zaterdag 13 juni 2015

Dictee zaterdag 13 juni 2015 (3): dictee 840 (3) [662]

Dictee - dictees [662]

Dictee 840, alinea 7 t/m 10.

7. Noem eens een vlamisme. De kinderen speelden met de vliegende hollander. Uw donatie, die vlijt mij bijzonder goed. Vlei ik u daarmee? Wat is het verschil tussen een vliegerarts en een arts-vlieger? Leentje leerde Lotje (zus van dat vlijtig Liesje op haar fietsje) lopen langs een lange lindelaan. Volbloed Europeanen zijn er steeds minder, zeker zij die volbloedprzewalskipaarden fokken. Omdat ik mijn handen vol heb aan andere zaken, zal ik maar beperkt commentaar leveren en geen A4'tjes volpennen. Die politicus staat bekend om zijn volte-faces: hij zou zelfs zijn huik naar de wind willen hangen. Het volschip zou het volle vrachtschip torpederen. Wat is het verschil tussen een volt-amremeter en een voltamremeter, die vermogens meet? Zij moet dagdagelijks vitamine B12 gaan slikken.
 
8. Het is maar goed dat een curriculum vitae (cv) niet je complete vita ante acta bevat. Zij is een Stier en hij een Vis, samen een zeemeermin of -man? In die vogelaarwijk hebben ze alle jihadgangers vogelvrij verklaard. Met die vogelvrijverklaring is hij nu dus een vogelvrijverklaarde. Bij het labyrint groeide voorjaarslathyrus. De voorbijtrekkende stoet is gestopt: het defilé zal voorbij zijn. Ik zal je 's [uhs] verrassen met die verassing. Wil je ook 'ns [uhns] een keer rodelen? De zevendedagsadventisten zijn sabbatariërs. Je weet wel, die Sabijnse maagden. De Sabena was de Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne. De synoniemen van sabayon zijn zabaione en zabaglione. Wie en wat is de Saceur? Het woord 'sacoche' is een belgicisme. Hij heeft het sacrum gebroken, zij het ijs. Ja, Sacramentsdag.

9. Ga je mond spoelen na dat 'sacre-nom-de-Dieu'! De sadducese en farizese disputen hadden wel iets van de Hoekse en Kabeljauwse twisten: het ging er in ieder geval hoeks en kabeljauws aan toe! Ze kregen een safe conduct naar het safedeposit. Hoeveel s'en heeft 'saisisseren'? Als voorafje hebben we salade niçoise. Op de Salomonseilanden werd een salomonsoordeel uitgesproken. Wat kun je zeggen over het meervoud van 'salto mortale'? Met 'salut' [geen t] bracht hij een saluut. Waarom verwar ik altijd 'salve regina' met 'Victoria regia' (ook: Victoria amazonica, reuzenwaterlelie)? De salvadorthee is niet naar Dalí genoemd. Wat? Jullie samenkooien? We hebben samen de Samische Samengewoonten over het samenwonen bestudeerd. Samenzijn is plezieriger dan het alleen-zijn. Hij was sangfroid, maar had wel een opmerkelijke sang-de-boeuf kleur.

10. De myioloog leed zelf aan myiasis. De sangoma had de sangriadozen met sanguine gekrijt. El caballero de la trista figura was er een sans peur et sans reproche. Vlekke- en zorgeloos: sans tache et sans souci, zelfs niet met een tache de beauté. Ik denk dat hij van zijn santé niet af weet. Zij is Santomese. Een sapientum octavus is een wijsneus. Jouw sardonische grijns is hinderlijk. Met SARS heb je het Severe Acute Respiratory Syndrome (GB). De mens – homo homini lupus – is de sartor resartus (volgens Carlyle). De saturnaliën (GB) of saturnalia (oVD), die wilden de slaven wel. We dronken een sauternes. Sauvegarde: sauf-conduit.