zaterdag 24 november 2018

1436 Dictee zondag 25 november 2018 (5): dictee Groot Leiderdorps Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1436]

Groot Leiderdorps Dictee 2018

De blauwe woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld, de 7 rode dito moesten na afloop worden onderstreept wegens grammaticale of andere fouten, de groene zijn de verbeteringen en toelichtingen.

Het jaar van Leiderdorp (auteur: Tanneke Schoonheim)

1. 2018 was weer een gevarieerd jaar in Leiderdorp die (dat) op 6 januari, Driekoningen, begon met een gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Veel goedevoornemenslijstjes werden echter snel daarna alweer geprullenmandeerd.

2. Het sportschoolabonnement werd geannuleerd, omdat de fitnesssessies een stuk vermoeiender waren dan gedacht, de gezondereceptenwebsite vervangen door het gemak van de
kant-en-klaarmaaltijd en Stoptober (28 dagen niet roken in oktober) was sowieso nog ver weg.


3. De gemeenteraadsverkiezingen gooiden (wierpen) hun schaduw vooruit met het sportverkiezingsdebat in februari. Vertegenwoordigers van diverse sportverenigingen debatteerden enthousiast met de ambitieuze lijsttrekkers over de plaatselijke sportperikelen.

4. Ook was er een heuse verkiezingsmarkt in de Winkelhof, waar alle partijen present waren om de laatste weifelaars aan zich te binden.

5. De huldiging van de paralympiër Jeroen Kampschreur, de goudenmedaillewinnaar op de reuzenslalom tijdens de Paralympische Winterspelen 2018, gaf maart op den (de) valreep een goudgerand einde.

6. Met een gedigitaliseerde textielcontainer had Leiderdorp in april als eerste (moet weg, dubbelop) de Nederlandse primeur. Deze beloftevolle uitvinding levert minder restafval en meer recyclebare kleding op.

7. Net voor Bevrijdingsdag (NL: 5 mei) werd het coalitieakkoord gepresenteerd. Met LPL'er (Lokale Partij Leiderdorp) Beekhuizen (vrouw, eigenlijk LPL'ster dus) als eerste locoburgemeester en haar cobestuurders Joosten en Gardeniers kon het college weer vier jaar vooruit.

8. In juni was het tijd voor de reconstructie van het kruispunt Acacialaan-Persant Snoepweg-van [niet als 1 van de 7 fouten aangemerkt, maar moet wel Van zijn, eigennaam] der Valk Boumanweg, wat onder andere gepaard ging met een langdurige afsluiting van de Stierenbrug.

9. Zomermaand juli deed zijn naam eer aan. Wekenlang stond er een stralende zon aan de wolkeloze hemel. Subtropische temperaturen stimuleerden de verkoop van airco's en ventilatoren.

10. Op de tweede zondag van augustus stonden er honderden verwachtingsvolle triatleten aan de start van de jaarlijkse
zwem-fiets-loopwedstrijd. Allemaal waren ze erop uit om hun persoonlijkerecordtijd te verbeteren op het minutieus uitgestippelde parcours (parkoers, hangt mede van de uitspraak af).


11. In september was er jaarmarkt, een kraampjeslint verbond de Winkelhof met de Santhorst. Het gelijktijdige foodtruckfestival (het, onzijdig) met haar (zijn) exotische etenswaren was het begin van een mooie traditie.

12. Terwijl men in Leiden het 3 oktoberfeest (ook: drieoktoberfeest) vierde, werd bekendgemaakt dat een extern bureau de kansen en bedreigingen van een gemeentelijke herindeling gaan (gaat) onderzoeken. Een
kosten-batenanalyse maakt deel uit van dit onderzoek.


13. Het moment suprême van november is voor menig Leiderdorper vanzelfsprekend het Leiderdorps dictee. Wie wil zich immers niet een avond lang het hoofd breken over de spelling van geüpdatet, scrabbelen en przewalskipaard? Dicteeamateurs en professionals zitten zij aan zij de ellenlange zinnen te noteren.

14. De decembermaand brengt ondanks de zwartepietendiscussie toch weer gewoon het sinterklaasfeest. De sint (ook Sint – VD – is goed verdedigbaar, een sint (GB) vermeldt VD als een 'heilige') lijkt echter meer en meer verdrongen te worden door zijn dikbuikige concurrent in de arrenslee.

15. Na de cadeaus onder de boom volgt het zesgangendiner, dat voor velen dan al geruime tijd tot kerststress heeft geleid. Daarna alleen nog oud en nieuw met zelfgebakken oliebollen en een al dan niet alcoholvrije fles (niet de fles, maar de inhoud is alcoholvrij) (fles alcoholvrije) champagne. Wat zal 2019 ons brengen?

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten