maandag 22 juni 2015

Dictee maandag 22 juni 2015 (3): dictee 842 (3) [671]

Dictee - dictees [671]

Dictee 842, alinea 7 t/m 10.

7. Hij zou veel spie hebben. Een spijkboom (boom, of beter plant?) brengt nardus voort. Een openruglijder heeft spina bifida. Een beetje atleet loopt op spikes. Een spiritijn is een pater van de Congregatie van de Heilige Geest (Spiritus Sanctus). Het leidde ertoe dat zij aan spleen [ie] lijdt. Een split-up lijkt het beste voor deze aandelen. Hij is spo-docent. Een spoof is een zekere parodie, een spoom een zekere sorbet. Geef een voorbeeld van een spoonerisme (niet die eend!). De SS-20 is een Russische middellangeafstandsraket. Wil je dat echt in een dictee op laten schrijven, de naamgever van het psychologische begrip 'flow': de Amerikaanse hoogleraar psychologie Mihály Csikszentmihályi (Piet de Ruiter: toch niet te controleren!)?

8. Mag ik die sijpe peer? Wat moet ik nu schrijven: stadhouder-koning en koning-stadhouder (GB) of Koning-Stadhouder (VD)? Volgens GB loop je stafylokokken op, volgens VD ook wel stafylococci. Dat was een sta-in-de-weg voor een staakt-het-vuren. Weet je het nu: stalactiet en stalagmiet (g = grond)? Een stampede [stèhm-piet] is een stormloop of juist een vlucht (van dieren). Zo'n reptiel heeft een squameus uiterlijk. Bezat Stanley al zo'n stanleymes? De State of the Union is een soort presidentiële troonrede. Is er verschil tussen de status quo en de status quaestionis? Van stearine maakt men kaarsen. De paus is de stedehouder Gods op aarde. Duurloopatleten lassen soms een versnellende steigerung in.

9. Welke ziekte is naar Stendhal [ah, ah] genoemd? Na de STER-spot gaan we sterrenkijken. Een stichomythie is een zekere passage in een drama. Steun zoeken en dan steun vinden bij iemand die geen kik geeft: dat geeft een kick! Die veteraan is still going strong. Zo'n stoepier wordt rijkelijk beloond. Een spijkerbroek is stonewashed. Een stowaway is een verstekeling. De straddle werd met een strad begeleid. De krullenkop moest gestraight worden. De inbraken vinden volgens een vast stramien plaats. Als stratagème had hij een blondine met strapless jurk gestuurd. Hij zat met een stretch broek in de stretched limo. Strijk-en-zet was het zo: moeder aan het strijken en vader en zoon aan het dammen. Ik wil stroganoffsaus.

10. Dat meisje heeft een grote studie-ijver. Hij is overleden aan het eten van strychnine. Geef mij maar zo'n lekkere apfelstrudel. Ze spreidde veel suaviteit tentoon. Voor een puber komt ooit de
sturm-und-drangperiode. 'Sub specie' is onder de gedaante van, een subspecies is een ondersoort. Een bloeduitstorting (sugillatie, hematoom, ecchymose) is een subcutane bloeding. Het slachtoffer werd gesuffoqueerd. De super-pg won de super-G. De surah omvatte de suramin. Syzygie is samenstand en een sweeper is een libero. Het 'süsser Pöbel' is het lief gepeupel.