zaterdag 17 november 2018

1425 Dictee zondag 18 november 2018 (4): dictee Groot Dictee Sint Anthonis 2018 √

Dictee - dictees [1425]

Groot Dictee van Sint Anthonis 2018

Jubileum, jubileums, jubilea en jubilea's (auteur: Piet Vloet)

1. Moeten wij ten langen leste eigenlijk wel hartstikke blij zijn dat onze geboortewieg in het Land van Cuijk heeft gestaan? In een up-to-date, semiprofessoraal essay wordt onze vreugde hierover gedecimeerd, doordat de auteur beweert dat het Nederlands een van de moeilijkste talen is, wat zij boekstaaft met de metafoor 'mannentepels'. Hoe meer 'mannentepels' een taal vertoont, hoe moeilijker zij is.

2. Deze term, gebezigd door een door taalmanieën beheerst linguïste behoeft nadere uitleg: een mannentepel is aanwezig maar voegt esthetisch niets toe aan het mannenlichaam en heeft geen utiliteitswaarde; dat geldt ook voor diverse Nederlandstalige curiosa zoals die exotische pluralia en niet-alledaagse werkwoordsvormen. Zij zijn er, maar hebben nihilwaarde.

3. Dit kond gemaakt hebbende – om ambtelijke terminologie te gebruiken – wijd ik dit dicteetje met voorbedachten rade aan het diamanten jubileum van Metameer, de scholengemeenschap die voor velen van ons de weg naar de gewenste carrière geplaveid heeft ondanks 's werelds moeilijkste taal.

4. Een niet-geantedateerd jaartal geeft aan dat de huidige, Brabantwijd beroemde gemeenschap terecht dit jaar haar dies natalis viert met legio activiteiten voor leerlingen, oud-leerlingen en (oud-)personeel.

5. De ontstaansgeschiedenis begon met een drietal docenten die elkaar hebben geënthousiasmeerd een school te stichten die een schakel vormt tussen het primaire en secundaire onderwijs en waar de leerling gedetermineerd wordt met betrekking tot zijn talenten, de DSS (Determineer Schakel School).

6. Door fusies met diverse scholen uit de contreien groeide de DSS, gelieerd aan en bemenst via twee internaten, uit tot een middelbareschoolbedrijf waar veel leerlingen zich settelden: van
vmbo-t'ers, havoërs en vwo'ers, zowel autochtone als allochtone pupillen.


7. Niemand zal zich gechoqueerd (ook: geshockeerd) voelen als er beweerd wordt dat het idyllisch schooltje uitgegroeid is tot een chiquer, zelfs het chicste onderwijsparadijs en zeker geen drive-inschool is waar alle leerlingen, zelfs whizzkids en nerds, een groots en grotesk feest gevierd hebben zonder hasjiesj maar wel met gerstenat en bessensap.

8. In de afdeling vmbo-groen bevindt zich een minuscule boerderijijsbereiderij waar minutieus een excellente ijslekkernij wordt bereid die zelfs door de verwendste gastronoom op prijs wordt gesteld.

9. Het diamanten feest is ook met een reünie gevierd waarrond een gecaterde barbecue gynaecologen, ICT'ers, conciërges en vele afgestudeerde bollebozen onder het genot van exquise delicatessen hilarische anekdotes ophaalden uit de toenmalige schoolperiode die toen het minst geliefd was, maar nu door hen beschouwd wordt als een reuzeleuke tijd.

10. Metameer, zet uw pionierswerk voort en stoom na de ijzeren, platina en albasten jubilea op naar het eiken jubileum anno Domini tweeduizend achtendertig!
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten