woensdag 21 november 2018

1429 Dictee woensdag 21 november 2018 (1): dictee Tweede Groot HAGI-dictee 2018 √

Dictee - dictees [1429]

Tweede HAGI-dictee (2018), Hardinxveld-Giessendam

Je bent wat je eet (auteur: Marjanne van Wijngaarden)

1. De titel van dit tweede HAGI-dictee, beslist geen kattebelletje, verraadt het al: het gaat over voeding, het thema van Nederland Leest, de leesbevorderingscampagne van de openbare bibliotheken.

2. Zie je ernaar uit somptueuze [weelderig] recepten te horen, dan word je teleurgesteld. Geen gerissoleerd [op hoog vuur voorzien van bruin korstje] vietnameeswrattenzwijnenvlees, sliptong en papillotte [Frans: bereid in bakpapier of aluminiumfolie] of met Guinese [indien Guinea, Guineese indien Guinee] vergeet-mij-nietjes gegarneerde tournedostjes. Noch culinaire tips over het au bain-marie smelten van chocolade of het sauteren [vgl. met rissoleren] van morieljes [zakjeszwammen].

3. Eeuwenlang is de aandacht voor voeding essentieel geweest. En ook vandaag de dag kun je elke willekeurige Happinez [tijdschrift], LINDA [idem] of Plus Magazine [idem] erop naslaan: een baaierd [chaos, warreling, kluwen] van artikelen met saillante [in het oog springende] details over voeding, leefstijl et cetera.

4. Er is een scala aan apps te vinden voor iPad [wel: ipadden], smartphone of smartwatch. De post-hbo-opleiding tot lifestylecoach van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid [Apeldoorn, eigennaam] ligt goed in de markt.

5. Laten wij ons beïnvloeden door allerlei hypes en dieetgoeroes? De een dweept met koolhydraatarm voedsel, de ander is een hippe raw foodie [VD]; velen zijn allergisch voor E-nummers; over montignaccen of sonjabakkeren hoor je nauwelijks nog.

6. Nieuwe inzichten en ideeën volgen elkaar in ijltempo op. Wat denk je van het uit Zuid-Italië overgewaaide Pioppidieet [als Diorbril en Philipslamp, is mediterraan], met het pittoreske dorpje Pioppi als inspiratiebron waar opvallend veel honderdplussers [100+'ers,
100-plussers]
wonen. Diabetes en alzheimer komen daar nauwelijks voor.


7. Het draait allemaal om een mediterrane leefstijl: gezond eten, voldoende bewegen, een goede nachtrust en sociale contacten. Dit alles heeft een gunstig effect op cholesterol- en bloedsuikerwaarden.

8. Of zijn wij, nuchtere Hardinxvelders, toch meer van de boerenkoolstamppot en komt er geen bouillabaisse of exquise spaghetti vongole [niet in wdb.; Nederlands: spaghetti met venusschelpen] op tafel?

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten