zondag 25 november 2018

1438 Dictee zondag 25 november 2018 (7): dictee Groot Heemsteder Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1438]

Groot Heemsteder Dictee 2018

(Geen titel, auteur: Bart Jonker)

1. Tijdens de opening van Plein1 in oktober jongstleden, vond er een akelig akkefietje/akkevietje plaats met een provocerende cabaretier, die een suggestieve conference hield over burgerparticipatie en zijn acte de présence dusdanig vernachelde, omdat hij te veel had geparticipeerd in het aperitief.

2. De burgemeester van Heemstede verzocht de sociaal werker van WIJ Heemstede kopieën te maken uit de nieuwe seizoenbrochure, zodat de krantenredacteur van de Heemsteder, die nog met een ganzenveer schreef, genoeg kopij had om enkele columns te initiëren over de excursies met ouderen.

3. Op een van deze gezellige en educatieve excursies nam in de touringcar een reisgezellin uit West-Vlaanderen deel, die alleen niet geënthousiasmeerd was door het Hollandse eten en zei: "Amai, dit is niet naar mijn goesting en ook mijn bord is niet proper en slecht gekuist; ik ga subiet op zoek naar een tof frietkot."

4. De kapsoneslijer stapte op de Binnenweg zonder enige gêne uit zijn gepolijste bolide, deponeerde zonder flair de peuk van een cubaan nonchalant op het trottoir, maar de primaire proleet werd onmiddellijk voor deze ongewenste attitude berispt door een oudere Heemsteedse douairière.

5. De virtuoze klavecimbelspeler uit 's-Hertogenbosch, wilde per se een interpretatie doen van een klassiek niemendalletje in de Oude Kerk, maar moest terstond zijn spel staken, omdat hij onwel was geworden van een alternatief tournedostje in een veganistische
kant-en-klaarmaaltijd, die hij zo-even had genuttigd.


6. Hij werd gesubstitueerd door een poëet, die acuut door de aanwezigen werd uitgejouwd, omdat hij met een abominabele poëem voorzien van redundante woorden, eerder de bühne in Theater de Luifel had bestegen en een lofzang op ondeugdelijke magnetronmaaltijden had geproclameerd.

7. Op de percelen van Kom In Mijn Tuin aan de rand van wandelbos Groenendaal, werd tijdens het oogsten door de leidsters van Casca Kinderopvang Heemstede een minutieus insect waargenomen op de courgettes, dat een excentrieke bioloog al spoedig als rariteit etiketteerde en in een weckpot deed om deze vervolgens in de Burgerzaal van het raadhuis tentoon te stellen.

8. Een week later vond in het raadhuis de aftrap plaats voor de Kunstlijn, waar vooral pointillisme op vele niveaus de boventoon voerde en waar enkele tableaus stante pede naar het souterrain werden gebonjourd, omdat zij verfoeilijke en dubieuze taferelen impliceerden.

9. Via WhatsApp/whatsappen met de socialemediakanalen Facebook, Messenger en Instagram, werden stiekem foto's van juist deze schilderijen mondiaal gedeeld en massaal geliket, zodat die uiteindelijk een groep Taiwanezen en enkele Chinese filmmakers bereikten, die de kunstwerken interessant genoeg vonden om er een realitysoap van te maken.

10. De Heemsteder deed met klaroen- en hoorngeschal verslag van het online platform We Helpen, dat vraag en aanbod bijeenbrengt en plaatste het vergrote artikel op de voorpagina, dat de zonet opgeknapte, doch solitaire klavecimbelspeler te elfder ure onder ogen kreeg en hem dusdanig aangreep, waardoor hij een flinke teug jonge klare moest degusteren.

Was het te doen?
Dank u wel voor uw deelname aan het Groot Heemsteder Dictee!

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten