dinsdag 16 juni 2015

0664 Dictee dinsdag 16 juni 2015 (2): dictee 841 (deel 2) √

Dictee - dictees [0664]

Oefendictee 841 (deel 2)

Dictee 841, alinea 4 t/m 6.

4. Vrij lustig, vrijlustig stel! Na zijn vrijspelen had de spits vrij spel. Geldt dat ook voor vroegrijpe meisjes: vroeg rijp, vroeg rot? Hij bezong de chihuahua op zijn wahwahgitaar. Dat is even wennen: wadi's [droge bedding woonwijk] in een Vinex-wijk. De vriezeman heeft zich al gemeld in de voutenkamer. De V-wapens zijn de V1 en V2; het V 8 is iets anders [commerciële tv-zender, thans Veronica]. Zijn er nog wannabe's in de zaal? Ik gebruik vaak ellenlange woorden: sesquipedalia verba. Ik teken met: servus observantissimus, uw gehoorzaamste dienaar. Na de sixties kwamen de seventies. Ze zocht een sexcuus. De shakshukamaaltijd [ook: chakchouka] werd begeleid door een shakuhachi [Japanse bamboefluit]. GB zegt 'shiitakes' [uh], VD 'shiitake's' [ee] (2020: allebei beide vormen). Kinderarbeid wordt shitty [waardeloos, slecht] beloond. Het shinto ryu: Japanse vechtkunst met stokken en wapens. Shamponeren is shampooën. Daar zag je veel sheddaken [met flauw en steil dakschild].

5. Een shockjock heeft als handelsmerk choqueren. Ken je de stijl shoegaze [sjoe-gee:z -
Brit­se al­ter­na­tie­ve rockstijl] al? In die short story drijft de uitbater een shop-in-shop. Dat kan meteen in de shredder. De siamees, de Siamese kat, zat op het siamois, zekere Siamese stof. Nee, sibi manus inferre [de hand aan zichzelf slaan], dat is beslist niet van de handwerkersvriendenkring zijn … Dat doe je si en la, zus en zo. Ik vind je een schat tussen al die barbaren: een lilium inter spinas. De overheid moet het sigillum confessionis [biechtgeheim] respecteren. Lekker, zo'n sijpe [sappig] pruim! Hij heeft silicose, een steenlong: kan de Silicosewet hem helpen? Die muren zijn niet gespachtelputzt, maar gesilicaat. Op silvesteravond [oudejaarsavond] scoorde hij bij het futsal de silver goal. Sinds kort slik ik simvastatine [cholesterolverlagend]. Een skratjie [skraki - trommel] doet van rombom(bom).

6. Hij is kampioen simultaanschaken. Dat document is sine loco et anno [s.l.e.a. - zonder plaats of jaar]. De pgb-maatregelen [persoonsgebonden budget] zijn sine causae cognitione, zonder kennis van zaken, getroffen. De inbewaringstelling is sine die, voor onbepaalde tijd, opgeschort. Singelen is een single spelen. Sikker is het zinklood aan een surfplank. Antwerpen is de sinjorenstad. Wie noemden ze op Bali een singkè
[Eu­ro­pe­aan die voor het eerst in het voor­ma­li­ge Ne­der­lands-In­dië was]? De sinofiel was wars van Sinn Féin. Sint-Bureaucratius bepaalt heel hautain wanneer sint-salarius gevierd wordt. Schrijf correct: sint-maartensvogel en Sint-Lucasgilde. Si placet, na u! Zij baden het sjema jisraël. De Vlaamse jongens waren aan het sjotten [voetballen, trappen, schoppen]. Hij zit in een skifflegroup. Er was een voetbalmatch tussen skateboarders en skeetschieters. Hij skydivede [parachute laat openen] onvervaard. Waar is je skiuitrusting? De een skottelbraait [schotel op gasfles], de ander barbecuet.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten