zaterdag 13 juni 2015

Dictee zaterdag 13 juni 2015 (2): dictee 840 (2) [661]

Dictee - dictees [661]

Dictee 840, alinea 4 t/m 6.

4. Het roe-end schuift in het oogje. Met de rois fainéants worden de Vadsige Koningen bedoeld. De naam van een fabeldier, een reusachtig grote vogel, in Duizend-en-een-nacht, ook genoemd in Middelhoogduitse gedichten, is Rok. Het Romanche is een Reto-Romaans dialect. Het Romani (Romanes) is een zigeunertaal. Een romeinse letter is niet-cursief. Een rondnaaier is nog geen rondneuker. De rondom-lelijk werd op een van de rond-points aangereden. Een vliegend roodkapje … De running mate en de runner-up kregen een runner's high. Het turfschip van Breda was, net als het paard van Troje, een fenomenale ruse de guerre. Vroeger was de RVD de Regeeringsvoorlichtingsdienst. De rzb is de roerendezaakbelasting en met de RWS wordt Rijkswaterstaat aangeduid. Een roofrack is een zeker vast imperiaal.

5. Die rookie meteen topscorer, dat geloof je toch niet? Ze mochten van de rooming-in gebruikmaken. Wat was de rooms-koning in het Heilige Roomse Rijk? ROS: return on sales. Ga maar in die rotan stoel zitten. Het kan zomaar weer gebeuren, zo'n Rote-Armee-Fraktion. Die rouee was pas op tv, ze bekte goed. De rozenkruisers vond je bijv. in de zeventiende eeuw in Duitsland. Het Rozenkransfeest stoelt uiteindelijk op het rozenkransgebed. Er was veel résistance tegen de komst van die résidence. De Rozenzondag (?, vgl. klaproosdag) is de zondag laetare. Hij kocht een echte Ruisdael met mooie ruisdaelluchten. Zij zou getergd répondre en Normand. De Rota heeft rechtgesproken. Doe maar een rouxtje bij die saus.

6. Maak geen soesa of heisa over die sousafoon! Hun verreikende macht zorgde ervoor dat ze zich flink konden verrijken. Ze gooiden de verzouten pap in de toch al verzoute rivier. Hun prestaties lagen ver uit elkaar en Piet was veruit de beste. Hij lijdt aan en leidt een vie de bohème. Het waren er vijf miljoen dertig [letters]. De versjwartster nar versjteerde de vers bereide en versgebakken mokkataartjes. Ik kwam er via via achter. De afkorting vg slaat onder andere op
vicaris-generaal. Het is trouwens ook het internetadres van de Britse Virgineilanden. Bij het peren plukken heb ik me verreikt. Als violon d'Ingres heeft hij de poëterij. Die Vinex'er, al eerder vutter en nu AOW'er, kent de Vinex-nota met betrekking tot zijn eigen Vinex-wijk, op zijn duimpje. Jij hebt mooi praten met dat mooipraten van je.