgevoel). Wyandottes [zekere kippen] eten geen wybertjes. Wat is het verschil tussen wriemelen en friemelen? De eerste letter! De yogini viel voorover. De yquem is een witte bordeauxwijn.

4. Het zegerijke voorjaar was zegenrijk voor de voetbalclub. Eén zeis, twee zeisen. Het zelfbedachte en zelfbereide (VD) maaltje smaakte voortreffelijk. Zoroastrisch verwijst naar Zarathoestra. De zelfverklaarde zendeling behandelde een zelfgekozen thema. De meeste bommen zijn zelfdestructief. Als je iets zelf fabriceert, is dat zelfgefabriceerd. Zijn zelfopgelegde taak was om het zelf ingerichte huis nogmaals te renoveren. Hij ziedt [kookt] de olie tot een kolkende massa. Hij wil zich tegoed doen aan kennis en alles weten van de ziekteleer. 'Zie ommezijde', zei ze tegen de billenman. De Zierikzeese monumenten mogen er zijn. In mijn ouders' huis stond een zilver-onder-water (niet meer in VD: volksnaam voor het kroontjeskruid en de tuinwolfsmelk). Een zijdenhemdje [appel: jeruzalemmer, pigeon] kun je eten, zingzeggen kun je beluisteren. Het hempje-licht-op is een mixdrank van witte curaçao, citroenlikeur en persico.

5. Is een zittekist een zit-slaapbank? De auto was zo goed als nieuw. Op het zoab lagen meerdere zloty's [Polen, PLZ]. Zoetekoek kun je niet voor zoete koek slikken. Vanuit de zodiac [rubberboot] keek hij naar de zodiak [dierenriem]. In zijn acryl trui [acryltrui] bekeek hij het acrylschilderij [acryl schilderij]. Bij het blind varen met de boot moest men blindvaren op de stuurman. Een boeddha is een beeld van Boeddha, een Boeddhabeeld dus. Een bodhisattva is een heilige die zich voorbereidt om het boeddhaschap te verwerven, maar dit uitstelt om anderen te helpen om tot inzicht te komen. Een boeddhist belijdt Boeddha.

6. De zwakteanalyse leverde schokkende resultaten op. De Sejm [seem] is het Poolse parlement. Tijdens zijn séjour [verblijf] trad een sejunctie [onderbroken gedachtegang] op. Septikemie is bloedvergiftiging. Sereh is citroengras en een serac is een ijskegel. Hij was nogal sceptisch [weifelend] over het septisch [bederfelijk] zijn van de put (die septic tank). Is de seguidilla [ie lj] [dans] Sevilliaans of Castiliaans? Een sero [staketsel in V-vorm voor visvangst op zee] is van bamboe, een serow [Japanse gems] kan vliegen. Op de sfinxenlaan kreeg hij last van zijn sfincter [sluitspier aarsopening]. Wat is het lexicografische verschil tussen shakedown [zwaar verhoor] en shake-out [zwak bedrijf stopt ermee]? Hij shakete helemaal na het zien van het Shakespearedrama. De Sjanghaier wenste zich in het
shangri-la [paradijs]. Hé, draag jij een sherlockholmespet? Short gaan is contramineren [op koersdaling speculeren]. De showbink was een showlijder. Ik vond het choquant (shockerend), shocking, choquerend. De decoratie was een signaal van franje. De sierrabarber kwam van de siërra in Sierra Leone. Een Siënees komt uit Siena. Een zeker joods feest is Vreugde der Wet; in de ark des verbonds zaten de tafelen der Wet (= stenen tafelen).

7. Sine ira et studio [onpartijdig, onbevooroordeeld] als ik ben, is het een sinecure [niemendalletje] om voor Simpelmans (die van het Simplisties Verbond) een simulacre [schijnvertoning] te creëren. Met singkès worden import-Chinezen aangeduid. De Sinn Féin bestond uit twee vleugels. Het sirenegeloei overstemde de sirenenzang. In Sissifilms worden sissi-jurken en sissi-japons (zijn dat sjamberloeks?) gedragen. Een sjadchen [joodse huwelijksmakelaar] koppelt wat af … (resultaat: sjidoechs? – gearrangeerd huwelijk). De sisyfusarbeid is naar Sisyphus genoemd. Sjana tova [Hebreeuws: een goed jaar]! En we dronken er sjampie [champagne] bij. Het woord 'sjalom' houdt een Joodse groet in. Het sjema jisraël [VD: S J beter?] is een joods gebed. Een vrouw, salvo jure et honore (s.j. et h. – met behoud van recht en eer), is van onbesproken gedrag. Je hebt mazzel of sjlemazzel: het principe van de uitgesloten derde. Sjlachmones [geschenken, lekkernijen] ontvang je (en zend je) t.g.v. Poerim (het poerimfeest). Kan een islamofoob kiezen tussen de sjia en de soenna? Het
Skal-keurmerk [NL: Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouw] is het
EKO-keurmerk [ecologisch verantwoorde productie]. In zijn skai stoel [skaistoel] dacht hij 'the sky is the limit' en hij luisterde naar Jamaicaanse ska. Ken jij het meervoud van sjwa? Is er maar een dan? Ja: sjwa's. 2020 ook: sjwas (afhankelijk van de uitspraak).

8. Bij de skuff [Nederlandse hasj] werd het skolion [drinklied] begeleid door de skratjie [= skraki, Sur. trommel – skratjie pokoe = skrakipoku = creools-Surinaamse zang], terwijl de skua (de reuzenroofmeeuw) overvloog. Met andere woorden: de roofvogel overvloog het hele gebeuren. Het skypen [internetbellen] doe je met Skype, skûtsjesilen niet! Een slashermovie/film is ongeschikt voor het slapengaan [zeer bloedige horrorfilm, ook: slasher]. Als je 'slinger-om-de-trap' goed schrijft, is dat dus geen slip of the pen. Een smoddekop is een schaap, smodden zijn slabbetjes. Het Sluise onderonsje vond plaats tussen Sluis' inwoners. Kreeg hij een smakkertje of een smakkerdje (dat laatste bij voorkeur)? Hé snoezepoes, ik mag je! Na het sneeuwruimen moet je snelwerkend zout strooien. Hij was geheel gesocialized. In de Societas Rosicruciana [vrijmetselaars die de Drie-Eenheid erkennen] hoor je weinig social talks. Het Joods Nieuwjaar is Rosj Hasjana. De caravaggisten [scherpe contrasten licht-donker] danken hun naam aan Caravaggio. Zullen we die 3D-tv kopen? Soeks zijn bazaarstraten. Bij het souperen [souper, avondmaal genieten] kwam het soepterrientje op tafel. Het soefisme (nee, niet: sofisme = drogreden!) leeft onder soefi's en soefietjes [oorspr.: wollen kleding en ascetische levenswijze].

9. Op deze puzzel kan je lang puzzelen. Soho's [small office home office] zijn thuiskantoren. Is het alleen maar een soi-disant [zogenaamd] soiree of een soirée musicale dan wel een soirée dansante? De aretijnse lettergrepen [naar: Guido van Arezzo] beginnen met ut, re en mi. Bij gesofistikeerd vind je in GB geen bijpassend werkwoord [VD ook: c! – sofisticeren = suiker toevoegen aan bier of mijn i.v.m. snel vergisten]. De Sont is een zeestraat, een sond(!). Hij had het Spaans benauwd: zou het spaak lopen? Mijn spondengenoot had spockoren. Dit middel werkt spijs verterend. Met een spionnetje [spiegel buiten een venster] kun je spioneren. Een 'blaasje gier' is een spoonerisme [van 'glaasje bier]. Spyfi is spy fiction en scifi is sciencefiction. Ze spraken Sranan(g)(tongo), takitaki. Drie mannetjes kunnen een standje Hollenkamp [reclame: drie aaneengesloten gestileerde mannetjes, bij homo’s: seksuele variatie met z’n drieën] maken. De stegomyia is de gelekoortsverwekker. Zie je die stefanotis daar? Hoe is de steilteverhouding van deze bergen? Je kunt steun vinden bij je ouders. Wanneer is de Dag van de Arbeid? Antwoord: 1 mei, BE: Feest van de Arbeid.

10. Kun jij steltlopen? Zo'n stinkend rijke man mag jou toch nog niet stijfvloeken? Op de still, de filmfoto, stond een stikkenzak. Het stouterdje was stomverbaasd. De strenggelovige vrouw leed aan striae en vertoonde stresssymptomen. Het studentenbehaatje was felrood. Na het scheren was er styptisch [bloedstelpend] materiaal nodig. Een stronthaan is een hop. Het was klasse om in die supercoole, vet coole, super-de-luxe huizen aan onze sundaes (vergelijk: sunday, zondag), onze plombière-ijsjes, te likken. Het verblijf sub Jove frigido [onder de blote hemel] zou sub quocunque titulo [onder welk voorwendsel dan ook] een successtory [GB ook: sss] worden!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten