donderdag 12 mei 2022

2716 Dictee zondag 15-05-2022 (3) – dictee Oefendictee mrt 2022 (2)

Dictee – dictees [2716]

Oefendictee mrt 2022 (2)

1. Een tikkie is een digitaal betaalverzoek dat met een betaalapp wordt verzonden [ABN AMRO]. GB heeft STER-reclame [fout, eigennaam], etc., VD heeft Ster-reclame. Het paard van Troje is het donum exitiale Minervae. Gezocht op *back* (VD, selectie): 360 gradenfeedback, asset-backed security (effect dat gedekt is door activa), backbencher, backflip (salto achterover), back in business (weer aan het werk), backing vocals (achtergrondvocalen), back in town (terug van weggeweest), backoffice, backpacker, backroniem (herziening van een afkorting), backslash, backspacetoets, backstabben (verraden), back to basics (terug naar de bron), back to normal (terug naar normaal),
back-up(bestand), barebacken (anale seks zonder condoom), cashback(actie), clawback (belasting).

2. Verder: comebackkid (terugkomen ondanks tegenslag), coming backservice (bedrijfslasten verdelen over komende jaren), drawback (hindernis, zwarigheid), fastback (type auto), flashbackherinnering, greenback (Amerikaanse dollar), hardback (t.o. paperback), hatchback (5e deur, ook: auto), laidback (muziek: rustig, ingetogen), notchback (sedan, auto), mortgage-backed security (gesecuritiseerde hypotheek = hypotheken etc. als aandelen, effecten verhandelbaar maken), (Rhodesian) ridgeback (pronkrug, leeuwhond), rollbackpolitiek (terugdringen communisme), sale-and-lease-backconstructie, slingback (hooggehakte damesschoen) en slingerback (voetbal: libero). Chemie, moeilijk: oniumion, ylide(n), oxoniumion, ytterbium (70, Yb) en yttrium (Y, 39). YT staat voor de ISO-landcode van Mayotte. YTL: nieuwe Turkse lira (nieuwe pond).

3. Het samarium (Sm) heeft als atoomnummer 62. De tiercé-uitslag is bekend. Tiërceren is verminderen tot op een derde. Een tierce is het derde deel van een pijp en een tierceron een hulprib. De café-eigenaar haalde bakzeil. Uitgaan van alleen Adam en Eva is monogenisme. Amigurumi is kleine poppetjes maken (Japan). In dat lokaal mogen alleen lokale deelnemers (locals) meedoen aan het dictee. Met een lobwedge kun je bij golf een bal uit hoog gras slaan. Een local option, plaatselijke keuze maken.

4. Deernis-(!) is meelijwekkend. Erop en erover is d’r op en d’r over. Wat is een codec? Antwoord: programma voor het coderen en decoderen of het comprimeren en decomprimeren van bestanden, m.n. video- en audiobestanden. Afzijn staat niet in GB, is in VD (ww.) nalaten en (znw.) afwezigheid. Ik wil ervan af zijn. Ik wil ervanaf kunnen. Die prinses van de nacht had in haar slaapkamer een bloeiende prinses-van-de-nacht. Antilopen/s kunnen lopen, het antiloop (stof) niet. Er zijn rabbi’s die niet goed in hun rabbes [lichaam] zitten en rabbies [konijnen] houden. De raffleslamp bescheen de woekerende rafflesia’s. Tegenwoordig drink ik uit een kapitaal façon-de-Veniseglas! Een cope is een rechthoekige kavel, coping is: (psychologie) wijze waarop mensen omgaan met problemen.

5. Dat was een heilloos Heilooër [Heiloos] dictee! Nieuwe update oVD: 392.869 lemma’s (was: 362.712). Voor een dictee moet een beetje liefhebber veel tijd en geld overhebben. Hij of zij kan dan nog steeds veel geld en tijd overhebben. Bij de cesartherapie hoef je geen caesarsalade (naar de voornaam van een kok) te eten. Wat betreft de godsdienst zijn joods en israëlitisch synoniem: een israëlitische feestdag. Ook onze vve (vereniging van eigenaren) heeft een meerjarenonderhoudsplan. Ik lijd aan sarcoïdose. Goûter is een vieruurtje, dat kun je gouteren (proeven). Een goutte militaire is een druiper. We hebben degout, gouteren en degouteren naast degoutant. Ook: arrière-goût ([onaangename] nasmaak), à son goût [naar zijn/haar smaak] en de haut goût [sterk gekruid].

6. Verder: goût de contradiction (dwarsdrijverij) en le goût de la perfection qui stérilise = het onvruchtbaar makende verlangen naar volmaaktheid. Gewichtheffen heeft alleen (GB) een onvoltooid deelwoord [gewichtheffend], verder alleen infinitief. De wedstrijd werd beslist door een owngoal. Met f.o.s. wordt in de handel free overside ship, vrij van boord bedoeld (met inbegrip van kosten voor overlading). Een dooie pier (saaie vent) is vaak in zijn dooie piere eentje. De wielrenner zou eraf pieren, lossen. Wat bij ons de IJzeren Hertog of hertog van Alva is, is in Engeland the Iron Duke, de hertog van Wellington. Naast de kapitale filet d’Anvers is nu ook elixir d’Anvers een kapitale drank geworden! Ken je de pluk-ze-wet en de Wob (Wet openbaarheid van bestuur)? Werkwoord: wobben, wo- en
hbo-bachelor.

7. Een sinjo of njo is een jongere van Europese afkomst. De sémillon brengt de sauternes voort. Het rijk der fungi is het zwammenrijk (enk. fungus). De funchi is een Antilliaans gerecht. Het follikel van De Graaf heet in VD sinds 2022 ook: graafse follikel. Je kunt ergens de kantjes (van) af lopen (lijntrekken) of de kantjes aflopen (alles nauwkeurig nagaan). De e.a., de épreuve d’artiste is de kunstenaarsproef (artist’s print – eerste afdruk van een prent). De egyptomaan was begeistert van de egyptologie, de Egyptekunde. Het hellmann- of wintergetal H zegt iets over de strengheid van een winter. Er kwamen anderhalf miljoen bezoekers.

8. Ik was de anderhalf miljoenste. Let op: niet anderhalfduizend en de anderhalfduizendste! In de krant stond een verhaal over chemseks. Cisbuteendizuur is maleïnezuur (gebruikt bij de productie van polymeren). Cif staat voor centrale interfaculteit, maar ook voor cost, insurance, freight; de toevoeging n.a.g. staat voor netto afscheepgewicht [word je daar – figuurlijk – mee afgescheept?], n.u.g. voor netto uitgeleverd gewicht. De partijen moesten op spijtige wijze afscheid nemen [VD wel znw. afscheidnemen, GB ook: bnw. afscheidnemend] van elkaar, dus dag zeggen met het handje. Langs de IJ-oever liepen MRIJ-runderen (Maas, Rijn, IJssel). Een gedenk- of herdenkingsdag is algemeen, de Herdenkingsdag in NL is die op 4 mei.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten