zondag 4 november 2018

1414 Dictee zondag 04 november 2018 (4): dictee Kort Dictee der Nederlandse Taal 2018 √

Dictee - dictees

Kort Dictee der Nederlandse Taal 2018
(gehouden op de Boekenbeurs in Antwerpen)

Ten strijde, nu! (auteur: Herman Killens)

1. Hebben jullie dat ook, dat jachtige gevoel? Nog maar net zijn de eerste pompoenen in ons contemporaine straatbeeld verschenen of daar komt die goedheilig man [VD, GB ook nog: goedheiligman] alweer in beeld.

2. [in cijfers] 6 december ligt nochtans nog een eindje weg, maar nu al zit onze elektronische brievenbus propvol met sinterklaasbrochures en reclames over kerstpakketten.

3. Waarom toch? Hoe bestaat het dat we nu al haastje-repje onze kerstspar en weihnachtsstol in huis halen? Ook dat [volgt het-woord reveillon] somptueuze [weelderige] reveillon [nachtelijk feestmaal, m.n. in de kerstnacht en met oudejaar, zoals in Frankrijk en België gebruikelijk] met oudejaar ligt al geruime tijd vast.

4. Het is bizar: we leven constant in de toekomst. Zo regent het al paaseieren in februari, terwijl 'terug naar school' [voor BE geen specifieke actienaam gevonden – met hoofdletter] zich zowaar aan het begin van de zomervakantie situeert.

5. Waar is de tijd dat ik pas eind augustus schoolessentialia kocht zoals etuis [uitspraak geen tu-wie maar twie – daarom geen apostrof], stylo's [BE, spreektaal: balpen] en cursusboeken over venndiagrammen [plaatjes over verzamelingen], parallellepipedums [ook: parallellopipedum, andere uitspraak, (scheef) blok] en de stelling van Pythagoras [a2+b2=c2, a, b rechthoekszijden rechthoekige driehoek en c = hypotenusa]?

6. Nu vind je op dat tijdstip enkel halloweenprullaria in de superetterekken. Vakantie, nog zoiets [wel klinkerbotsing, maar uitzondering]. Door de vroegboekkortingen reserveren we cito presto [meteen, met spoed] onze excursie naar de Mediterranée [VD: niet de Franse schrijfwijze (Mé), maar die van Toon Hermans] of naar dat poepchique skiresort wanneer de vuile T-shirts en bermuda's van onze vorige all-invakantie nog in onze reiskoffers zitten. En zelfs onze smartphone puilt uit van toekomstige afspraken, to-dolijstjes e tutti quanti [e.t.q. = en alle(n) van die soort].

7. Wat is er in 's hemelsnaam mis met het zo vermaledijde [vervloekte, verwenste] heden? Weet je wat, laten we samen hic et nunc [Latijn: hier en nu, bijwoord] actie ondernemen: op de volgende Boekenbeurs [van Antwerpen, eigennaam, NB 'de', niet 'een'] brengen we samen een grote lit(t)eraire tegenbeweging op gang als ode aan het hier-en-nu [GB, znw., VD het hier en nu als znw., hier en nu = hic et nunc, bijwoord], het hiernumaals [het heden]!

8. Heybaberiebah [als scat = bij het improviserend zingen in de (bebop)jazz gebruikte betekenisloze reeks lettergrepen], scherp de pennen!

9. Hé, doen jullie mee?

10. Kunnen we dat dan misschien even inplannen?

 
 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten