donderdag 29 november 2018

1445 Dictee zondag 02 december 2018 (2): dictee Groot Papendrechts Dictee 2018 (CRP) √

Dictee - dictees [1445]

Groot Papendrechts Dictee 2018 (CRP)

Winterse taferelen (auteur: Bianca Nederlof)

1. Het was een twintigste-eeuws verschijnsel dat de Siberische kou over Papendrecht trok en zorgde voor ijsschotsen op de Merwede.

2. Kinderen kleedden zich warm aan met gebreide mutsen en wollen wanten. Buiten sleeden [bij ww. sleeën, bij ww. sleden: sleedde!] ze de dijk af met houten sleetjes en hielden competitieve sneeuwballengevechten.

3. Heden ten dage heerst er rond de kerstdagen een milder klimaat. Het is vaak buiig winterweer en een fameuze meteoroloog, ook wel weerman genoemd, raadt je bij ijzel aan om binnen te blijven.

4. Men heeft zich binnenshuis verschanst en op kerstavond verzorgt menigeen een exquisiet eetfestijn dat begint met een etagère vol petitfours gevolgd door een voorgerecht met carpaccio of wildbouillon.

5. Daarna doet men zich tegoed aan zeewolf met koriandermayonaise of eendenborstfilet met zwarte tagliatelle.

6. Of je het diner nu afsluit met chocolade-ijs, mascarpone met rood fruit of een bananenbavaroistje; de zoetekauwen worden hiermee op hun wenken bediend.

7. Anderen knijpen ertussenuit naar wintersportgebieden, waar volop geskied, gesnowboard en gelanglauft wordt.

8. Daar vloeit in de après-skibar rijkelijk de glühwein, een drankje op basis van rode wijn met verscheidene ingrediënten, waaronder kruidnagel, citrusvruchten, vanillestokjes, kaneel, laurierbladeren en de specerij steranijs.

9. Misschien vind je dat deze overdaad schaadt en houd je liever een gezonde levensstijl aan, waarbij je meteen de kou wilt ontvluchten.

10. Dan kun je terecht in een retraitecentrum in het Middellandse Zeegebied, waar ongetwijfeld een koolhydraatarme en veganistische salade met gojibessen, avocado en balsamicoazijn op het menu staat.
 
 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten