donderdag 2 mei 2019

1580 Dictee donderdag 02 mei 2019 (1) dictee Oefendictee mei 2019 (1) √

Dictee - dictees [1580]

Oefendictee mei 2019 (1) 

1. Dat wist je: de grivna heet ook wel grivnya of hryvnja. Een Rijnsburger of reformateur had revolutionaire godsdienstige denkbeelden, een rijnsburger is een groentesoort, bv. een gele ui. De Danaïden zijn in de Griekse mythologie de vijftig dochters van Danaos die als straf voor het vermoorden van hun echtgenoten in de Tartarus [strafplaats van de onderwereld] een bodemloos vat moesten vullen. Als je moet gokken: vroeger was het vaak Lukas, heden ten dage vaak: Lucas. OSAS is het obstructief slaapapneusyndroom (slaapapneu, apneusyndroom, pickwicksyndroom – stokken ademhaling tijdens slapen). Een wellerisme is een zeispreuk. Hij/zij was het slachtoffer der trouwerij, the victim of connubiality. Hier wat meervouden voor Rien: pièces à clef [toneelstuk, actuele gebeurtenis], pièces à tiroir [toneelstuk. losse episoden], pièces de milieu [middenstuk tafelversiering], pièces de résistances (of/of – hoofdschotel) en pièces montées (en/en – bruidstaart, etc.).

2.Als je in het Oranjeshirt speelt, speel je als oranjehemd, speel je in het Oranje-elftal en ben je een Oranjespeler. Let niet op mijn typo's. De Odyssea is de Odyssee, epea pteroënta zijn gevleugelde woorden, gelach kan homerisch zijn, het gelag kan je betalen, John Milton is de Engelse Homerus, William Wilkie de Schotse en Ossian de Keltische. De uitdrukking 'Iro pauperior' [let op: Irus is een eigennaam!] betekent: zo arm als de mieren (Job, de straat, een kerkmuis, een kerkrat, Lazarus, kan ook). Om de hete brij heen draaien is eromheen draaien. De catechisatie ging over de beslist niet ongelovige Thomas van Aquino. Daar heb je een punt, de noordpool. Het stof lag er duimendik, volgens sommigen wel drie duimen dik bovenop. Met trans-* (GB): trans-Alpijns, trans-Atlantisch, trans-Europees, trans-Siberisch; VD: transoceanisch, transneptunisch, Transdjnestrië, Transjordanië, Transkarpatië, Transkaukasië, Transleithanië en Transsylvanië (en Transvaal).

3. Rein: "Ik ben geen man van veel (gesproken) woorden." In VD gezocht naar *(op) z'n*: op z'n achterneut, op z'n allerlaatst, op z'n egeltjes, op z'n Frans (à la française), op z'n staart, op z'n janboerenfluitjes (op zijn elfendertigst), op z'n (ouwe) jongens, z'n eigen kijk, z'n vingers, z'n kop, z'n donder, z'n minst, op z'n kousen, op z'n oudemannetjes, op z'n reet, zonder z'n hemd, op z'n Luiks, op z'n Achterbergs, op z'n salamander, op z'n snor, op z'n stads, op z'n stoel, op z'n blote je-weet-wel. Verder: à la Belge (op z'n Belgisch), à la flamande (op z'n Vlaams), à la provençale (op z'n Provençaals), à la suisse (op z'n Zwitsers), elk nadeel heb se voordeel (Cruijff), z'n poten, met z'n tweeën (drieën), op z'n retour, z'n (uiterste) best doen, in z'n geheel, op z'n gemak, op z'n vroegst, tot over z'n oren verliefd, uit z'n doen raken, de kat z'n viool, Jan Rap en z'n maat en z'n ontlasting ophouden.

4. Het is friste, zoette en zoutte, maar de uitdrukking is: het is dik van zoute, oké, in orde, veilig. Een diasteem is een spleetje tussen de voortanden [tandspleet, SR: pastifi]. Met *spleet* (een selectie): spleetoog – scheldwoord voor iemand van het mongolide ras, Japanner, Chinees, Vietnamees, caviteit (spleet), vagina, een lip-, kaak- en gehemeltespleet (= cheilo-gnatho-palatoschisis - VD ?), kaakspleet (gnathoschisis, schisis), gehemeltespleet (palatoschisis, verhemeltespleet), lipspleet (hazenlip of cheiloschisis), driespleet (bouwkunde: driedubbele groef = triglief), fissuur (barst, scheur, spleet), schedelfissuur, gerre (spleet, reet, kier – ook: gluip of glop) en spleet in de bodem waaruit koolzuur ontsnapt (mofette, fumarole).

5. 'Typeles' en 'typles' zijn allebei goed, 'typefout' en 'typfout' ook! De vormen zonder tussen-e gaan uit van de stam van het werkwoord. De kickbokser liet een linksedirecte-uithaal zien. Een doula [oe] is een
niet-medische kraamvrouwenbegeleidster. De afkorting twk betekent: tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders of terugwerkende kracht. Een curfew is een avondklok. Geen gezicht: lansiers [ie] die de lanciers [sjee] dansen ... Ik heb het hem brutaalweg, onvervroren gezegd. Bij de rondvraag waren er veel gestelde vragen. Ze hadden een los-en-vaste relatie. Zijn lowprofilebetrokkenheid eenieder bekend. Speel dat lusinghiero of lusingando (vleiend). Als je lsd bespreekt (lysergeenzuurdi-ethylamide), bedenk dan wel dat de Duitse term lysergsäurediäthylamid is! Ook voor dit maäriev [maa-aa-rief] hadden ze al heel wat maäravim opgezonden. Mij. is de afkorting van maatschappij en Mijen het meervoud ervan. Daar waren gemacrameede producten te koop.


6. Zij heeft Madoerese en Goereese familieleden. De maffioze maffiosi werden uiteindelijk in de kraag gevat. Haar leadingladystatus kwam in gevaar. Een LEV is een light electric vehicle. Zij is een gekend lightversedichteres. Het lijdt geen twijfel dat hij een kwijnend bestaan leidt. VD en GB lijken het eens over Noordpool = noordpoolgebied = Arctica = arctis. Bij andere gevallen met N/noordpool heb ik gerede twijfels. Hij hobbyt veel, hij heeft veel hobby's. Hij rugbyt veel en doet dus aan rugbyen. Dat amaatje [niet: amahtje] is later zelfs nog aiootje geworden ook; zijn broer boaatje en die gebruikt bij zijn werk een radiootje (ook wel: meerdere radio's). Bij dat déjà vuutje kreeg hij een duidelijk déjà-vugevoel. Ook die aloëetjes behoren tot de familie van de aloë's, de aloëfamilie: in mijn café-elftal wisten ze dat allemaal. Iemand in het ootje nemen schrijf je met 1 of 2 o'tjes. Het blindemannetje ging naar de blindenschool. Het driegemeenteoverleg leidde niet tot een merkbaar resultaat.

7. Hij zou zogenaamd zijn ei niet kwijt kunnen, maar hij is het toch kwijtgeraakt. De vloer werd niet vernageld, maar vernacheld. Ik heb hem unverfroren [onvervroren] de waarheid gezegd, toen de planten vervroren waren. Die trein moeten ze voorttrekken. De fyofyo is de tropische bedwants. De computerterm WORM staat voor write once, read many times. Vind je dat zouknummer ook zo trendy? Opvallend: de helse Bruegel, Pieter Brueghel de Jonge, woonde in het land van Bruegel, schilderde breugeliaanse taferelen en bezocht soms een breugeliaanse kermis. Die cadeauverpakking? Er zat ik-weet-niet-wat in! Die boeken? Ik weet niet welk je bedoelt. In de TH kun je niet zelf schrijven of veranderen, maar je kunt wel tekstgedeelten geel markeren: probeer of vraag info! Het in letters geschreven vierhonderdmeterloper kun je korter schrijven als 400 meterloper en nog korter als 400m-loper. In dat grootma's-huis woonde een angstwekkende hell's angelspopulatie

8. Had je verwacht dat deze turner nu al zelf een vangelder zou kunnen uitvoeren? Speciaal voor de geleerden onder ons: planckconstante, vanderwaalskracht en de pearson-χ²-toets of pearsonchikwadraattoets. Zouden ze elkaar verstaan: de een sprak Protoaustronesisch, de ander Proto-Iraans. Zelfde vraag voor Standaard-New Yorks en
Manhattan-New Yorks. Ging ze nou klassiek Latijn of modern Hebreeuws studeren? Het beleg van Nieuwpoort en Gent viel niet samen met het Beleg van Leiden. Hij werkt bij het Ministerie van Economische Zaken. De landsadvocaat is de degen van de Staat. De hèhès waren niet van de lucht. Malmö's huizenmarkt is oververhit.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten