maandag 1 juni 2015

Dictee maandag 01 juni 2015 (2): dictee 839 (2) [654]

Dictee - dictees [654]

Dictee 839, alinea 4 t/m 6.

4. Van deze species zijn dit unica. Ze draagt liefst bloezende uniformbloesjes Mijn uggs moeten gepoetst worden. Nikkelglans wordt ook wel ullmanniet genoemd. De uraeusslang is de Egyptische cobra. De urticaceeën vormen de brandnetelfamilie. Zo is de linnaeusaanduiding van de grote brandnetel Urtica dioica. Een URL is [GB] een Uniform Resource Locator. Met uretrorragie wordt een bloeding in de urineleider (ureter) aangeduid, maar wat is nu precies de urethra? Zoek maar bij urinebuis en -leider! Een urial is een steppeschaap, ondersoort van de Aziatische moeflon. De Q-koorts, ook wel geitenziekte genoemd, is een soort zoönose. Kwartslampen, QL-lampen worden veel gebruikt, zijn veelgebruikte lampen. QSO's zijn quasars. Met [zeg: afkorting! lees gewoon 'kwarto'] qto. wordt het boekformaat kwarto aangeduid. Is een octokopter een soort drone?

5. Een QR-code kun je snel decoderen met smartphone of scanner. Doubleren en daarna quadrupleren is verachtvoudigen. Een quaggapopulatie bestaat uit steppezebra's. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd aan de Quai d'Orsay. Dat quant is een kwantum. Quartets vind je alleen in de natuurkunde. Quarto: dit boek moet in kwarto gedrukt worden! Wat doet de quartaire sector van de economie? Een quatre-quarts is een evenveeltje. Wat staat er in artikel 429 quater? Ik zag een quatuor (kwartet) ganzen vliegen. Het quattrocento is de vijftiende eeuw (de jaren 1400). Zij is onomstotelijk de queen of ballet. De enquêteur legde me een questionnaire voor. Ik dacht eerder aan zoiets als een dictionaire.

6. In het klooster heeft hij quiëscentie gevonden. Qui-va-là, wie daar? Niet te verwarren: quodlibet en quod licet. Is het rapaille erger dan het canaille en racaille? Hij heeft een racy jachthond. De Radenwet regelde niets over de raden-ajoe. Hoe spreek je 'raout' uit? Toen de rapen gaar waren, greep hij naar zijn rapé. De vogel volvoerde een rasante vlucht. Hij is onvoorspelbaar: een raptor, largitor. Bob Marley verbreidde de terug-naar-Afrikagedachte. Zij is het prototype van een ratee. Bij het voetballen was hij een echte rausjer. Hij ging dan tekeer als een razende roeland. Een reallifesoap in reallife. De reblochon is roomwitte zachte rauwmelkse kaas uit de Franse Savoie. A rebel without a cause is doelloos. Reboiseren is herbebossen. Ik moest zijn fouten rechtbreien. Het publiek zou en masse rechtkomen.