maandag 22 juni 2015

0671 Dictee maandag 22 juni 2015 (3): dictee 842 (deel 3) √

Dictee - dictees [0671]

Oefendictee 842 (deel 3)

Dictee 842, alinea 7 t/m 10.

7. Hij zou veel spie [geld] hebben. Een spijkboom (boom, of beter plant?) brengt nardus(olie) voort. Een openruglijder heeft spina bifida. Een beetje atleet loopt op spikes. Een spiritijn is een pater van de congregatie van de Heilige Geest (Spiritus Sanctus - een orde). Het leidde ertoe dat zij aan spleen [ie] lijdt. Een split-up lijkt het beste voor deze aandelen. Hij is spo-docent [vero: so­ci­aal­pe­da­go­gisch on­der­wijs]. Een spoof is een zekere parodie, een spoom een zekere sorbet. Geef een voorbeeld van een spoonerisme (niet die eend graag!). De SS-20 is een Russische middellangeafstandsraket. Wil je dat echt in een dictee op laten schrijven, de naamgever van het psychologische begrip 'flow': de Amerikaanse hoogleraar psychologie Mihály Csikszentmihályi (of: Piet de Ruiter: toch niet te controleren!)?


8. Mag ik die sijpe [sappig] peer? Wat moet ik nu schrijven: stadhouder-koning en koning-stadhouder (GB - algemeen) of Koning-Stadhouder (VD - specifiek:
Prins Wil­lem III van Oran­je, die van 1689-1702 be­hal­ve stad­hou­der van Hol­land, ook ko­ning van En­ge­land was)? Volgens GB loop je stafylokokken op, volgens VD ook wel stafylococci. Dat was een sta-in-de-weg voor een staakt-het-vuren. Weet je het nu: stalactiet en stalagmiet (g = grond)? Een stampede [stèhm-pie:t] is een stormloop of juist een vlucht (van dieren). Zo'n reptiel heeft een squameus [schubachtig] uiterlijk. Bezat Stanley al zo'n stanleymes? De State of the Union is een soort presidentiële troonrede. Is er verschil tussen de status quo en de status quaestionis [niet echt: stand van zaken, stavaza]? Van stearine maakt men kaarsen. De paus is de stedehouder [stadhouder] Gods op aarde. Duurloopatleten lassen soms een versnellende steigerung [tijdelijke versnelling] in.

9. Welke ziekte is naar Stendhal [ah, ah] genoemd [toeristenziekte, stendhalsyndroom]? Na de STER-spot
[Stich­ting Ether­re­cla­me] gaan we sterrenkijken. Een stichomythie is een zekere passage in een drama. Steun zoeken en dan steun vinden bij iemand die geen kik geeft: dat geeft een kick! Die veteraan is still going strong. Zo'n stoepier [pjee] wordt rijkelijk beloond. Een spijkerbroek is stonewashed. Een stowaway is een verstekeling. De straddle [rolsprong] werd met een strad begeleid. De krullenkop moest gestraight worden. De inbraken vinden volgens een vast stramien plaats. Als stratagème had hij een blondine met strapless jurk gestuurd. Hij zat met een stretch broek [GB ook: stretchbroek, znw.] in de stretched limo. Strijk-en-zet was het zo: moeder aan het strijken en vader en zoon aan het dammen. Ik wil graag stroganoffsaus.

10. Dat meisje heeft een grote studie-ijver. Hij is overleden aan het nuttigen van strychnine. Geef mij maar zo'n lekkere apfelstrudel. Ze spreidde veel suaviteit [lief(e)lijkheid - GB] tentoon. Voor een puber komt ooit de sturm-und-drangperiode. 'Sub specie' is onder de gedaante van, een subspecies is een ondersoort. Een bloeduitstorting (sugillatie, hematoom, ecchymose) is een subcutane bloeding. Het slachtoffer werd gesuffoqueerd. De super-pg won de super-G. De surah [weefsel] omvatte de suramin
[zeer gif­tig ge­nees­mid­del te­gen slaap­ziek­te]. Syzygie is samenstand en een sweeper is een libero. Het 'süsser Pöbel' is het lief gepeupel.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten