maandag 2 mei 2022

2703 Dictee donderdag 05-05-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (564)

Dictee – dictees [2703]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 293, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (564)

Het Groot Medisch Dictee (3)

1. Een medusahoofd is de kransvormige uitzetting van de huidaderen rondom de navel. Memisa is de Medische Missiesamenwerking (een medische hulporganisatie). Menidrosis is maandzweet. Meningitis is ontsteking van hersen- en ruggenmergsvliezen. Een menorragie is een baarmoederbloeding. Het mercurialisme is de kwikvergiftiging. Het mesothelioom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het mesothelium van de sereuze vliezen (longvlies, buikvlies). Een metastase is een uitzaaiing. Metritis is ontsteking van de baarmoeder. Microalbuminurie is de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid eiwitstoffen in de urine. De miliaria is een korrelige uitslag. Een milium (meervoud: miliën, milia) is een gerstekorrel [in ooglid]. Misogynie is haat tegen, ziekelijke afkeer van de vrouwen (antoniem: misandrie). Een miosis is een pupilvernauwing, waardoor je bijvoorbeeld een myosotis [vergeet-mij-niet] niet goed meer ziet. Het mongolisme (downsyndroom) is het syndroom van Down. Morbus anglicus is rachitis, morbus gallicus syfilis, morbus regius geelzucht of lepra en morbus sacer epilepsie.

2. Waar MRSA-bacterie [medisch: methicillineresistente Staphylococcus aureus-bacterie – bacterie die bestand is tegen verschillende soorten penicilline) voor staat, wil je niet weten. Mucosa is slijmvlies, mucoos is slijmachtig. Myalgie is spierpijn, myasthenie spierzwakte. Het myeloom is een tumor van beenmergcellen. Myiasis is het parasitisme van vliegenlarven in het menselijk en dierlijk organisme. Myocarditis is ontsteking van de hartspier. Een myoom is een vleesboom. Myositis is spierontsteking. Myringotomie is het doorprikken van het trommelvlies. Een myxoom is een slijmgezwel. Nanisme is dwerggroei (tegenover gigantisme). Nefrectomie is de operatieve verwijdering van een nier. Nastaar is de secundaire cataract na verwijdering van de ooglens. Een karbonkel is een negenoog. Een neurotransmitter werkt in de synaps. Noma is waterkanker. Noradrenaline is een bijnierhormoon (synoniem: levarterenol, norepinefrine). Novocaïne is de benaming voor procaïne hydrochloride, een alkaloïde met narcotische werking, gebruikt voor plaatselijke verdovingen, onder andere in de tandheelkunde en voor ruggenmergsanesthesie. Een od [oo-dee] is een overdosis (meervoud: od's). De ok is de operatiekamer (of in BE: het operatiekwartier – ook: ongewenst kinderloos).

3. Oligofrenie is zwakzinnigheid. Oligospermie is een tekort aan gezonde zaadcellen in het sperma. Een oncoloog is een kankerdokter. Een oneirodynie is een nachtmerrie. De defloratie is de ontmaagding. De onychia is de ontsteking van de om en onder de nagel gelegen weefsels. De nystagmus is de oogsiddering (oogbeving). Een opprobrium medicorum (een schande voor de dokters) is een ziekte waar de medische wereld niets tegen vermag. Bij xanthopsie zie je alle voorwerpen geel. De orthetiek is de medisch-technische wetenschap die zich met de constructie van orthesen [instrument voor corrigeren van lichaamsafwijkingen] bezighoudt. Het os is de mond of het bot. Orthofonie is de behandeling van spraakstoornissen. Waar leed zij aan: acidose [te hoge zuurgraad van het bloed], cyanose [medisch: blauwachtige verkleuring van huid of slijmvliezen – bv. bij hartaandoening of longziekte –blauwzucht], myxomatose [konijnenziekte], scoliose [zijwaartse verkromming van de wervelkolom] of trombose [vorming van bloedstolsels, vgl. DVT = diepveneuze trombose]? Osteïtis (ostitis) is ontsteking van het beenweefsel. De otoloog [oorarts] behandelde de otorragie [oorbloeding]. Ovariëctomie is het wegnemen van een of beide eierstokken. Een ozena is een stinkneus [medisch]. Een pacemaker is een hartstimulator. Panaritium is fijt. Panoftalmie is de etterende ontsteking van nagenoeg het gehele oog. Panplegie is algehele spierverlamming.

4. De Spaanse kraag [te nauwe voorhuid om eikel] is parafimose (parafimosis). Paranoia is achtervolgingswaanzin. Parasitemie is de aanwezigheid van parasieten in het bloed. Parotitis is de ontsteking van de oorspeekselklier (bijvoorbeeld de bof). Het pelvis is het bekken. Amandelen kun je pellen. Pericarditis is ontsteking van het hartzakje. Is penicilline zo langzamerhand uitgewerkt? Perichondritis is ontsteking van het kraakbeenvlies. Periostitis is beenvliesontsteking. De niersteen verliet het lichaam langs natuurlijke wegen, per vias naturales [èh]. Bij wonden gebruiken ze vaak perubalsem. Pertussis is kinkhoest. Pertubatie is het doorblazen van de eileiders. Peritonitis is buikvliesontsteking. Peristaltische bewegingen zijn nodig voor de spijsvertering, antiperistaltische bewegingen doen je braken. Een petechie is een kleine puntvormige bloeding onder de huid. De pituïtrine is een extract uit de achterkwab van de pijnappelklier.

5. De plethora is de volbloedigheid. Pleuralgie is pijn in het borstvlies. Pleurectomie is de verwijdering van een deel van het borstvlies. Met de pleuritis wens je iemand longvliesontsteking toe. De pneumonitis is de vluchtige en goedaardige ontsteking van het longweefsel. Pneumectomie is de verwijdering van een long of een deel daarvan. Het PMS is het premenstrueel syndroom. Poliomyelitis is polio. Polydactylie is een misvorming waarbij zich aan hand of voet te veel vingers of tenen bevinden. De Poolse (haar)vlecht is een haarziekte waarbij de haarvezels splijten en het geheel een viltachtig voorkomen krijgt. Polyfagie is vraatzucht, polyfrasie praatzucht en polyneuritis een ziekte waarbij verschillende zenuwen tegelijk worden aangedaan. Zij kreeg een prematuurtje [te vroeg geboren kind]. Pregnant is zwanger en het praeputium is de voorhuid. In medisch slang is een prent een röntgenfoto. Presbyacusis is ouderdomsslechthorendheid. Priapisme (bnw. priapisch!) is een aanhoudende hinderlijke erectie van de penis door ziekelijke oorzaken. De ptca is de percutane transluminale coronaire angioplastiek (de dotterbehandeling). De pubis is de schaamheuvel. De propulsie is het onvermogen om een ingezette beweging weer te stoppen, zoals bij de ziekte van Parkinson.

6. De pyelitis is de ontsteking van het nierbekken (pyelum). De maagportier is de pylorus. Qaly's [medisch: quality-adjusted life year] bepalen of je nog wel behandeld wordt. Een regurgitatie is een oprisping. De reumatologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de reumatische ziekten. De resusfactor [van het bloed: negatief of positief] wordt aangeduid met Rh. Rickettsiose is een door rickettsia veroorzaakte ziekte, zoals vlektyfus. De splenorragie is de miltbloeding. Rubeola is rodehond. Schistosomiasis is de door schistosoma veroorzaakte wormziekte. Een sfygmomanometer is een bloeddrukmeter met een kwikkolom. Septikemie is bloedvergiftiging. Wat is het verschil tussen het senium [ouderdom met gebreken] en de senectus [zonder]? Sirenenvorming is een niet-levensvatbare misvorming met aaneengegroeide benen. De jongen kreeg sondevoeding [sondes]. Spasmodermie is kippenvel. Het soxhlettoestel is een sterilisatieapparaat. Spermacide is een zaaddodend middel. De spina bifida is de open rug. Spondylartritis is een reumatische ontsteking van de wervelgewrichten. Bij de status epilepticus keert het bewustzijn tussen de aanvallen niet terug. Een stertoreuze ademhaling is snurkend.

7. Bij medici is de stheniciteit de kracht, het uithoudingsvermogen. Een stremma is een verstuiking, verzwikking. Een stuip is een convulsie, een eclampsie. Stypsis is bloedstelping. De sugillatie is een onderhuidse bloeduitstorting. Hypoglykemie [GB ook c!] is een abnormaal lage suikerspiegel (en hyper- te hoog). Syndactylie is vergroeiing van vingers of tenen. De tabes (tabes dorsalis) is de ruggenmergstering. De tetralogie van Fallot is een aangeboren hartafwijking zoals bij 'blauwe baby's' bestaat. Tofi zijn jichtknobbels. Wat is een tic convulsif [medisch: korte, elkaar snel opvolgende samentrekkingen van de spieren die door de gelaatszenuw geprikkeld worden – bv. bij het syndroom van Gilles de la Tourette – gillesdelatourette(syndroom), tourette(syndroom)], wat is een tic douloureux [zenuwpijn in het aangezicht]? Tonsillectomie is de operatieve verwijdering van de amandelen. Een tourniquet is een slagaderpers. De tracheotomie is de luchtpijpsnede bij dreigende verstikking. De trichobezoar is de haarbal. Het TSS is het tibialestresssyndroom (irritatie van het scheenbeen). Ulcus durum is harde sjanker [syfilis], ulcus molle zachte sjanker . Een vairon heeft ogen, verschillend van kleur. Vagebondage is de onbedwingbare aandrift tot het maken van zwerftochten. Een veneroloog is een specialist voor geslachtsziekten. Het is verum [met werkzaam middel] versus placebo [zonder]. Een virago is een vrouw met mannelijk voorkomen en mannelijke eigenschappen. Een vestibuloog is een in aandoeningen van het evenwichtsorgaan gespecialiseerde kno-arts (het vestibulum is de toegangsruimte tot een orgaan zoals neus, mond en inwendig oor). Visus is gezichtsvermogen.

8. De vis medicatrix naturae is de geneeskracht der natuur. Een vlijm is een lancet [lancet, laatijzer, vgl. vlijmscherp]. De Lupus heet vretende wolf. Ondanks de wiet [marihuana, weed] van de ouders en hun wiegelied trad de wiegendood in. Met een waterhoofd lijd je aan hydrocefalie. Een zandlopermaag [door verzwering sterk ingesnoerd] kan niet veel hebben. De pathologie is de ziekteleer. De zorgpiraat [betaalt niet voor zorg] enterde de zorginstelling. Een zwerfcel is een planocyt. Het zygoma is het jukbeen. De zymologie is de leer van de werking van de enzymen. De invaginatie is de darminstulping. Ik koos voor een umc: het UMC Utrecht.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten