woensdag 25 mei 2022

2737 Dictee zaterdag 28-05-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (587)

Dictee – dictees [2737]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 270, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (587)

500 jaar Bresjes (titel 2010, Breskens) – zeer aanbevolen!

De 50 cursieve woorden moesten de specialisten invullen, de 40 vette woorden de liefhebbers en de 30 onderstreepte woorden de beginners.

1. Zonder sponsors geen spellingbee. Taverne J&B (met et-teken, ampersand – betekenis: and per se and – en let op: dus geen at-sign, at-teken oftewel apenstaartje) is niet zo maar een dorps cafeetje (dorpscafeetje), ook geen eenvoudig hcr, een hotel-café-restaurant, maar heeft de chique status van chic restaurant. C1000 Ingels (zonder koppelteken, trait-d'union) is een supermarkt vanjewelste (GB ook: van jewelste, van je welste). Je koopt daar brie, feta, diepvriesgroenteartikelen als chili con carne, alles door de VWA, de Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd, maar geen walvisaas (krill), vacuümverpakte tempura of teppanyakigerechten en teriyakischotels. Bij Boekhandel Basting (een eigennaam) kun je encyclopedieën kopen of zomaar een impulsaankoop doen, dan wel een handleiding voor zomerzotheid aanschaffen, de Zend-Avesta, een handig goud op snee bijbeltje, maar niet het boek van J. Benda, dat de trahison des clercs, het verraad van de intellectuelen, beschrijft.

2. Dit jaar niet de SoW-kerk, maar verenigingsgebouw De Uitkomst. U verblijft in Zeeuws-Vlaanderen, dat is Zeeland bewester Schelde. De noorder- van onze zuiderburen, dat zijn we trouwens zelf in hoogsteigen persoon. U denkt wellicht, christene zielen, wat een gat is dat hier. Laaggecijferd mag u zijn, laaggeletterd niet, en u bent met veel egards ontvangen. Hoe bent u hier geraakt? Hebt u gebiapt? U weet toch wat BIAP betekent? Het juiste antwoord moet zijn: de
niet-bestaande Bond van Internationale Autoparasieten [lifters]. U, mevrouw Ter Horst, was uw jurk met biaislinten gegarneerd? En u, meneer Van Dale, wacht u nog steeds op antwoord? Gestrest, onder de stress? Ontspan u, chil; heeft u gerelaxt en bent u nu voldoende relaxed en productierijp voor een foutloos dictee? Sommigen onder u vindt je partner weliswaar vast ADHD'erig (GB – toelichting – ook wel adhd), dicteelezer en -schrijver staan hier coûte que coûte face to face, vis-à-vis.

3. Hier vlakbij, in de gemeenschap Oostburg, waren er ooit plannen voor de zogenaamde Euregiotuinen. Dat is een gebed zonder einde en een drama met een scenische – per tuin – opbouw geworden. Over planten leerde je er wel veel. De anthuriumsteel was zo slank als een – maatje 34-ideaal anorexia-nervosapatiëntje, dat bij de Anonieme Alcoholisten, een club anonymi, zat. Tussen de amaryllissen lagen amarilstenen. Kun je de contouren van de Andromedanevel herkennen in deze andromeda (lavendelheide)? Die plant is trouwens een altijdgroen (semper virens) heestertje. De adam-en-eva's (niet meer in VD – 1) monnikskap, 2) witte dovenetel, 3) gevlekte orchis) stonden er florissant bij. Waar staan hier de duivenkervel en de dollekervel? Het vlijtige Liesje plukte een vlijtig liesje. De elstar, sappige, zoetzure, geel-rode handappel, is ontstaan uit een kruising van de golden delicious en de ingrid marie. Het ijfelhout [ijfel = ijf of taxus] komt niet van de eikenboom. Goede raad over de honingraat was exorbitant duur.

4. Bresjes mist een internationale taalschool. Daar leer je, dat een anaptyxis een svarabhaktivocaal ('melk' uitspreken als 'melluk') is. Hij vousvoyeerde niet, hij zei geen a.u.b., maar hij tutoyeerde en zei ajb. De term 'Erinyen' (wraakgodinnen, furiën) komt van 'Eris'. De ezel kan iaën, hij iaat, iade en heeft geïaad. Je schrijft: het geramsjte boek, de geroetsjte slee en de gestretchte broek. In Madagaskar spreken ze Malagasi. Soms typ ik, soms hype ik. Schrijf je hypothyreoïdie met of zonder i-grec (ypsilon, Griekse y) en met of zonder th? Hij recyclede [recycleerde] en tackelde dat het een lust was. De begrippen heterofyllie (voortbrengen van tweeërlei stengelbladeren door een plantensoort) en heterofilie (heteroseksualiteit) hebben alleen wat letters gemeen. De lijpo (lijperd, lijperik) stond in zijn interlockje [hemd] voor joker. In de top tien van dictee-instinkers staan: tot befs dan maar, eschscholtzia, alt.countrymuziek, drie camions-citernes, kampanjedek, Groen- en GroenLinksaanhangers en
lysergeenzuurdi-ethylamide (lsds van säure).

5. Onze krantenknipsels bewaren we. Rob Trip is nieuwe anchorman van het NOS Journaal (eigennaam VD: NOS-journaal). Het klikte tussen 's apparatsjiks eega en de tsaar. Hij had de antenne-inrichting van een antiaanbaklaag voorzien. Amaurose is zwarte staar. De alom bekende en alomtegenwoordige muggenzifter fungeerde als luis in de pels. De bouquinist(!) verkocht tweedehandsboeken uit de bouquetreeks [GB]. De doorsnee-Hamburger at een doorsneehamburger. Piet was aan het jojoën, Marieke aan het jiujitsuen en de haan aan het kukelekuen. Daltonisme is rood-groenkleurenblindheid. Je kunt met Dutch courage de Dutch Mountains beklimmen. Kon je gadeslaan, dat zij haar eigen gade slaat? De fischer-tropschsynthese veroorzaakt meestentijds koolwaterstoffenbereiding. Het LAKS [Landelijk Aktiekomitee Scholieren], die studentenclub, kun je geen laxisme of laksheid verwijten. Het u bekende soxhletapparaat is een soort continue druppelmachine.

6. Er is nog zoveel meer, we moeten keuzes maken. In de Hongerwinter was het hier geen hongerlijden [znw.] geblazen. Vissers houden niet van buiten-de-boot-vallerij. Het ketelbinkie met ambachtsschool was sterkgespierd en breedgeschouderd. Hij viste een façon-de-venisekaraf op. De klus (job) was in een amerijtje gepiept. Op zee namen ze ook nog lieb en paak, echte contrabande, aan boord. Een ijs- en ijskoude berenburger [GB, ook: beerenburg, berenburg – VD alleen: beerenburg] lusten ze hier wel. Joechei, het was in de maand van mei. We doen het anders, aârs, we nemen twee bloody mary's. De dronkenman sloeg dronkenmanstaal uit. Drink je halfvolle glas eens leeg, dan zal ik het weer volschenken. We brengen een heildronk, een toost, uit op Bresjes 500. Lang leve(n) de Bressiaanders! Zal men over een half millennium op een thespiswagen (toneelwagen) ons jubileumfeest anno Domini (A.D.) 2010 weer geënthousiasmeerd gaan reproduceren? Proost!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten