vrijdag 27 mei 2022

2741 Dictee zondag 29-05-2022 (4) – dictee Basisschool De Schelp – Wervershoof

Dictee – dictees [2741]

Dertig jaar Basisschool De Schelp in Wervershoof

(Auteur: Arjan Jonker)

1. Ter ere van het gelouterde dertigjarig [ook 30-jarig, hangt van de spelregels af …] bestaan van Basisschool De Schelp [als eigennaam beschouwd, anders b] krijgt u vandaag louter dicteezinnen van dertig woorden voor uw kiezen, die u heden zo feilloos mogelijk moet neerpennen.

2. Dit dictee verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van dit excellente katholieke onderwijsinstituut, vol verrassende feitjes, weetjes en tournures, verpakt in ietwat kunstmatige taalgrepen te uwer lering, vermaak en (hopelijk) grote frustratie.

3. Drie basisscholen in het dorp was ietwat te veel, zodat men – na veel gebakkelei – ten langen leste besloot een spiksplinternieuwe school te bouwen en successievelijk de authentieke Werenfridusschool [eigennaam] te renoveren.

4. Om een geschikte naam te vinden, werd een wedstrijd uitgeschreven die kwestieus genoeg gewonnen werd door de bestuursvoorzitter, zodat gegriefde participanten ervan uitgingen dat de uitslag frauduleus tot stand kwam.

5. Maar zelfs sceptici moesten schoorvoetend toegeven dat ‘De Schelp’ zeer toepasselijk was, daar de school securiteit en protectie biedt aan kinderen gelijk een schelp aan de onder vissers welbekende coquille.

6. Passanten keken op vrijdag achtentwintig [ook 28, spelregels] februari negentientweeënnegentig [meestal: 1992, spelregels] vertederd toe hoe een lange colonne leerlingen vlijtig hun stoeltjes naar hun nieuwe school zeulde (n lijkt minder goed) en op schrikkeldag was dan de grote verhuizing.

7. De jongste van de school – belast met de responsabele taak de sleutel van de school te overhandigen, maar behept met angst – durfde niet uit haar veilige schelpachtige cocon te kruipen.

8. Gelukkig trad haar zus stante pede naar voren om, zoals het zussen te allen tijde betaamt, haar bij de hand te nemen en haar uit d’r [correct, evt. ‘haar’] periculeuze positie te bevrijden.

9. Een prachtsymbool in het klein voor wat de school in het groot beoogt: een beschutte plek te zijn voor leerlingen, die vervolgens met open vizier de wereld onversaagd tegemoet treden.

10. Knipper even met je ogen, kijk om je heen, en zie hoe drie decennia verstreken, ja, bijkans ongemerkt voorbijvlogen, hoe de wereld veranderde, maar De Schelp altijd eender is gebleven.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten