zaterdag 17 november 2018

1424 Dictee zondag 18 november 2018 (3): dictee Groot Zutphens Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1424]

Tiende Groot Zutphens Dictee 2018

NB De titel en de motto’s [ ] hoorden niet bij het dictee

Zutphen Jubileert! (auteurs: collectief)

1. [1268-2018: 750 jaar ziekenzorg in Zutphen]
Het klooster Spittaal (voorgelezen: spie-taal) stond aan de dageraad van de ziekenzorg in Zutphen; de anesthesisten (narcotiseur), neonatologen (te vroeg geboren of zieke baby’s), oto-rino-laryngologen (kno-arts, nko-arts, orl-arts) en cardiothoracale (thorax: het hart, de longen, de grote bloedvaten in de borstholte en de borstwand) chirurgen zijn de hospitaalbroeders van heden ten dage en de begijnen (wijden zich aan God, maar leggen niet de kloostergelofte af) waren de gynaecologen (vrouwenarts), accoucheuses (verloskundige) en eerste- en tweedeniveauverpleegkundigen destijds.

2. [1418-2018: 600 jaar Gelders parlement]
Na een furieuze successiestrijd (opvolging) zag hertog Reinald de Vierde (‘alleen jaartallen in cijfers …’, dubieus, IV is gebruikelijker) van Gelre en Zutphen in 1418 zich genoodzaakt de verbondsbrieven (begin inspraak bij hertog(in) en ‘democratie’) te accepteren waarin de [in andere betekenis ook ‘het’) ridderschap en de principale (belangrijkste) steden met hun filiatie (familie, afstamming) een alliantie (verbond) hadden gesloten om in parlementaire (= met afgevaardigden) congregatie (vergadering) het vorstendom te besturen.

3. [1618-2018: 400 jaar (begin) Statenvertaling – is in feite van 1637] In november 1618 werd de Zutphense theoloog en hebraïcus (kenner van het Hebreeuws) Willem Baudaert [eigennaam, telde niet mee], fervent apologeet (schrijver-verdediger van het christendom) van de contraremonstrantie (zie: arminianen – rekkelijke – en gomaristen – preciezen), door het moderamen der Nederduitse (1618, ook sche goed gerekend) Gereformeerde Kerk, vergaderd in de Synode van Dordt, tot vertaler van de oudtestamentische boeken benoemd.

4. [1818-2018: 200 jaar Timpeorgel]
Over het Timpeorgel in de Sint-Janskerk, dat inmiddels magnifiek gerestaureerd is, werd vanaf het begin gejeremieerd (geklaagd) en het is naar verluidt vaak mishandeld in verwoede pogingen de akoestiek [geluid] te verbeteren, waarbij de tractuur (overbrenging – van de bespeler – van toets, klavier en pedaal naar orgel) beschadigd en bespeling vrijwel onmogelijk werd.

5. [1918-2018: 100 jaar AZC = voetbalclub]
De apetrotse AZC'ers, in groten getale aanwezig bij de jubileumreceptie, applaudisseerden toen burgemeester Vermeulen de club de Koninklijke Erepenning (niet in wdb. – internet: www.koninklijkhuis.nl – wie vaker meedeed in Zutphen, had de voorkeur voor hoofdletters kunnen kennen) uitreikte, de oer-Zutphense amateurvoetballers ambiëren met tikataka (spel van Barcelona, ‘tikkietakkie’) getruukte een-tweetjes, cruijffiaans inzicht maar zonder laag-bij-de-grondse tackles (een) tweedeklasser te blijven.

6. [1968-2018: Bakkerij (b) Jolink 50 jaar]
Voor delicieuze (heerlijk) patisserie (banketbakkerij, gebak), hartige heerlijkheden en exquis (uitgelezen) ambachtelijk roomijs van pico bello (zeer goed, piekfijn - bijwoord als bnw. gebruikt) ingrediënten ga je naar banketbakkerij Jolink, een van de Zutphense bedrijven die dit jaar jubileren.

7. [2008-2018: Tien (t) jaar Groot Zutphens Dictee]
De Lions verleiden durfals (ook: durfallen) en linguïsten (beoefenaar taalkunde) al tien jaar lang met dictees over de lokale geschiedenis, vol lastige zinsconstructies en ontgoochelende gewonemensentaal, waar zelfs een jantje-secuur (pietje-secuur) lou (vgl. lou loene – zeg maar: vrijwel geen) kans heeft op een foutloos resultaat.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten