zaterdag 18 mei 2019

1610 Dictee zondag 19 mei 2019 (2) dictee Oefendictee (oud) 841 √

Dictee - dictees [1610]

Dictee 841 (DCCCXLI) Dictee Specialisten (22-05-2015)

1. Scapham [f] scapham dicere [k]: het kind bij de naam noemen. De jongens hebben schaakgespeeld. Ze warmden zich bij het schaddenvuur (veenachtige heide). Schabouwelijk: het kind was alleen in een oude schab (oude lap) gehuld. Hij is behoorlijk schadeloosgesteld. Met veel schalkenwater (jenever) word je vanzelf wel een schalkse schalk. Waartoe dient een schallanalyse [klank]? Met de Schapeneilanden worden de Faeröer aangeduid. We hebben gedronken op Maaike in 't schapraaike (de bevalling). Zo'n scheit (schaap x geit) produceert extra veel schijt. Met een schellenboom [muziekinstrument] kun je de Turkse bellen laten rinkelen. Een schemeroorlog is een phoney war, een drôle de guerre. De Schepper heeft volgens het scheppingsverhaal de schepping geschapen. In een steengroeve kun je scheizen (stenen uit een groeve houwen). Jouw schicksalsstunde (noodlotsuur) komt heus nog wel. Dat leverde veel schadenfreude, leedvermaak, op.

2. Verbiedt de Scheurwet om (te) hard met een auto te scheuren? Nee, gaat over scheuren van graslanden! Vertel eens wat schijfnaaien is. Antwoord: een Hollandse heistelling installeren! Dat schillerhemd kostte ooit 30 schilling. Wie maakten deel uit van de Vlaamse schilderschool? Schizofrenie is het gespletenpersoonlijkheidssyndroom, niet te verwarren met MPS, de meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Zo'n Duits-militair optreden noemen we schneidig. Een estheet, een man van schöngeisterei, is meestal ook een schöne Seele (persoon met gevoelige inborst). Het schorrenkruid is een ganzenvoetachtig plantengeslacht. Hij heeft maar een klein schrabbetje (schrab, schrap) opgelopen. Bedoelde je een schroefsnijijzer [schroeven snijden] of een schroei-ijzer [brandijzer]? Zo'n schreibtischmörder zal de schrödingervergelijking [kwantummechanica] wel niet kennen. Met een scooper kun je grond verzetten. Ik ga schuitjevaren. Beter schuldeloos dan met schuldenlast. De Schutterijwet is van 1815.

3. Die scones [rond broodje] vind je [vindt je broer] vast lekker. Het sciëntisme [wetenschap de ware bron van kennis] is in flagrante strijd met de scientology [Christian Scientology, reliwetenschappelijke beweging, Ron Hubbard]. Een scotist volgt John Duns Scotus. Scopolamine wordt tegen zeeziekte gebruikt. Een scuba
[
self-contained underwater breathing apparatus] gebruik je onder water, dat kan ook in het onderwater zijn. Secreta haec murmura vulgi: dat zachte gefluister van het volk. SPQR: Senatus Populusque Romanus, senaat en volk van Rome. Hij was senior manager van de senseititeldragersorganisatie (Japan: sensei = aanspreektitel leraar bij vechtsporten). Septies (ten zevende): een septic tank [rottingsput] moet septisch [bederf betreffende] zijn. De Siënese schilderschool was in Siena [sjèh] gevestigd. Vroeger had je een voorkeurspelling. Ze had driehonderddrieënveertig voorkeurstemmen. Ze zou er verder alleen voor staan. Ik zorg ervoor dat de auto voorstaat. Kijk recht omhoog: de Vos met de Gans (sterrenbeeld; niet meer zo in VD, wel: Vosje)! In de film speelde die Vopo-voorpost een rol. Hij behoort al lang tot de
vrij-katholieke denominatie [nee: niet oudkatholiek!].


4. Vrij lustig, vrijlustig stel! Na zijn vrijspelen had de spits vrij spel. Geldt dat ook voor vroegrijpe meisjes: vroeg rijp, vroeg rot? Hij bezong de chihuahua op zijn wahwahgitaar. Dat is even wennen: wadi's [droge bedding in woonwijk] in een Vinex-wijk [NL: Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra]. De vriezeman heeft zich al gemeld in de voutenkamer. De V-wapens zijn de V1 en V2; het V 8 is iets anders (vroegere naam van tv-zender Veronica). Zijn er nog wannabe's [en wat dan?] in de zaal? Ik gebruik vaak ellenlange woorden: sesquipedalia verba. Ik teken met: servus observantissimus, uw gehoorzaamste dienaar. Na de sixties [jaren 60] kwamen de seventies. Ze zocht een sexcuus. De shakshukamaaltijd [Noord-Afrika – ook: chakchouka] werd begeleid door een shakuhachi (traditionele lange Japanse bamboefluit). GB en VD zeggen beide 'shiitakes' [uh] en 'shiitake's' [ee]. Kinderarbeid wordt shitty (waardeloos, slecht) beloond. Het shinto ryu [sjihn-too-rie-joe] is een Japanse vechtkunst met stokken en wapens. Shamponeren is shampooën. Daar zag je veel sheddaken [zaagdak].

5. Een shockjock heeft als handelsmerk choqueren (shockeren). Ken je de stijl shoegaze (Britse alternatieve rockstijl) al? In die short story drijft de uitbater een shop-in-shop. Dat kan meteen in de shredder. De siamees, de Siamese kat, zat op het siamois, zekere Siamese stof. Nee, sibi manus inferre (de hand aan zichzelf slaan), dat is beslist niet van de handwerkersvriendenkring zijn … Dat doe je si en la, zus en zo. Ik vind je een schat tussen al die barbaren: een lilium inter spinas (een lelie tussen de doornen). De overheid moet het sigillum confessionis (biechtgeheim) respecteren. Lekker, zo'n sijpe (sappige) pruim! Hij heeft silicose, een steenlong: kan de Silicosewet hem helpen? Die muren zijn niet gespachtelputzt, maar gesilicaat. Op silvesteravond (oudejaarsavond) scoorde hij bij het futsal (zaalvoetbal) de silver goal. Sinds kort slik ik simvastatine (cholesterolverlagend). Skratjie (skraki, Surinaamse trommel): rombom(bom). Zie ook: skrakipoku en skratjie pokoe [zang met drums, voorloper kaseko].

6. Hij is kampioen simultaanschaken. Dat document is sine loco et anno (zonder aanduiding van plaats en jaar, s.l.e.a.). De
pgb-maatregelen (persoonsgebonden budget) zijn sine causae cognitione, zonder kennis van zaken, genomen. De inbewaringstelling is sine die, voor onbepaalde tijd, opgeschort. Singelen is een single spelen. Een sinker is het zinklood aan een surfplank. Antwerpen is de sinjorenstad. Wie noemden ze op Bali een singkè (uit China geëmigreerde Chinees)? De sinofiel was wars van Sinn Féin.
Sint-Bureaucratius bepaalt heel hautain wanneer sint-salarius [de Heilige Salarius] gevierd wordt. Schrijf correct: sint-maartensvogel en
Sint-Lucasgilde. Si placet, na u! Zij baden het sjema jisraël (gebed). De Vlaamse jongens waren aan het sjotten (voetballen). Hij zit in een skifflegroup [muziek]. Er was een voetbalmatch tussen skateboarders en skeetschieters. Hij skydivede (parachute laat openen) onvervaard. Waar is je skiuitrusting? De een skottelbraait (soort van barbecue, Afrikaans), de ander barbecuet.


7. De sla-uil zat in de slaolie. Odin reed op Sleipnir. Ik wil na de slöjd [kinderen: karton, klei, hout] graag een slivovitsj [drank]. Ze gingen over op slowen (dansen). Mijn broek zat onder de sludge [olie]. De sémillon [wijnstok] dient voor de productie van sauternes [wijn: enk. en mv.]. Waarom schrijf je 'snaredrum' [èhr, snaardrum mag ook!] zó? Met die smurfenspray op vinden ze hem wel. Hij beende snellijk weg. Via een snellius [plaatsbepaling] werd de plaats bepaald. De snib [dito vrouw of meisje] kijfde [ruziën] me toe. Dat zijn bloemen voor de snij. Kom, we gaan snorkelen. Die oude snorrenbaard met al zijn snorrepijperij … Snuf en Snuitje zaten in de snuffmovie aan de snow (cocaïne, coke). Het is een sobstory (tranentrekker, tearjerker): so be it (het zij zo). Hij is gesocialized en zelfs in staat tot een social talk. Wat gebeurt er in een societas leonina (verdeling waarbij de een alles krijgt en de ander niets)? Moet je dit als sociocultureel of socio-economisch kwalificeren? Een knijpbril, lorgnet, so easy, pince-nez, dat is toch geen monocle? Daar staat een soepterrientje (soepterrinetje) vol soezen.

8. Hij was soi-disant (zogenaamd) niet thuis. Morgen beginnen de solden (uitverkoop). Dat lijkt me sole clarius (zonneklaar). Hij is betrouwbaar: solider dan soliedst. Welke sollwert (streefwaarde) is hier van toepassing? Solo e pensoso (alleen en in gedachten verzonken): De Denker van Rodin (Le Penseur). Daar stinkt iets: something rotten. Somma sommarum (kortom), we beginnen gewoon weer van voren af aan. Een son et lumière is een klank-en-lichtspel. Wie of wat sophisticated is, is wereldwijs, mondain, verfijnd. Dat is een sordide (smerig, vuil, gemeen) streek! Zijn sottisearsenaal [zotheid] is vrijwel onbeperkt. Hij is een rare souger (kwibus) en bijna altijd de
souffre-douleur (het zwarte schaap). Hij is een soumis [gedwee] volgeling. De soukous [oe] is een zekere muziekstijl. Ze wonen in het souterrain. Opzoeken: soutien (gaas, bh), souvlaki [geroosterd lamsvlees aan houten pin], sovchoz [staatslandbouwbedrijf voorm. SU], sovereign [Engels gouden pondstuk, soeverein], Spartakiade [vroeger in Oostbloklanden] en spaniël [hond]. Op wie rust de soupçon (verdenking)? Wat is een souter (psalmboek)? Is een sotternie [kluchtspel] een zotternij? Spadille (schoppenaas) of spadrille (lichte schoen met zool van touw)? Hoezo, welgemanierd?


9. Als je een stepperund en een zeboe [oe] kruist, krijg je een watoessi. Waternood is watergebrek, watersnood is waterovervloed (letterlijk!). Tgov. is de afkorting van tegenover [net als t.o.). Wierdt gij daar niet hoorndol (horendol) van? Het zou veel weg hebben van 'terug van weggeweest'. Hij had echte bierbrouwerswenkbrauwen. Hij weekendt altijd uitgebreid. Je zult hem niet meer weerom zien, hij zal niet weeromkomen (weer omkomen zou een rare uitdrukking zijn). Ik heb je wel verstaan. Ik wil u dat beloven, ter wille van hem, welteverstaan. We zullen het probleem werkende weg oplossen. Zijn weifelen versterkte onze twijfel. De weeïge geur gaf me een slecht gevoel. Kwam het wauwelen van de wauwe wind?

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten