vrijdag 9 november 2018

1421 Dictee zondag 11 november 2018 (5): dictee Groot Dictee Eindhoven 2018 √

Dictee - dictees [1421]

Groot Dictee Eindhoven 2018

Eindhoven de sportiefste! (auteur: Özcan – Eus – Akyol)

1. In een bladzijdelang PSV-communiqué werd gewag gemaakt van een grote aankoop, iemand die normaal gesproken nooit in Eindhovense dienst zou kunnen treden.

2. Maar door toeval en vooral ijzerenheinig onderhandelen van de clubleiding, lukte het toch om de gracieuze box-to-boxspeler voor een prikkie in te lijven.

3. Het journaille was massaal uitgerukt om poolshoogte te nemen. Sommigen hadden onmiddellijk hun werk neergelegd om als de wiedeweerga af te reizen naar de perszaal, waar zich een paar hotemetoten hadden verzameld: van die mensen die je doorgaans alleen ziet als iemand gefêteerd moet worden.

4. De grote perschef, vooral in figuurlijke zin, verscheen vol bravoure op het podium, waarna eenieder plichtsgetrouw op een provisorisch opgetrommeld stoeltje ging zitten, bekend met de etiquette in
Noord-Brabants grootste stad. Hoewel er een optimistische annonce was gedaan, stond het gezicht van de voorlichter op onweer.


5. Hij heette iedereen welkom en vertelde over de handelwijze van de club, terwijl de fotografen met militaire precisie te werk gingen, alsof ze röntgenopnamen maakten. Wat direct opviel, was de absentie van bestuursleden, die normaliter dit soort evenementen niet aan zich laten voorbijgaan.

6. De perschef praatte honderduit maar zei de facto weinig, tot ten slotte het onheilspellende woord 'misverstand' viel. Dat wekte achterdocht bij de ijverige journalisten. Met name de streberige hoofdredacteur van het lokale sufferdje wilde openheid van zaken.

7. "Prima," antwoordde de woordvoerder. "We dachten een Braziliaanse vedette te hebben gekocht, maar zijn helaas ten prooi gevallen aan een naamsverwarring. We hebben abusievelijk zijn broer gestrikt, die al twee à drie jaar geblesseerd is, en ook niet van voetbal houdt." De leden van de pers bleven ontredderd kijken. Ze dachten aan een aprilgrap ... 

Shoot-outzin (auteur: Jan Renkema)

We gaan ervan uit dat deze Groot Dicteeavond (grootdicteeavond indien opgevat als 'feest') met deze extreem moeilijke shoot-outzin van zegge en schrijve tweeënzestig [61 + titel] woorden – geboekstaafd door ter zake kundige coryfeeën die geverseerd (= bedreven) zijn in dit linguïstisch jiujitsuspel – ten slotte zal leiden tot exclamatietjes bij één gelauwerde. Zo niet, dan word je door Eus Akyol vermoeid met woorden die nog enigmatischer zijn dan parallellepipedum, concourstje [uitspraak kohn-koer, bij kohn-koers geen t!] of legasthenie [leeszwakte].
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten