vrijdag 17 mei 2019

1608 Dictee vrijdag 17 mei 2019 (2) dictee Oefendictee (oud) 840 √

Dictee - dictees [1608]

Dictee 840 (DCCCXL) Dictee Specialisten (20-05-2015)

1. Deze rogge heeft de reup (ziekte door het stengelaaltje). Ik kende wel die coupes soleils [of/of!] en ook die gekleurde hairextensions (haarextensies), maar de puntjes van dipdyeharen die in 'verf' worden 'gedipt', daar had ik echt nog nooit van gehoord. Onwetend hebben onze vrienden het eerst uitgeprobeerd op hun poedel en die loopt er nu als een fluorescerende alien [buitenaards wezen] bij. 'Om door een ringetje te halen', zeiden de vrienden liefkozend [(tiré) à quatre épingles]. Mijn voorkeur gaat dan toch uit naar mooie, natuurlijke, grijze duiven. Vast schrijven is aaneenschrijven. Deze medewerker is vastbenoemd. Als het bij de velleïteit (neiging) tot moorden blijft … De Vendéese droeg een bonte bonten pelsmantel. De reis zou nog verder gaan dan Winterswijk. Voortwerken is verder werken. Op welke verblijfplaats zouden zij verblijf houden? Vilein (laag, vals, boosaardig) verdonkeremaande hij het velijn [fijn perkament]. Die opleiding is voor deze leerling veel te hooggegrepen. Dat stuk grond is veier (vet, vruchtbaar) dan ik dacht. Moet ik die verbeuze (woordenrijk, wijdlopig) verbiage (woordenvloed, gewauwel) nog langer aanhoren? Hij werkt bij IenM (Ministerie van Infrastructuur en Milieu, thans: IenW [W = Waterstaat]. Is dat het meest verafgelegen oord? Hij verknoertte het maar met moeite. Het verguldsel begint los te laten. Een retardo (kansarm kind) hoeft nog geen retard (achterlijk iemand) te zijn. Het reticulaire stelsel (weefsel in o.a. milt) wordt ook wel het
reticulo-endotheliaal systeem genoemd. Hij werd geretorqueerd (met eigen woorden bestreden).


2. Hij droeg baggy (hobbezakkerige) trousers [flodderbroek], zij een tregging [broeklegging]. Het reuzenfeest was een reuzefeest [of omgekeerd]. Een reveillon is een nachtelijk feestmaal. Er zouden 80 oproerkraaiers zijn, re vera (werkelijk) slechts 30. Deze stap is irreversibel (onomkeerbaar). Op die goederen rust een revindicatoir (voortvloeiend uit een eis tot terugvordering) beslag. Hij woonde in Reykjavik, hoofdstad van IJsland in een rez-de-chaussee (benedenwoning). Een rhinestone is een rijnsteen. Ze droeg een régencejapon [regentschap Frankrijk 1715-1723]. De référérechter [NL: kort geding, BE: kortgeding] doet vanmiddag uitspraak. De
ridder-grootkruis was trots op zijn decoratie. Wat voor wonderen mag je van een ricinus(boom) (wonderboom) verwachten? Een opwarmertje in de schouwburg is een lever de rideau [voorstukje]. Sommigen zullen daarbij ridere in stomacho (rire entre cuir et chair: in zijn vuistje lachen). En in de vreemde doos zat … ridiculus mus (iets nietigs). Het riele (slank) meisje had haar zakken vol riels (munten Cambodja – KHR). De rijkaard kreeg een rijkaart.


3. De RLD was de Rijksluchtvaartdienst, de RGD de Rijksgeologische Dienst en de Rgd is de Rijksgebouwendienst. De RDW is de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de RIJP was de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. In de Rijn leven rijnkreeften en -forellen. Een Jan de Rijmer is een kei in rijmerij, rijmelarij. Een reder reedt en een rijder rijdt weleens achter op een voorligger. Bij een reidans reit (ww. reien – reidans uitvoeren, in een koor zingen) hij. Dat gedeelte wordt ripieno (volle orkest – tgov. solopartijen) gespeeld. Op het menu stonden ris de veau (kalfszwezerik) en poudre de riz (poudre d'iris: blanketsel, maar dan toch niet om op te eten …). Querulanten zijn experts in rixari de lana caprina, ruziemaken, ruzie zoeken over niets. Een roadie (roadmanager) mag geen rowdy (agressieveling) zijn. Roastbeef is rosbief. Wat is het verband tussen rocaille (grotwerk van schelpen etc.) en rococo (bouwstijl)? Geen, dus. De rocksteady is een soort van ska [muziek]. Return on investment is ROI.

4. Het roe-end schuift in het oogje. Met de rois fainéants worden de Vadsige Koningen bedoeld. De naam van een fabeldier, een reusachtig grote vogel, in Duizend-en-een-nacht, ook genoemd in Middelhoogduitse gedichten, is Rok. Het Romanche is een
Reto-Romaans dialect. Het Romani (Romanes) is een zigeunertaal. Een romeinse letter is niet-cursief. Een rondnaaier [staat aan de rondnaaimachine – bv. strohulzen voor flessen] is nog geen rondneuker [veel wisselende seksuele contacten]. De rondom-lelijk werd op een van de rond-points [rotonde] aangereden. Een vliegend roodkapje … [vogel – Antillen]. De running mate [tweede op verkiezingslijst] en de runner-up [kans op kampioenschap] kregen een runner's high [roes door langdurige training]. Het turfschip van Breda was, net als het paard van Troje, een fenomenale ruse de guerre (krijgslist). Vroeger (= voor 1952 !) was de RVD de Regeeringsvoorlichtingsdienst. De rzb is de roerendezaakbelasting en met de RWS [vero: RW] wordt Rijkswaterstaat aangeduid. Een roofrack is een zeker vast imperiaal op een auto [2 roofrails, dakrail].


5. Die rookie [nieuwe speler in team] meteen topscorer, dat geloof je toch niet? Ze mochten van de rooming-in [overnachten bij in ziekenhuis opgenomen kind] gebruikmaken. Wat was de rooms-koning [door keurvorsten gekozen opvolger keizer van HRR] in het Heilige Roomse Rijk? ROS is return on sales. Ga maar in die rotan stoel (rotanstoel) zitten. Die kan zomaar weer ontstaan, zo'n Rote-Armee-Fraktion [RAF]. Die rouee (vr. losbandig persoon uit de aanzienlijke stand, m.: roué) was pas nog op tv (teevee), ze bekte goed. De rozenkruisers [VD: R] vond je bijv. in de zeventiende eeuw in Duitsland. Het Rozenkransfeest stoelt uiteindelijk op het rozenkransgebed. Er was veel résistance (resistentie) tegen de komst van die résidence (residentie). De rozenzondag (vgl. klaproosdag) is zondag laetare. Hij kocht een echte Ruisdael met mooie ruisdaelluchten. Zij zou getergd répondre en Normand (een ontwijkend antwoord geven). De Rota (rechtscollege Heilige Stoel) heeft rechtgesproken. Doe maar een rouxtje (bindmiddel) bij die saus.

6. Maak geen soesa of heisa over die sousafoon [muz.instr.]! Hun verreikende macht zorgde ervoor dat ze zich flink konden verrijken. Ze gooiden de verzouten pap in de toch al verzoute rivier. Hun prestaties lagen ver uit elkaar en Piet was veruit de beste. Hij lijdt aan en leidt een vie de bohème (een ongebonden, onconventionele levensstijl). Het waren er [letters] vijf miljoen dertig. De versjwartster nar (dwaas, idioot) versjteerde (verpesten) de vers bereide en versgebakken mokkataartjes. Ik kwam er via via achter. De afkorting vg slaat onder andere op vicaris-generaal. Het is trouwens ook het internetadres van de Britse Virgineilanden. Bij het peren plukken heb ik me verreikt. Als violon d'Ingres [hobby naast het werkelijke talent] heeft hij de poëterij. Die Vinex'er [NL: Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra], al eerder vutter [VUT = vervroegde uittreding uit dienstverband] en nu AOW'er [AOW = Algemene Ouderdomswet], kent de Vinex-nota met betrekking tot zijn eigen Vinex-wijk, op zijn duimpje. Jij hebt mooi praten met dat mooipraten van je.

7. Noem eens een vlamisme [sacoche = tas]. De kinderen speelden met de vliegende hollander (vierwielig wagentje). Uw donatie, die vlijt mij bijzonder goed. Vlei ik u daarmee? Wat is het verschil tussen een vliegerarts en een arts-vlieger [die vliegt ook zelf]? Leentje leerde Lotje (zus van dat vlijtig Liesje op haar fietsje) lopen langs een lange lindelaan [algemeen]. Volbloed Europeanen zijn er steeds minder, zeker zij die volbloedprzewalskipaarden fokken. Omdat ik mijn handen vol heb aan andere zaken, zal ik maar beperkt commentaar leveren en geen A4'tjes volpennen. Die politicus staat bekend om zijn volte-faces [ommezwaai]: hij zou zelfs zijn huik naar de wind willen hangen. Het volschip [fregat] zou dat andere volle vrachtschip torpederen. Wat is het verschil tussen een volt-amremeter [meet V, spanning en A, ampère] en een voltamremeter [meet VA = voltampère], die vermogens meet? Zij moet dagdagelijks vitamine B12 (GB: B12) gaan slikken.

8. Het is maar goed dat een curriculum vitae (cv) niet je complete vita ante acta (de vroegere levenswandel) bevat. Zij is een Stier en hij een Vis, zijn ze samen een zeemeermin of -man? In die vogelaarwijk [op te knappen buurt] hebben ze alle jihadgangers vogelvrij verklaard. Met die vogelvrijverklaring is hij nu dus een vogelvrijverklaarde. Bij het labyrint [doolhof] groeide voorjaarslathyrus. De voorbijtrekkende stoet is gestopt: het defilé zal dus wel voorbij zijn. Ik zal je 's [uhs] verrassen met die verassing. Wil je ook 'ns [uhns] een keer rodelen [met slee aar beneden]? De zevendedagsadventisten zijn sabbatariërs. Je weet wel, die Sabijnse maagden [geroofd door de eerste bewoners van Rome]. De Sabena was de Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne. De synoniemen van sabayon (crème eierdooiers etc.) zijn zabaione en zabaglione. Wie en wat is de Saceur (hoogste baas NAVO in Europa)? Het woord 'sacoche' (tas) is een belgicisme. Hij heeft het sacrum (heiligbeen) gebroken, zij het ijs. Ja, het is vandaag Sacramentsdag.

9. Ga je mond spoelen na dat 'sacre-nom-de-Dieu' [sacredieu]! De sadducese en farizese disputen hadden wel iets van de Hoekse en Kabeljauwse twisten: het ging er in ieder geval hoeks en kabeljauws aan toe! Ze kregen een safe conduct [vrijgeleide] naar het safedeposit [safe, kluis]. Hoeveel s'en heeft 'saisisseren' [4]? Als voorafje hebben we salade niçoise [maaltijdsalade met tonijn, etc. – mv. (s) - s]. Op de Salomonseilanden werd een salomonsoordeel uitgesproken. Wat kun je zeggen over het meervoud van 'salto mortale' [dodensprong, 3]? Met 'salut' [geen t uitspreken] bracht hij een saluut. Waarom verwar ik altijd 'salve regina' [beginwoorden lofzang H. Maagd] met 'victoria regia' (ook: victoria amazonica, reuzenwaterlelie)? De salvadorthee is niet naar Dalí genoemd [wel: = bergthee, gaultheria]. Wat? Jullie samenkooien? We hebben samen de Samische Samengewoonten over het samenwonen bestudeerd. Samenzijn is plezieriger dan het alleen-zijn. Hij bezat geen sangfroid [koelbloedigheid], maar had wel een opmerkelijke sang-de-boeufkleur [znw.] (geen g uitspreken) [dieprood].

10. De myioloog (muggenkundige) leed zelf aan myiasis (parasitisme van vliegenlarven). De sangoma (Afrikaanse traditionele genezer en waarzegger) had de sangriadozen [soort bowl] met sanguine (roodkrijt) gekrijt. El caballero de la trista figura (Don Quichot) was er een sans peur et sans reproche (zonder vrees of blaam). Vlekke- en zorgeloos: sans tache et sans souci, zelfs niet met een tache de beauté [schoonheidsvlekje]. Ik denk dat hij van zijn santé niet af weet (zich nergens van bewust is). Zij is Santomese. Een sapientum octavus is een wijsneus. Jouw sardonische grijns is hinderlijk. Met SARS heb je het severe acute respiratory syndrome. De mens – homo homini lupus = de ene mens is voor de andere een wolf, d.i. zijn grootste vijand – is de sartor resartus (volgens Carlyle: benaming voor de mens, die, hoewel hij steeds een andere mode omarmt, door alle eeuwen heen dezelfde is). De saturnaliën (GB) of saturnalia (oVD) (Romeins volksfeest), die wilden de slaven wel. We dronken een sauternes [wijn]. Een sauvegarde is een sauf-conduit (vrijgeleide).

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten