zaterdag 14 mei 2022

2719 Dictee dinsdag 17-05-2022 (2) – dictee Groot Dictee der Vrijheid – Brielle 2022

Dictee – dictees [2719]

Groot Dictee der Vrijheid – Brielle 2022

Geweldige happening in de St Catharijnekerk!

 

Van hakbijl tot maquette (auteur: Klaas Schipper)


1. In Brielle of Den Briel wordt dit jaar op uitgebreide schaal aandacht besteed aan het feit dat tijdens de [letters:] Tachtigjarige Oorlog de watergeuzen de stad [letters:] vierhonderdvijftig jaar geleden bevrijdden van de Spanjaarden.

2. Een feit om bij stil te staan, zelfs in een tijdsgewricht waarin meer gesproken wordt over epi- en pandemieën, geo-engineering [samenstellende delen wel in VD], ruimtetechnologiebedrijven en [letters:] tienduizenden satellieten die een zonnescherm voor de aarde zouden moeten kunnen vormen.

3. In de aanloop naar de festiviteiten heeft men zich uiteraard verdiept in de herdenkingen van voorgaande jubileumjaren aan de hand van toentertijd [ook: toendertijd, allebei met uitspraak d] met zorg gekozen kunstuitingen en parafernalia [bij iets of iemand behorende zaken] als herdenkingspenningen, jubileumpijpen, broches en esthetisch verantwoorde medailles.

4. De vorig jaar ontstane heisa [drukte, ophef] over het geplande en omstreden houten staketsel op de middeleeuwse restanten van de Noordpoort [in Brielle] is nog niets vergeleken bij het verzet van de ultramontanen [overdreven pausgezind, soms ten koste van het eigen vaderland], een [letters:] negentiende-eeuwse radicale stroming binnen de katholieke kerk die zich fel verzette tegen de feestviering op [cijfers:] 1 april 1872.

5. Bij de viering in [cijfers:] 2022 is voor Rochus Meeuwiszoon [zie internet], de timmerman die op [cijfers:] 5 april 1572 met zijn bijl een sluisje aan stukken hakte waardoor de belendende polder werd geïnundeerd en de Spanjaarden richting de Hoeksche Waard [geografie, eigennaam] vluchtten, een centrale rol weggelegd.

6. De alom geprezen [alleen alomvattend(heid) en alomtegenwoordig(heid) aaneen! + GB: alomaanwezig(heid)] held van Den Briel zou volgens de overlevering bij de uitvoering van zijn heldendaad gewond zijn geraakt, waardoor hij zich in [cijfers:] 1596 genoodzaakt zag bij de Staten van Holland [VD, lemma: onhandelbaar] een financiële tegemoetkoming te vragen.

7. Naar verluidt werd hem die verstrekt; saillant [opvallend] detail is overigens wel dat het beschikbare geld hiervoor kwam van de revenuen [opbrengsten uit kapitaalgoederen] van het geconfisqueerde [in beslag genomen] en geamoveerde [slopen] klooster van de regulieren [pater] van Rugge [gehucht in België, ik verstond (slecht) Brugge, daarmee waren bepolderingen etc. in Zeeuws-Vlaanderen – zoals ik wist – verbonden].

8. Als aandenken aan de viering van [cijfers:] 2022 wordt bij Miniworld [Rotterdam, zie internet] door maquettearchitect Marc van Buren [eigenaar Miniworld, internet, gokjes: c/k en u/uu] geen historische maquette, maar een vestingstad-van-nuversie [samenstelling met woordgroep, zoals van-negen-tot-vijftype en blijf-van-mijn-lijfhuis] gebouwd die op een kolossale, uitneembare, ultralichte tafel wordt geplaatst.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten