dinsdag 28 mei 2019

1624 Dictee dinsdag 28 mei 2019 (1) dictee Lingewaards Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1624]

Het Bemmels dictee 2019 (auteurs: Ruud Bökkering en Annelies Moers)

1. Voor wie al factcheckend gaat neuzen in de kopij van de Lingewaardse nieuwssite zal het allesbehalve moeilijk zijn een eclectische (het beste uitkiezend) opsomming te maken van belangwekkende sociale en culturele gebeurtenissen in de lokale gemeenschap.

2. Een optreden van de slagwerkgroep 'de Volharding' (internet) uit Huissen, die recent Nederlands kampioen is geworden tijdens het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (internet), is alles behalve een no-goarea voor eenieder die last heeft van anhedonie (onvermogen om ergens plezier aan te beleven) en daar binnen een halfuur van genezen wil worden.

3. De zangers van Ambrosia (officiële naam: Ambrosia a cappella? Italiaans) namen hun publiek mee in een hallucinerende toer door a-capellaland (NL: a capella!). De ideeëloze representant van het lokale journaille, die met zijn bête commentaar de muzikanten koeioneerde, liep tijdens de première rond als een kasuaris zonder kop in de hoop een scoop (opvallend nieuwsbericht) te kunnen scoren.

4. De louche voorzitter van de souvenirwinkelbrancheorganisatie trachtte tijdens het Muziekfestival Lingewaard (internet) een stand te bemachtigen teneinde zijn prullaria, variërend van een porseleinen bulterriër tot een handgemaakte cache-pot (sierpot), voor een habbekrats te versjacheren.

5. Tijdens de Bemmelse Dweildag (internet) werd op het Over Betuwe College (internet) door havoleerlingen een demonstratie van jiujitsu gegeven terwijl de vmbo-leerlingen het publiek entertainden met tai chi. Toen zij na afloop van dit glorieuze optreden overvallen werden door een plotse regenbui, nuttigden zij het welverdiende portietje nasi goreng in het abrietje vlak bij de chinees.

6. De Bemmelse Paardendagen (internet) bieden voor elk wat wils. Zo krijgen houders van een 65+-pas de gelegenheid om op een breedbeeld-tv een interview te volgen met een hippische 'formule 1-coureur', naast een documentaire over de incidentie van vitamine B12-tekort bij paarden.

7. Tijdens een lezing over het onderwaterleven in de Waal gebruikte de eloquente (welbespraakte) spreker een blocnoteje voor zijn annotaties. Hij wilde zeker geen aardje naar zijn vaartje zijn en had de lezing, anders dan zijn Vlaamse vake (BE, vleinaam voor vader), zeker niet met de Franse slag aaneengeflanst. Díé patjepeeër had zijn tekst nog niet geback-upt omdat hij nog geen kleinerdanteken van een i-grec wist te onderscheiden.

8. Dus wie met een zekere regelmaat het regionale Lingewaardse nieuws volgt, krijgt geenszins het opioïdenbeeld (opioïde = geen bnw. maar een znw.: pijnstiller – mv. n!) van een postapocalyptische dystopie (antiutopie) maar veeleer het obsolete (verouderd) beeld van een arcadische (landelijke, idyllische) idylle vol exceptionele muzikale initiatieven en vol brave burgers die zich vermeien in de eenvoudige dingen des levens.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten