zondag 5 mei 2019

1586 Dictee zondag 05 mei 2019 (6) dictee Oefendictee (oud) 852 √

Dictee - dictees [1586]

Dictee 852 (DCCCLII) Dictee Specialisten (09-09-2015)

1. Vooraan op het menu stond het gerecht met bouilli [soepvlees], later volgde de bouillie (pap, brij). Glaasje brouilly [zekere beaujolais], my dear? De gerezen problemen reizen met hem mee. Het is vandaag zowel een mooie zondag als een zonnedag. Afschrabsel is afschraapsel. De Sardiniër hield van de sardijn (verse sprot). Guadeloupeanen (Guadeloupers) hebben Guadeloupse roots. Je wordt daar bejijd en bejoud. Een rouwdouwer is volgens GB (ook) een rauwdouwer, een rouwdouw, volgens VD (ook) een rouwdouw of een rouwdanus. Ik buz, hij buzt, zij buzde, we hebben gebuzd. De doña [Spaans] is dood, leve de donna [Italiaans]! Dit gezin is oudgereformeerd, ze zijn lid van een oudgereformeerde gemeente. Wat verstaat men onder het ruimte-tijdcontinuüm [samenhangend geheel daarvan, ook: tijdruimte]? Heeft dat te maken met een perpetuum mobile? Nee. Catatonie = (medisch) een zekere neurotische toestand: spieren doen het niet of herhalen de beweging.

2. Daar komt het bijvoeglijk naamwoord 'catatonisch' dus vandaan. Beschrijf in je eigen woorden eens het
münchhausen-by-proxysyndroom (ziekte of aandoening kind verzinnen [afko:] t.b.v. eigen aandacht). Ook strenggelovige christenen vinden dat hun Schepper de pijlstaart en het nijlpaard geschapen heeft. Tot hoe laat mag ik je bellen (en hoelang)? De paginanummering klopte niet: ik heb meteen alle nummers met een opgehoogd! In de film noir (grauwe, dreigende omgeving) werd het oorbare overschreden. Drs. P is niet meer, hij is ons ontvallen. Moet je als dicteeër ook 'Tbilisi' goed kunnen schrijven? Ik schrijf maar liever lues (bnw.: luetisch), want met syfilis (naar de herder Syphilus) raak ik altijd in de war met de sisyfusarbeid (naar Sisyphus). Ik heet Ad Hoc en ik run een
ad-hocgebouwenbeheersmaatschappij. En de websurfer, hij winozde (winozzen: waar was ik naar op zoek?) vlijtig voort. Vergelijk: wilfen (what was I looking for?).


3. De spellingcontrole wilde van 'vromaneffect' 'romaneffect' maken … Gezocht op '*joos*': 1) Joosje – (verouderd) godheid van de Chinezen (nog wel bekend van Chinees, groen porselein, waarop hij vaak te paard is afgebeeld), 2) Joost (ook: Joosje) – de duivel: Joost weet … (wat hem overkomen is), Joost mag het weten, dat mag Joost weten = dat weet geen mens, 3) buskruit-, joosjes- (zeer fijne soort van Chinese thee) of parelthee: groene thee die uit dubbele, in kleine ronde korreltjes gerolde blaadjes bestaat en 4) dat mag hoosje (Joost) weten – that's all. Nee joh, ik ben geen biljarter, ik ben dicteeër. Hé, dat is een drukbezochte en drukbeklante (GB) zaak. Het waren fotografen, die deze architraven afbeeldden. Een polynoom is een veelterm.

4. Je weet toch, dat die afschuwelijke ziekte progeria ('vroeg oud') ook wel het hutchinson-gilfordsyndroom genoemd wordt? Verwar die ziekte niet met het guillain-barrésyndroom (volgens internet een vorm van polyneuropathie – gevoelloosheid en verlamming in armen en benen). Het zegel is nog intact. Het meervoud van 'infuus' is 'infusen' (GB ook: z). Hoed u voor de MRSA-bacteriën (methicillineresistente Staphylococcus aureus-bacterie) (en ook de EHEC-bacteriën) (enterohemorragische E. coli). Je bent je passe-partout [doorlopende toegangskaart] toch niet vergeten? Je moet daar die passerelle [geen 'luh' uitspreken – smalle loopbrug] over. Hoe laat is de cérémonie protocolaire? Later, want er is een crime passionnel gepleegd! De schoolleiding is aan het kurieren am Symptom (de symptomen bestrijden, de essentie niet). Je weet toch dat een peperoni een onrijpe Spaanse peper is en dat pepperoni [beide zelfde uitspraak!] een pikante salami is? Hij is allesbehalve dom.

5. Ik heb vroeger een poosje bij de bloedbank aan plasmaferese [alleen de vloeistof, gescheiden van de bloedcellen, doneren] meegewerkt, niet in de wdb.: zoek maar eens op. Met monsieur (Joseph) Prudhomme wordt bedoeld: het type van de kleinzielige burgerman, die graag met grote woorden schermt. Zou zo iemand wel als prud'homme [vertrouwensman] kunnen functioneren? Ik denk van niet. De making-of is het verslag van de totstandkoming van een artistieke productie, met name een film. De wereldwijde islamitische gemeenschap wordt oemma genoemd. Teneinde (!) raad te krijgen, wendde zij zich ten einde raad tot haar vader. Zo dadelijk gaat het
tae-bo (conditietraining op muziek – niet het tai chi! = oorspr. verdedigingssport) beginnen. Er staat daar meestal een botol tjebok (fles water op de wc: voor de billen).


6. De penny-a-liner (schrijft voor een penny per regel) had veel last van paparazzi [opdringerige persfotograaf]. Er is bij AH [Albert Heijn] een reclameaanbieding met minneola's [vrucht]. De Midden-Oostenexpert (niet: Verre Oostenexpert) was arabist. Er zijn ook panarabisten die naar een pan-Arabië streven. Je kunt restless legs (het rustelozebenensyndroom) hebben. Alle chefs de mission waren uitgenodigd. Ik kreeg een e-mail van de quasi-Rabobank: voor het contactloos pinnen moest ik maar even inloggen (om slachtoffer te worden phishing zeker?). Volgens mij is hij een van de gezochte bozeriken. Rome is de stad van de Zeven Heuvelen, daar hoort Vaticanus niet bij! De Rapaljepartij met zijn rapaljanen zal toch niet helemaal uit rapaille en rapaillepolitici hebben bestaan? Zo'n
rupsje-nooit-genoeg zou je niet moeten willen zijn.


7. Hoe vaak moet ik nog zeggen dat MDMA gewoon methyleendioxymethylamfetamine is? Een minor poet produceert minor poetry [tweederangspoëzie]. Zij verkopen hun gequilte en gemacrameede producten [let vooral op die gequilte kilt]. Kijk, daar rijdt ze in haar minismartautootje. De strijd tussen de preciezen en de rekkelijken, de papieren-VD'ers en de online-VD-adepten is nog lang niet geluwd. Daar wil ik bij zijn! Hij zij een getrouwe paladijn van de koning. Er staan heel wat pps-projecten [publiek-private samenwerking] op stapel. Zeeangst is zee-engte (!?). We hebben snip-snap [kaartspel] en ju-ju [paardje] gespeeld. Hidrotica zijn zweetmiddelen. Perfecte match: een janweetal met een lijsje-weetal. Die man in zijn mackintosh [regenjas] is geheel gemcdonaldiseerd [homogeen worden zoals in eetcultuur]. Hij is een frequent habitué [trouw bezoeker] van Betje van Veren (Betje de Veer, het bed).

8. In een van de annalen las ik dat er toen al analetechniekenmethodekennis voorhanden was. Ik ben een BW'er. Wat? Juist: een bekende woordenboekenwatcher! Een criticus heeft altijd veel kritiek, maar of je hem nou hypocritisch [hypocriet, schijnheilig] kunt noemen? Ik vond de piëta (voorstelling van Maria met het lichaam van de zojuist gestorven Jezus op haar schoot) aandoenlijk. Men zegt dat hij een echte royalty's-expert (!) is. Het journey's end wordt nog als Engels ervaren, net als de ladies' night [maar dat is niet: 's!]. Vernederlandst zou dat [wel] lady's-night zijn! Fellowtravellers zijn personen die zelf geen communist zijn, maar die wel met het communisme of met een communistisch land sympathiseren. Mooie nieuwe uitdrukking: dit compromis is à la belge [op z'n Belgisch = na veel onderhandelen] tot stand gekomen. Geef mij maar kangkung (waterspinazie). Reïncarneren is – niet alleen spellingtechnisch – iets anders dan re-integreren.

9. Ze aten oordjesbrood (dat kostte – sic – een oortje) en geltharing [voor geen geld]. Hij is niet veel waard, de griep waart rond. Bij het cometten (comète spelen) speelde hij trèfle [klaveren]. Indertijd rekende ik me tot de generatie Y, de Y-generatie [1980-1995: voorspoed, veel nieuwe techniek(en)]. NB De generatie X of nix betrad zonder illusies, idealen en idolen de arbeidsmarkt, jaren 1990. De generatie Einstein of einsteingeneratie bestaat uit einsteins [1990-2005, is op­ge­groeid met digitale informatie en met digitaal en mobiel sociaal verkeer]. Festina lente: haast u langzaam! De
radio-omroeper quootte [citeerde] een quoteje [citaat] uit de ochtendkrant over de vissers, waar hun quotetjes [quotum, mv. quota] in het geding waren. Kun jij al snapchatten [foto's uitwisselen m.b.v. de socialemedia-app Snapchat]? Stuur die foto van dat kangoeroeschip dan maar door. Houdt dat gestres nou nooit op? Mazout is stookolie, maar mazouten (mazouts) zijn ook mixen (mixes) van pils en cola. Als je met de trojka [rijtuig] naar de dancing gaat, kun je op muziek van de balalaika de sirtaki dansen. Balanopostitis is een ingewikkelde aandoening: voorhuidontsteking.


10. Abscisinezuur is een plantenhormoon met groeiremmende werking. Als pons asinorum (ezelsbruggetje) heeft ene Johan voor mij bedacht: abscis (niet moeilijk voor een wiskundige) + inezuur: appeltje-eitje, toch? Op een spiraalbloc (vgl. blocnoteje) is het goed schrijven! De wereldmachten zouden om (des lieven) vredes wil een vredeswil moeten etaleren. Een commis de cuisine is een leerling-kok onder de directe leiding van de chef de partie [afdeling keuken, bereidt een vast onderdeel van het menu]. In de haute of nouvelle cuisine is het latin de cuisine [keukenlatijn, potjeslatijn] voertaal. Een patron-cuisinier is een chef-kok. Zoek een verband tussen eicosaan (verzadigde koolwaterstof, waarvan de molecule een lineaire keten van 20 koolstofatomen heeft) en icosaëder (regelmatig twintigvlak).

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten