woensdag 21 november 2018

1430 Dictee woensdag 21 november 2018 (2): dictee Hoevelakens Dictee 2018 √

Dictee - dictees [1430]

Hoevelakens Dictee 2018

(Geen titel, auteur: Nettie van Doorn)

1. Een dictee is geen wedstrijd voor woordenboekfetisjisten. Maar een enkel buitenissig woord – ook wel een przewalskiwoord [vgl. przewalskipaard] genoemd -  kan de echte kampioenen onderscheiden van de anderen. Misschien kun je daarmee een uitslag ex aequo of een bloedjespannende [als bloedje-enthousiast en bloedjegezellig] shoot-out voorkomen. Ook als rechtgeaarde Hoevelaker kun je de goegemeente een stapje voor zijn omdat je dan wellicht meer ins en outs kent, maar een appeltje-eitje [pred. bnw.] zal het nochtans [evenwel] niet worden.

2. Het illustere Huize Hoevelaken [met landgoed; eigennaam] en de gazelleogen van de alpaca's in de daarbij behorende landerijen, zijn in dat geval geen verrassing voor een dicteeadept. Hetzelfde geldt voor de lokale etablissementen, waar u als vanouds kunt genieten van een pannenkoek, (een) koninginnensoep of zelfs van een veertiengangenamusediner.

3. De bezoekers van pittoreske bezienswaardigheden als de muziektent op het Van Aalstplein [eigennaam] of de eeuwenoude Hervormde Kerk [specifiek plaatselijk wellicht met hoofdletters, algemeen: klein] aan de Westerdorpsstraat [eigennaam] veroorzaken geen verkeerschaos van jewelste [ook: van je welste, vanjewelste – GB]. Ze kunnen echter wel op verrassingen stuiten, bijvoorbeeld als ze in een bijbel van (in) de kerk woorden als 'fiolen der gramschap' [fiool = flesje] tegenkomen: een tekst uit het Bijbelboek Openbaring.

4. Eropuit gaan in ons bij tijd en wijle idyllische dorp is echter geen panacee [wondermiddel] voor het verzamelen van extra historische kennis. De goochemerds doen dit aan de hand van wat de Stichting Historisch Hoeflake [eigennaam met 3 hoofdletters] al 25 jaar te bieden heeft. Onder meer via lezingen, fototentoonstellingen, de tweemaal per jaar verschijnende periodieken en wat dies meer zij.

5. 'Hoeveloakers' [dialect] blijken 'allebarstent groos' [dialect] op hun dorp te zijn en schrijven zich daarom geleidelijk aan allemaal in als Vriend van Historisch Hoeflake [als eigennaam beschouwd]. Hopelijk wordt deze stijgende lijn doorgetrokken tijdens het geroezemoes van het après-dictee [vgl. après-ski].

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten