woensdag 14 november 2018

1423 Dictee zondag 18 november 2018 (2): dictee Oefendictee nov 2018 (1) √

Dictee - dictees [1423]

Oefendictee nov 2018 (1)

1. Taaladvies meldt het volgende: correct zijn: 24-uursdienst, 24-uurs dienst, 24 uursdienst en 24-karaatsgoud, 24-karaats goud, 24 karaatsgoud. Het werd administratiefrechtelijk door een administratief medewerker afgedaan. Je weet het: à bout portant is gewoon à brûle-pourpoint, op de man af. Een CUV is een crossover utility vehicle (SUV voor in de stad). Wanehout is van een boom uit de laurierfamilie. In het gevluchte amagezelschap bevond zich een ama, een Japanse parelduikster. Amazighen (mv. Amazighen of Imazighen) zijn Berbers. Je kent het begrip apentrots? Weet je van al die as- en descendenten de des- en ascendanten? De moslim bad om baths [aa], de Baathpartij verschafte ze hem. Voor hoeveel kyats [uitspraak!] zou hij die in Myanmar kunnen inwisselen? Ik kreeg eggs benedict op mijn toast. Een betel is een sirih. Zij wilde altijd al boeddholoog worden.

2. Hij was bouquiniste, zij ook bouquiniste [2x e niet uitspreken]. In een cañon of canyon klinken canons soms eblouissant, zeg maar goëtisch. Er lag heel wat chappe op de chape [uitspraak beide: sjahp]. Hij lijdt aan galblaasontsteking, cholecystitis. Recta prava facere: recht praten wat krom is. Die zanger treedt vaak als falset (fausset) op. Je hebt nu al twee faux pas gemaakt! Was dat trouwens bij het schrijven van 'faute de mieux', 'faute d'argent' en 'faute de combattants'? Hij dronk een farootje. Leg het verschil uit tussen far- en nearshoren. De PVV van Wilders schrijft 'de-islamiseren' fout: treurig! Een Fiat 500 wordt een wegluis genoemd. Ik kreeg kostbare cadeaus: een FDC-munt en een gestempelde fdc. We doen er een fourreetje bij, nou, vooruit, drie fourrés dan. Hij heeft nog geen framepje gewonnen.

3. Een spreekwoord luidt: dat is een voer hooi, zei Jorden [type van een onnozele, domme jongen], en het was een wagen vol stro. Kwantiseren is uitdrukken in quanten [fysica]. Hij gaf blijk van een gratuite gratuïteit. November, de wildmaand: geef ons maar een paar biná's. Eén homo faber, twee homines fabri. Hij 'lijdt' aan hypermnesie: hij heeft een geheugen als een pc. Het is ('s) gebruikers icetijd weer. Wat is het verschil tussen ijzer-II- en -III-sulfaat? De zoon des hemels, de keizer van China, regeerde ooit over de zonen van het Hemelse Rijk (het Rijk van het Midden), de Chinezen. Het is heel eenvoudig: je hebt kok-, kap- en kobmeeuwen, maar beslist geen kopmeeuwen [wel correcte samenstelling, echter wel zwartkopmeeuwen (:-)]. De kola(boom) levert de kolanoten, voor het gemak wordt de boom ook wel colaplant genoemd; drink er gerust een colaatje, een coca-cola, een cola-pils, een cola-tic, een cola light of een rum-cola bij! Heeft hij alcolade op tegen de muggen?

4. Kolanoten? En de cashewnoten [ook: kasjoes] dan? Die komen van de kasjoeboom of acajouboom. Trouwens een vruchtbare boom, want die levert ook het acajou [hout met bruinrode kleur; acajou is ook bnw. = met de kleur van mahoniehout = (bnw.) mahonie], de acajouhars en -lak. Gratis ezelsbruggetje: labskous = lapkous: de losse letter (= p) ligt tussen die andere twee letters (bs) in ...: nooit meer fout doen, dus. Hou op met dat gelazerstraal! Zo, als Mijen, kort je maatschappijen af. Dat slaat vast op Piet Hein: famam extendere factis = zijn naam door daden groot maken. (Omnibus et) lippis et tonsoribus notum = bekend bij Jan en alleman. Stel dat Jan Wolkers zijn boek Lokum genoemd had ... Pas op voor die Beun de Hazen. Ze hebben los-vaste
(los-en-vaste) verkering. Een (!) verdomde louis is het prototype van verdomde Louistje of Lowietje, ook van verdomde Louis of lamme Louis. Zij is haar maagdom allang kwijt. De gaucho's dansen meestal de malambo.


5. Die Indiaan zie je alleen met omhoogkijken. We aten margay en we dronken margaux. Een beoefenaar van (een) martial art was martiaal [krijgshaftig, GB, VD] en vertoonde marziale [VD] trekken. Leg de begrippen milchig en fleisjig eens uit. Om spellingdiscussies met GB te vermijden, schrijf ik maar: (midzomer)vollemaan. Een nymfaeum (mv. nymfaea) is een fontein met waterleiding. Je kunt in den Here arbeiden, ook: in de wijngaard des Heren arbeiden. Krijn is in den Here ontslapen (overleden). De grote marene of oostzeehouting lijkt nu bij VD veel kleiner [toen: O]. Dit is een verhaal over dummy's, mummies en slummy mummy's (ploetermoeders). Met een mechelaar (munt) kon je een Mechelaar betalen. En op een mecklenburger kon een Mecklenburger rijden. 'Gerechtsschrijver': een woord met acht medeklinkers achter elkaar (net als 'angstschreeuw'). De meniste kerk is de menistenkerk.

6. Op 4 oktober 1582 (stilo veteri, stili veteris, st.v., o.s., oude stijl; juliaanse kalender) volgde 15 oktober (stilo novo, stili novi, st.n., n.s., nieuwe stijl; gregoriaanse kalender), zo verordonneerd door paus Gregorius XIII. Dat wist je vast wel: de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen wordt afgekort tot de TNv'tA [spreek de letters uit]. Bij een obool denk je allicht aan Charon (Charites zijn de drie Gratiën, de drie Bevalligheden, de dochters van Zeus, Euphrosyne, Aglaia en Thalia). Hij klaarde dat in zijn dooie piere eentje [niet: eendje]. Pierewaaien, zwierbollen, komt niet van pier maar van het Russische 'pirovat' [feesten, fuiven]. De en het molecule of molecuul. Hoe moeten de multicultiknuffelaars de multikul bestrijden? Een rancher of ranchero woont op een rancho (ook: ranch) en wordt qua muziek opgezweept door de ranchera. De rance [rahñ-suh] is trouwens een marmersoort. In raffiakleding genoot hij van de taffia en de ratafia. Een sappe(r)degroentje is een (herfst)bergamot.

7. 666 is het getal van het Beest (Satan, de Boze, de Gehoefde). Hij spreekt Schwyzerdütsch (Zwitserduits, Zwitsers-Duits). Wel subtiel: het jakobskruid is het sint-jakobskruiskruid. Een andere naam is
sint-jakobsbloem en de (sint-)jakobsvlinder leeft daarop. Ook subtiel: de Heilige Salarius = sint-salarius. Een kodkod is een nachtkat. Je kunt voor Sinterklaas spelen en je kunt napoleon spelen. Catalonië streeft naar srefidensi (onafhankelijkheid). Citizens' band gaat net zoals ladies' day [mv.]. Hij stotterde (niet): DMMP = dimethylmethylfosfonaat. In de chemie wordt (S)‑2-amino-3-methylbutaanzuur (valine) aangeduid met V of Val. Je moet dat maar van je afzetten. Een munus Apolline dignum, een uitstekend gedicht, letterlijk: een geschenk, Apollo waardig. In de autobus zoemden de buzzwords (buzzwoorden) rond. Hoe gaat het? Ça va, ik ben momenteel weer toetmem de oude!


8. En o ja, het is wel writer's block [enk.]! We zijn blij met elke voluntaire volontair! Veel volumina, veel volumen/s aan lettertjes! Is het vooruitgegaan? Nou, echt vooruit gaat het niet meer. Ik wil je graag weerom zien: je moet beslist weeromkomen. Op de (het) widescreen waren een widebody en een waringin te zien. Nuttige ezelsbrug: een yuccamot zit nooit op yuca ... Haar bondscoachschap nam een einde. Namptiseren (nantiseren) is juridisch [verouderd] bij voorraad [= bij voorbaat] tot zekerheid storten. Lekker, die zalmmousse! De frase 'also sprach Zarathustra' heeft betrekking op Zarathoestra. Het scheelde niks: zes miljoenste lichtjaar. Hoeveel keer zoveel is zes miljoen lichtjaar? Antwoord: een miljoen keer een miljoen, een biljoen, tien tot de twaalfde (10^+12). Hij bekijkt alles graag zwart-wit, maar zweert bij
zwart-en-wit (met salmiak). De afkorting van zwart-wit is, jazeker: z/w [spreek uit: zwart-wit].
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten