dinsdag 21 mei 2019

1617 Dictee dinsdag 21 mei 2019 (3) dictee Oefendictee (oud) 848 √

Dictee - dictees [1617]

Dictee 848 (DCCCXLVIII) Dictee Specialisten (25-06-2015)

1. Een deeltijdvutter zit in de deeltijd-VUT [vervroegde uittreding uit dienstverband]. Hij verzamelt delfts en sèvres [aardewerk; porselein]. De delicatessenzaak levert diverse delicieuze (kostelijke) delicieuses (gebakjes). Een demi-john is een dame-jeanne (grote mandfles, dameraan). Duidelijk: demarqueren is markeren? En déshabillé (ongekleed) ben je in deshabillé (in nachtkleding) gekleed. Een dépositaire is gewoon een depositaris [bewaart geld of goederen]. Zij voeren in dhows (dau – traditioneel Arabisch zeilscheepje). Wat zegt de dharma (geheel van grondregels in oosterse religies) over het karma (boeddhisme: geheel van goede en slechte daden tijdens het bestaan)? Dezen en genen gingen uit hun dak. De dienstdoende balienees merkte dat de kassa dienst weigerde. Zijn zuurverdiende salaris was meer dan dik verdiend. Die Dinantse dinanderieën (snuisterijen) zijn wel grappig. Dicis causa (dicis gratia: voor de vorm, fatsoenshalve) werd de or (ondernemingsraad) geraadpleegd. Het dichtbegroeide altijdgroenebomenbos was bijkans ondoordringbaar. Het delayeren (organisaties van de hiërarchische gelaagdheid ontdoen) van deze firma levert miljoenen op.

2. Een dtp'er verzorgt dtp-publicaties [desktoppublishing]. De dislocatie heeft het botfragment gedislokeerd. De qualifier werd wegens wangedrag gediskwalificeerd. Een bank-verzekeraar doet aan bankverzekeren. Je zal ze maar in de medische staf hebben: dokter Beffie, doctor Clavan en Doktor Eisenbart. Het doodzondenbesef zit diepgeworteld. Op dominicae dies [zondagen] was ze niet weg te slaan uit het domus Dei (niet meer in wdb.: huis Gods), dat doorsneekortjakje. Douch je je in die douche, liever: dat doucheje? Leidt hypocrisie [huichelarij] tot een hogere hematocrietwaarde (ik bedoelde dus: als je daaraan lijdt – verhouding tussen het volume van de bloedlichaampjes en het totale bloedvolume)? Heel bijzonder: een dreestrekker die de Dreespenning kreeg. Eerst ademhalen, dan drank halen. Na drooggelegd te zijn, zullen de drooggevallen gronden zeker droog liggen.

3. Wie of wat is Janneke Maan [kindertaal: de maan]? De dueña (bejaarde gezelschapsdame van meisjes uit de aanzienlijke stand) begeleidde dat duifje zonder gal, dat naïeve meisje. Je kunt hem dwarszitten door het dwars zetten van je voet. Ecarteren is (ook) ecarté spelen. Wie eet er nou dulse [dahls] (zeewier)? EDTA, dat kan niet missen: ethyleendiaminetetra-azijnzuur. De elfen waren met hun elven. De electro(clash) heeft elementen van de elektropop in zich. Let wel op: 'elektrocutie' [dood door elektrische stroom] heeft niets met 'electric boogie' [danswijze met schokkende bewegingen] te maken! Nou, vooruit dan: jullie zijn immers ook niet de eerste de besten! Hoeveel is een engels (oud goud- en zilvergewicht – ca. 1,5 gram, g, gr.)? Wat is het verschil tussen enfants prodiges (wonderkind) en enfants prodigues (verloren zoon)? Is épater le bourgeois echt een synoniem van epateren? Ja, beide: overdonderen. Hij zou zijn reputatie meer dan waarmaken. Luister niet naar die wacho [wil geen watje en durft geen macho te zijn]. Wait and see: heb geduld, wacht nog maar even af!.

4. Een wadi is een zekere droge rivierbedding. Het meervoud van wagon-lit is wagons-lits. Hoeveel wagyu's [rundvee] houden zij? Zijn zij van de Walenkerk [Waalse kerk]? Zou wakame [waa-kaa-mee] (soort zeewier) lekker zijn? Ligt Wallis en Futuna in Zwitserland [Nee, Grote Oceaan, nabij Fiji, Samoa en Tokelau, internet: f, ISO-landcode: WF, munt: CPF-frank met code XPF)]? Hij kreeg op zijn wammes [slaag]. WAP staat voor Wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, maar ook voor wireless application protocol. Een WASP is in de VS een white Anglo-Saxon protestant (blanke protestant met Britse voorouders). Hij is belast met water halen uit de rivier. Op de tribune werd gewaved [wave: golfbeweging van toeschouwers: zitten en opstaan]. Watsu is shiatsu (Japanse acupressuur) in het water. Het verschil tussen 'watusi' [niet meer in wdb.!] en 'watoessi' lijkt me moeilijk uit te leggen. Ik heb de weddenschap over de weddetoelage in verband met de wederikenteelt helaas fors verloren.

5. Met de wedge (club – stok – bij golf; nee, niet de wood!) sloeg hij het wedgwood aan diggelen. Zo'n weekendstertje is behoorlijk aan de prijs. Het argument dat hij zich helemaal weggecijferd had, werd rücksichtslos weggebonjourd. In die bananenrepubliek wil de politie nog weleens wegkijken. Met Poerim [Hamansfeest, Lotenfeest, redding volk in ballingschap door Esther] wordt niet het Wekenfeest [joodse pinksterfeest] bedoeld. En nou: wegwezen! Nu is het welletjes, dat gefröbel met die nietjes. Zo'n wengéhouten stoel kan wel tegen de buitenlucht. Ze moest werkeloos toezien hoe haar man werkloos werd. De wind zou westelijken [naar het westen draaien]. De afkorting W.N.W. staat nog altijd voor westnoordwestelijk. De wethouder van Cultuur vertegenwoordigt morgen (het college van) B en W (burgemeester en wethouders).

6. Deze asielzoeker komt uit West-Sudan. Zet maar op het whiteboard (wit bord met schrijfstiften). Wil je een punch- of een whiskygrog, of wellicht whisky-soda? Zij krijgt weduwe- en wezenpensioen. Hij is bang voor wicca's (witte heksen). Who's afraid of de whodunit [boek: detective]? Wied moet je wieden, weed (wiet) moet je roken. Een wiegelied helpt niet bij wiegendood. De boeren deden aan weideling (!), de wijdeling had daar geen notie van. Moet dat echt, dat wijepigram [op ex voto = volgens een gelofte]? Versterkt zo'n wijinscriptie het
wij-gevoel? Het was er wijntje en trijntje: er werd heel wat wijn gedronken. Heeft zo'n wijtenwagen [lijkwagen, huifkar] maar één wijte [= huif, mv.: n]? De wildeman kreeg een wildcard. Een winchester is een soort van magazijngeweer. Een briesje kan moeilijk windeloos zijn. Winst nemen kan na een winstgevende deal.


7. Wining-and-dining is goed, zolang het geen omkoping wordt. Het wobben (WOB = Wet openbaarheid van bestuur) is voor sommige gemeenten een nachtmerrie. Hij is helemaal op de hoogte, up-to-date en with-it. Ik vind dat je aan wit-zwartdenken lijdt. Wolverlei is valkruid. Als het wort al niet goed is, hoe zal het bier dan zijn? Is Uwe lordschap geporteerd voor worship [gospel]? Wordt met wc-scenario een worstcasescenario bedoeld? Vast niet! Spreek 'woulfefles' [woel] eens goed uit. De verzamelnaam voor verschillende Chinese vechtsporten is wushu [woe-sjoe]. Des histoires de femmes zijn vrouwenpraatjes. Een porte-brisée is een dubbele, openslaande deur of schuifdeuren tussen twee vertrekken. Is erytrofobie (bloosangst) angst voor pregnante erytrocyten (rode bloedcellen)? De Erinyen [Grieks, Romeins: Furiën] zijn de wraakgodinnen. Wat houdt 'ad modum Minellii' (letterkunde: op de wijze van Minellius = vertaald en/of geannoteerd) in?

8. Ik verwar die twee altijd: ergocalciferol (vitamine D2 – GB: D2 – in boter) en ergotalkaloïde (zit in moederkoren en kan weeën opwekken). De woorden 'lof' en 'zotheid' doen erasmiaans aan. Het exigeante [veeleisend] meisje was epris (verzot, verliefd (op)) van haar buurjongen. Hoe schrijf je 'eufonium' (tenortuba) en euphuïsme (gekunstelde literaire barokstijl) (GB ook: tt)? De euforbia [plant] is in ieder geval de wolfsmelk. Wat is hiervan de exdatum [eerste dag verhandeling aandeel zonder dividend]? Het ex-Sabena-personeel is er slecht afgekomen. Ik hou het meestal bij een Febo-kroket [letterwoord Ferdinand Bol! – straat Amsterdam]. Uitspraak met 'ah' of 'aa': 'à la carte'? Ze hebben een auto-oliecoöperatie gevormd. In het Nederlands schrijf je dat zo: 'Elysée' [paleis Franse president]. Ze kijken daar niet op een coulombtje meer of minder. Er was meer dan genoeg smörgåsbord, smörrebröd (smørrebrød, GB beide, VD alleen laatste) en knäckebröd. Wat je je toe-eigent, heb je je toegeëigend. De minister heeft zich nog steeds niet geuit. Is dat nou sofiekruid [de fijnbladige raket]?

9. Waar dient een design(er)baby voor [o.a. orgaandonor voor ander ziek kind]? Met een spionnetje kun je spioneren. Een synoniem van canyon [kèhn-juhn] is cañon [kahn-john]. Noem eens een woord met een haček. Zijn VD en GB eensgezind bij het meervoud van 'tendens'? Antwoord: ja: tendens/zen. Hij woont in Alphen aan den Rijn en adoreert de Cobra-groepproducten [Copenhagen, Brussels, Amsterdam – letterwoord]. De Eiffeltoren [Parijs] staat niet in de Eifel [Duitsland]. De afkorting h.o. [haa-oo] staat voor hoger onderwijs. De woorden 'efficiënt' en 'coëfficiënt' co-existeren (bestaan naast elkaar). Hij is een bolleboos in de aeschrologie [uiten ontuchtige taal]. Bij een dictee hoor je vaak de spellinguitspraak 'hij die-lie-tuh-tuh' in plaats van correct 'hij deletete' [die-lie-tuh]. Zij was déléguée van of naar de vakbond. Het donorprincipe laat ons 'HEMA-winkel' [Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, letterwoord] op papier schrijven. Zij is radicaalfeministisch, hij radicaalislamitisch.

10. Het wobben doe je met de WOB, de Wet openbaarheid van bestuur. Een andere wet is de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Onze mijnheer X wilde niet met naam en toenaam in de krant. Ze spelen xiang qi (Chinees schaakspel). Bladgeel wordt ook wel xanthofyl genoemd (en bladgroen chlorofyl). Wie kent die nog: de X-eenheid, 100 femtometer [10^-15]? De yellow press [sensatiepers] stortte zich op de yeti [sneeuwman] en verwees naar de Yggdrasil [wereldboom, symbool van de kosmos]. Waar wordt ylangylang (woord uit het Tagalog) voor gebruikt (voor bloemenparfums)? De yuppificatie gaat staagjes aan zijn gangetje. Sommigen noemen een T-splitsing een Y-splitsing [ei].

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten