vrijdag 10 mei 2019

1590 Dictee vrijdag 10 mei 2019 (1) dictee Groot Dictee Zwolle 2019 √

Dictee - dictees [1590]

Groot Dictee Zwolle 2019

#MeToo [uitspraak: hashtag] (auteur: Regine Hilhorst)
2020 - geen # meer!

1. De knotsgekke Tiroler après-skiparty [ver gezocht, maar conform Tiroler hoed – echt uit Tirol – en tirolerhoed – bepaald soort van hoed, zou tiroleraprès-skiparty best denkbaar zijn ... Immers: niet in of uit Tirol, maar à la Tirol] die door de franchisenemer van een lokale supermarkt juist bedoeld was als teambuildingactiviteit, leidde desalniettemin tot het vertrek van het voltallige feminiene personeel.

2. Aanleiding was de hand van de in lederhose geklede afdelingschef Peter, die hij tijdens de schlagerkaraoke op de welgevormde derrière van kassière Dorien in dirndl [verkorting van dirndljurk, dirndlkleid] had gelegd, waarop deze flamboyante employee [gezien de vlechten een vr., dus niet – m. – employé] met heidivlechten [zie heidipakje in VD – verwijzend naar de roman Heidi (en Peter), zowel de H als het in de officiële tekst waren fout!] kokendhete fonduekaas over de kalende hersenpan van haar superieur had gegoten.

3. Sinds de #MeToodiscussie [VD! – de officiële tekst had ten onrechte een tussen 'Too' en 'discussie'!] werd er door het winkelpersoneel al eerder gebakkeleid over deze enigszins medelijden opwekkende [los, zie lemma 'erbarmelijk' 1 in VD – wel: eetlustopwekkend] salesmanager vanwege zijn gewhatsappte berichtje met seksuele connotatie aan Kimberly van de klantenservice.
2020 - geen # meer!

4. Waar dit appje van 'Peter de Zweter' [kleine z is zeer wel verdedigbaar, zelfs beter, denk ik – vergelijk: Piet de klungelaar] door het merendeel van de mannelijke collegae sympathiek geliquideerd werd als een boute [boud, boud/te, bouder, boudst – je moet opschrijven wat er voorgelezen wordt!] maar dilettanterige poging tot vleierij en verleiding, maakte het kaasincident het daarentegen volgens vakkenvuller [beter: -ster] Femke en chef agf [VD: aardappelen, groenten en fruit] Conchita zonneklaar dat Peter machistische [= macho, bnw., tsj uitspreken, niet g of ch!] agressie vertoonde.

5. Via slinks op de riekende kunstzijden [geen n uitspreken] rug van Peters werkgilet [zj – en de t uitspreken] geplakte post-its [van die gele plakbriefjes] met infame scheldkanonnades lieten de rancuneuze dames aan de gehele clientèle [klie-jahn-tèh-luh – alternatief: cliënteel, maar opschrijven wat er voorgelezen wordt!] weten dat zij faliekant tegen zijn alfamannetjesgedrag waren en alleen onmiddellijke dienstbeëindiging gebillijkt zou worden.

6. Toen de CEO van de supermarktketen, eerder zelf beticht van misogyn gedrag, daaropvolgend zijn 'chicks' [meisjes] denigrerend berispte edoch de attitude van lone wolf [die opereert in zijn uppie – denk vooral niet aan Virginia Woolf of zo!] Peter vergoelijkte vanwege zijn aspergersyndroom [asperger = syndroom van Asperger, vgl. autisme met hoge intelligentie], namen alle vrouwen, één man [dat was hier bedoeld, maar als je 'uhn' voorleest, moet je 'een' schrijven, als je 'één' voorleest, moet je 'één' schrijven!] en twee [ook 1 en 2 goed: er waren geen spelregels ...] genderneutrale werknemers met een nulurencontract stante pede [op staande voet] ontslag en verlieten zij ostentatief het winkelpand.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten