vrijdag 9 november 2018

1418 Dictee zondag 11 november 2018 (2): dictee Oplossing Voorronde Groot Eindhovens Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1418]

Oplossing Voorronde Eindhoven 2018 (fouten: rood)

De opgaven stonden (ook) in blogpost [1413]

1. Na het eclatante succes van het Groot Dictee 2017 valt Eus de eer te beurt in opdracht van het Augustinianum, de Bibliotheek Eindhoven en het ED niet als columnist maar als finaledicteeschrijver een bijdrage te leveren aan het genot van de hedendaagse spelling.

2. Behalve als de gekste, de slimste en de groenste staat onze Lichtstad natuurlijk wijd en zijd bekend als de sportiefste, een Walhalla alwaar jan en alleman zich vrijwillig kasteidt door fysieke ontberingen te ondergaan. 
walhalla
Jan en alleman
kastijdt
[in de rest van Nederland, buiten Eindhoven: lichtstad] 

3. Op verscheidene accommodaties kan men zich inschrijven voor bijvoorbeeld jiujitsu, taekwondo, lacrosse, aquafitness of crosscountry.

4. Zien wij onze burgermeester het goede voorbeeld geven door al kanoënd de cascades van de Dommel te bedwingen, of wil hij liever onmiddellijk fierljeppend terug naar de Friese meren? 
burgemeester 

5. Laten we niet hopen dat het debâcle van de Eindhovense atletiekbaan het einde betekent voor de langeafstandslopers in de marathon, de Spartaanse sporters in de triathlon en de steeplechasers. 
debacle
spartaanse
triatlon 

6. Als in het Philips Stadion onze rood-witten spelen, en de auspützer ondanks het opgelegde catanaccio vol bravoure in extremis een hattrick maakt, en al juichend de assistent-trainer in de dugout een high five geeft, gloort het kampioenschap aan de einder. 
ausputzer
catenaccio
dug-out 

7. Er valt voor de chiropractor en de ostheopaat een goed belegde boterham te verdienen aan het oplappen van sporters die last hebben van zwemmerseczeem, meniscusscheurtjes, een ontwrichtte atlaswervel of biljartballen. 
osteopaat
goedbelegd [VD]
ontwrichte 

8. Op het geaccidenteerde wielerparcours zag de chef d'équipe een ex-epozondaar die al vloekend zijn derailleur naar de gallamiezen reed en daarmee de rodelantaarndrager in staat stelde opportuun een demarage te plaatsen. 
gallemiezen
demarrage 

9. Het Eindhovense Concours Hippique aan de Karpendonkse Plas vormt al jaren het Mekka voor amazones en ruiters van divers alooi die in galop of tölt op hun przwalskipaard of shetlandpony de oxer bedwingen of een barrage rijden voor de Eindhovense nouveaux riches. 
mekka
allooi
przewalskipaard 

10. De glorieuze winnaars van deze kwalificatieronde hopen natuurlijk geselecteerd te worden voor de grand finale, waar zij wederom een metaforische bullseye raken en de zinnen van Eus met een ippon bedwingen of anderszins te lijf te gaan. 
grande finale
bull's eye

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten