zondag 25 november 2018

1437 Dictee zondag 25 november 2018 (6): dictee Groot Brummens Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1437]

Groot Brummens Dictee der Nederlandse Taal 2018

Brummense bombarie (auteurs: Mieke van Nieuwstads, Hannie Elfrink, Oliver Gee en Marguerite Tuijn)

1. In den beginne was het dictee. Dat jaarlijks(e) chef-d'oeuvre (meesterwerk) van een clique/kliek spellingmasochisten is telkenmale een aha-erlebnis van infantiele dorpsschoolnachtmerries. Ook ditmaal bediscussiëren wij weer onze oer-Nederlandse gemeente Brummen, waarin de godganse participatie-innovatie vrolijk geëntameerd wordt door alle politieke partijen. Daarbij zijn outsiders ook welkom om onze civilisatie te verrijken, zoals onze lokale BN'er, burgemeester Alex van Hedel, ad rem in de gemeentegids vermeldde. Die foliant specificeert verder de namen van paadjes en alleeën, zoals het Meester Jan Pannekoeklaantje [pad] en de (hoort niet bij de naam) Weg naar het Ganzen Ei [straatnaam].

2. Langs dergelijke straten wonen de Brummenaren [Brummen], Eerbekenaren [Eerbeek], Hallenaren [Halle], Leuvenheimers [Leuvenheim], Empenaren [Empe], Tondenaren [Tonden] en Oekenaren [Oeken] die, ieder met zijn eigen politieke preferenties, mee-eten aan (van) het gemeentelijk dejeunertje. Het communale electoraat werd in de opmaat naar de ballotage laatstleden voorjaar royaal voorzien van ammunitie door de lokale sufferdjes. Die stonden vol met aantijgingen, gedachtewisselingen en interne strubbelingen binnen de partijen. Wellicht noodde dat enkele kiezers ertoe, zich afzijdig te houden. Anderzijds biedt deining van dit kaliber gelegenheid tot discussiëren en leidt het tot vergrote geëngageerdheid van zowel (de) bourgeois als Jan met de pet.

3. Als na de aldus gepromote tocht langs de relazen [relaas] van de gouvernementele equipes nog behoefte bestaat aan enige kitteling van de hersenfuncties, kan een baantje als volontair worden overwogen. Organisaties als Amnesty International, het [niet deel van de eigennaam] Rode Kruis of de lokale afdelingen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kunnen altijd actieve participanten gebruiken. Zeker als je een mensenmens bent, goed bent gefinetuned en de scope [reikwijdte] in het oog wilt houden, zal de (een) succesvolle sollicitatie een fait accompli zijn.

4. Sommige werkers in de wijngaard zullen zich echter niet door de in cortenstaal [metaallegering met roestlaag] geklonken kreten van de Noord-Amerikaanse businessterminologie laten verdoven, maar liever de ducttape van de classicistische culturele traditie implementeren om de japen [snijwond] van geestelijke leegte in het hersenweefsel van de generatie Z [VD: ook Z-generatie] te dichten. Zij kunnen ervan uitgaan dat onze gemeente adequaat gefourneerd is met cultureel-literaire toerustingen, die zelfs de meest doorgewinterde scepticus een apollinisch [Apollo] vonkje artisticiteit kunnen verschaffen.

5. De spreekwoordelijke cyperse kat [vrij grote,
zwartbruin-grijsgestreepte korthari­ge huiskat]
zal uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomen, zodat de bewindslieden aan de Engelenburgerlaan [gemeentehuis!] in fine [aan het eind] het sein 'brand meester' kunnen geven.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten