donderdag 4 juni 2015

0658 Dictee donderdag 04 juni 2015 (2): dictee Verslag 4e Holland-Belgiëdictee 2015 √

Dictee - dictees [0658]

Verslag 4e Holland-Belgiëdictee 2015

1. 16 Hollanders + 10 Vlamingen = 20 Liefhebbers + 6 Specialisten hadden zich op 4 juni naar het idyllische Eede (Zld.) begeven om in café-restaurant De Tol, gelegen op een steenworp afstand van de grens met België, deel te nemen aan het 4e Holland-Belgiëdictee. De verrassing bleek al bij aankomst: buiten – prachtig weer! – werden de deelnemers opgewacht door een heuse doedelzakspeler, die ook in de pauze en na afloop fantastisch van zich 'deed horen'. Mevrouw Bakx tekende samen met Guido Paridaen en diverse andere medewerkers voor een perfecte organisatie, Rein Leentfaar zorgde voor een dictee met 40 invulwoorden voor iedereen (en 10 extra voor de Specialisten) en Hanneke Leentfaar las het dictee voortreffelijk voor. Zonder de sponsors was dit nooit gelukt: KBC (Sint-Laureins), drogisterij De Schaar (Eede), café-restaurant De Tol (Heille-Eede), stichting Johan Hendrik van Dale (Sluis) en bloemenwinkel Van Gucht (Sint-Laureins).

2. Moeilijke woorden bij de Liefhebbers waren elfnovemberviering, de dikke bertha (kanon van de Kruppfabriek), yperiet (mosterdgas), kollenbloemen (papavers) en refugié (vluchteling). De strijd was spannend: Hilda Janssens (Kalmthout) had 9 fouten (op 40), net als Kevin Willems (Brugge), alleen had Kevin in de 10 specialistenwoorden net één foutje meer (bij een ex aequo werden die 10 woorden als een shoot-out, als scherprechter, gebruikt). Een mooie derde plaats behaalde Lauriane Vandepitte uit Breskens met 12 fouten.

3. De Specialisten kregen woorden voorgeschoteld als piemontese(')s (Italiaanse vleesrunderen uit Noord-Italië, nl. uit Piemonte!), hostis humani generis (letterlijk een vijand van de menselijke soort, een benaming voor de Boze – hoofdletter, de duivel) en
kaïn-en-abelachtige verhalen. De strijd bij de Specialisten was heftig en spannend: Robert Joosen (Kalmthout) won met 5 fouten (op 50), Huib Boogert (Goes) had er 7, Bert Jansen, Frans van Besien en Christiane Adams hadden er ex aequo 8 en Raf Coppens 11 (ook heel goed!). Omdat er maar 3 prijsjes waren, volgde een shoot-out voor de derde plaats, waarbij het drietal woorden op moest schrijven als fytoftora (aardappelziekte), bildtstar (aardappelsoort) en bilzekruid. Uiteindelijk bleef alleen Christiane Adams (Kessel-Lo) over voor de 3e plaats, omdat ze die allemaal goed had …

4. Zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar, dus op naar het 5e Holland-Belgiëdictee in juni 2016: de datum wordt rond de jaarwisseling bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten