dinsdag 21 mei 2019

1615 Dictee dinsdag 21 mei 2019 (1) dictee Oefendictee (oud) 846 √

Dictee - dictees [1615]

Dictee 846 (DCCCXLVI) Dictee Specialisten (16-06-2015)

1. Bere-interessant: de beresterke berenklauw hield haar hand omvat. Vanuit de berceau (prieel) klonk een berceuse (wiegeliedje). De beril is een mineraal (beryllium-aluminiumsilicaat). De beschikbaarstelling van dat materiaal wordt zeer op prijs gesteld. In zijn vrije tijd is die bhv'er [NL: bedrijfshulpverlening] vaak biapper (lifter; BIAP = niet-bestaande Bond van Internationale Autoparasieten). Een beroepsschrijver kun je wel een beroepschrift laten opstellen. Op Bevrijdingsdag wordt het bevrijdingsfeest gevierd. Laat de beziën (bessen) jullie smaken! Leg de begrippen bètatron (deeltjesversneller) en betamax (nooit ingeburgerde videostandaard) uit. Op Secretaressedag vertelde ze onder de biestepannenkoeken over haar bibliothecaressenwerk. We spelen de bests of Bach en Mozart. Let maar niet op die bigotte (kwezelachtige) bigshot (kopstuk). Er werden best veel best of sevens afgewerkt bij US' baseball. Deze nota is in het zo gehate beleidschinees geschreven.

2. Een bigfoot is een yeti. Dat tuinperk heeft een bielsen omranding (van bielzen of – VD, GB ook – bielsen dus). We zijn nog niet bijgekomen van de verbazing over het (er)bij komen van zoveel leden. Aan de schrijfwijze van 'Doktor Eisenbart' kun je zien dat hij een Duitser was. De locals [plaatselijk bewoner] en de lokalo's [plaatselijke politieke partij] vertelden dat dit lokale lokaal een lokaliteit is die qua locatie moeilijk te lokaliseren is: de zoekende lokagente – met locvervoer (locomotief) gekomen – respecteerde de local option [plaatselijke keuze] om voor het locavorisme (alleen voedsel uit eigen omgeving) te kiezen. In 1973 verscheen voor de eerste maal het Liedboek voor de kerken. Daarin staat een register van Bijbelplaatsen. Het is lang geleden dat de pannekoekenregel van toepassing was. Je kent toch wel het verschil tussen een hoax (onterechte viruswaarschuwing) en een hoatzin (vogel Amazonegebied met prehistorisch aanzien)?

3. Om dat overzeese gebiedsdeel te bereiken, reisden ze eerst over land en daarna over zee. Waar zitten de darbysten (vergadering der gelovigen) in het kerkelijke spectrum? Hij behoort tot de Gereformeerde Kerken, onderhoudende artikel [let op, VD: art.] 31. Zij hebben een leven als God in Frankrijk. We presenteren dit als een bird's eye view [vogelperspectief]. Daarvoor hebben we een bird's eyeviewpresentator (!) gecontracteerd. Ze stuurden elkaar regelmatig biljartgroene billets-doux. Dan moeten ze maar een tandje bij zetten. Wil je biryani (stoofschotel, met basmatirijst)? Billenkoek krijg je op je bips. Hij ligt met de droge bleinen [blaar; geen geld meer hebben]. Zijn horloge gaat op de binkert (loopt altijd verkeerd). Ze gooide dubbel(e) vijf (dubbel(e) 5 – VD ook dubbeltwee, maar dat is in principe een (roei)boot). Morgen roeit ze weer in de dubbeltwee. Blanquette ['tuh' facultatief bij uitspreken] is een zekere soort van ragout met roux [bindmiddel voor saus].

4. Bij blind vliegen moet je blindvaren op de instrumenten. Die bloodaard heeft het hele oeuvre gebloemleesd. We zullen maar blauwblauw laten, dat de boeren blouwden: ze maakten boerenvuur [armen over de borst tegen het lijf slaan]. Waar staat de I in BOIC voor? Antwoord: (en) Interfederaal [verder: Belgisch Olympisch Comité]! Boeën is boe roepen. Geef ons alleen maar bombes glacées [ijsgerecht, Fr.]. Zit niet zo te sippen, te bouderen [oe, pruilen, mokken]. Vooraf graag een bouchee (vol-au-vent, pasteitje) en als toe(tje) een crème brûlée [VD: gmv., GB: (s) s]. Jouw bouffonnerie (grove grappenmakerij) is hier echt ongepast. Zonde, hij liet de bouilli (soepvlees) in de bouillie bordelaise [Bordeauxse pap = kopervitriool etc.] vallen. Met trinitatis wordt altijd de eerste zondag na Pinksteren (Drievuldigheids(zon)dag of zondag van de Drie-eenheid) aangeduid. Een triniteit is een drie-eenheid. Hij is een bovenste beste kerel: hij zal je niet op de kast jagen!

5. De organist van vanmorgen is cantor-organist in zijn eigen evangelisch-lutherse gemeente. Hij is ook directeur van Muziekuitgeverij Nootzaak. Het was natuurlijk niet gepland dat de geplante boom doorkliefd zou worden door de bliksem. Het kyrie (eleison) en het gloria (de grote doxologie) maakten deel uit van de liturgie. In het gezongen lied Alle roem is uitgesloten kwam voor de zin "Onverdiende zaligheên heb ik van mijn God genoten." Het begrip 'ad valvas' (via het mededelingenbord) is vrijwel achterhaald: je moet nu meer aan e-valven (bekendmaken via e-mail) denken. Vaccinia is een normale reactie op vaccina (koepokstof) met een vaccinostyle (pennetje voor krasjes op de huid). Vaddahs (leden oorspronkelijke bevolking) komen altijd van Sri Lanka. Ze zijn een valetudinair (ziekelijk) stelletje.

6. De vadertjes: Vadertje Tijd, Vadertje Staat, vadertje Cats, vadertje Stalin en vadertje tsaar. Stamt het woord 'extravagant' van de middeleeuwse vagant (rondtrekkend student of geestelijke)? Onbekend! Hij is een soort valuta-arbitrageant. Hij is van goeden [soms zelfs: adellijken!] huize [vgl. v.g.h. en v.z.g.h. = van (zeer) goeden huize] en van goeden wille [zoals alle mensen van goede(n) wil(le)]. Tegen resistente bacteriën gebruikt men vancomycine [krachtig antibioticum]. In Prediker kun je het lezen: vanitas vanitatum, ijdelheid der ijdelheden. Hij heeft van jonge jan en van lange jan gekregen (is zwaar gestraft). Vanouds is van oudsher. Waar betaal je met vatu's (Vanuatu – VUV)? Dat geldt zeker voor culi's en foodies [met hun voedisme]: varietas delectat, verandering van spijs doet eten. Vasopressine is het ADH, antidiuretisch hormoon (vochtvasthoudend). Vaticanum I en II waren de Vaticaanse Concilies: het 20e en 21e oecumenische concilie in Rome.

7. Een vaudeville (toneelstuk) hou(d) je in een vauxhall (tuin, feestzaal), dat lijkt heel normaal. Dat zijn mooie Vedische [Veda] verzen. V.D.Q.S. staat voor vin délimité de qualité supérieure: wat betekent dat precies (garandeert de plaats van herkomst)? Even dimmen, hoor, je gaat veel te ver. In die wei loopt veel vei (vet, groeizaam, wulps) vee. Dat betreft dus hun veite (vetheid, weelderigheid). R.s.v.p. (!) (réponse, répondez s'il vous plaît, antwoord alstublieft) velis et remis (met de grootst mogelijke spoed, ook: remis velisque). Hij liet zijn vena poetica (dichtader) spreken. Hij is daar gevoelig voor: vel prece, vel pretio, voor geld of goede woorden. Ook velours épinglé [zeer fijn geribd] kan tot veloursvlooien [kleine stukjes stof bij het verknippen] verknipt raken [vgl. ribfluweel, ripsfluweel]. De knaap kreeg een venia aetatis (meerderjarigheidsverklaring). Zij is een fanatiek bridgester. Spreek goed uit: brezjnevdoctrine [brèhzj-nèhf]. Hij straalt veel bravoure [facultatieve 'uh' uitspreken] uit. Dat is een brecciëgesteente [tsj]. Met een broes (douchekop) kun je broezen [ook: bruisen], maar niet in de brousse (wildernis). De brouille (onmin) in de brougham (vierwielig voertuig, 2 personen, één paard) werd met een brouilly [een bekende beaujolais] beslecht.

8. Een flügelhorn is een bugel [uu]. Kun je met deze briquet (aansteker) die briket [langwerpig stuk brandstof] aansteken? Hij studeert bryologie, moskunde. Het was een bruyant (luidruchtig, lawaaiig) tuinfeest. Met bse wordt de bezinkingssnelheid van erytrocyten (rode bloedcellen) afgekort (en BSE is ... boviene spongiforme encefalopathie = gekkekoeienziekte). Pleur die hele bups [boel] maar in de plomp [water]. Die geit bultte [van dieren: stoten] overmatig. Hadden die Laurel en Hardy, die dikke en de dunne, wel iets weg van bulletje en bonenstaak [de strip was: Bulletje en Bonestaak]? Butoh dansen ze en bunraku (poppenspel) spelen ze in Japan. In dat stadion hebben ze een businessseat. Dat stel runt een café billard [bie-jaar]. Hier, pak aan, een burrito (soort tortilla)! Op het kabaret (dienblad) stonden 10 glazen bier. Een caccia [kaht-sjaa – muziek met jachtscène] draaien onder het genot van cachaça [kaa-sjahs-saa – sterkedrank op basis van suikerriet]. Een cache-sexeje [minuscuul slipje] is niet zo groot! Jut en Jul: les extrêmes se touchent (de uitersten raken elkaar). Een caixa [kahj-sjaa] is een Braziliaanse snaredrum [èh] [ook: snaardrum].

9. Een buxus is een buksboom. Die belegger is van de buy-and-hold [aandelen kopen voor lange termijn]. Voor een byzantijn [gouden Byzantijnse munt] wilde hij zich best byzantijns (slaafs) gedragen. Ondersteunt een caesarsalade de cesartherapie [bewegingstherapie t.b.v. natuurlijke houding]? Vast niet. In caddies [karretjes] kun je caddy's [doos, tas] vervoeren, omgekeerd niet. Ze testten hem, ze hebben hem de Calvarieberg op geleid. Onze leraren zijn goed opgeleid (en zelfs hoogopgeleid). Verba et voces, praetereaque nihil: woorden en uitspraken, en anders niet. Ja, maar daarmee verhul je de vera causa (werkelijke oorzaak). Die zwetser put zich uit in verbiages (omhaal van woorden, woordenvloed). Als dicteedeelnemer moet je een enorme verbositeit (woordenrijkdom) hebben. Wat houdt het Verdrag van Maastricht in [niet in VD]? Kippen doen soms aan verenpikken. Een verist streeft naar waarheid. Wie spreekt er Verkavelingsvlaams (of Pajottenvlaams)?

10. Veritatis ergo (ter wille van de waarheid) moet ik dit wel onthullen. Touren is een tournee, een tour maken, en een krachttoer is een tour de force. Voor zijn verjaardag is hij verlangeloos (archaïsch: thans: verlangenloos). Verlaat kwam hij op het verlaadcentrum bij het verlaat [schutsluis] aan. Het schip is verlijerd (naar lij = van de wind af – afgezakt). Vermeil is in het vuur verguld zilver. Ze was geheel vermijd = beteuterd [en haar buurjongen helemaal vermeid]. Het vermummiede lijk zat helemaal onder de vermout. Een vernissage (bij tentoonstelling) is niet het vernissen. Een vernier [èh, ie] is een verbeterde nonius [hulpschaalverdeling]. Verreinen: is dat nog reiner maken? Ja. Je ziet er verreisd uit. Daar zullen flats verrijzen. Verre-murailles zijn een zekere soort van mozaïek. Versaliën (versaalletters) zijn grote beginletters.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten