dinsdag 16 juni 2015

0663 Dictee dinsdag 16 juni 2015 (1): dictee 841 (deel 1) √

Dictee - dictees [0663]

Oefendictee 841 (deel 1)

Dictee 841, alinea 1 t/m 3.

1. Scapham scapham dicere [k]: het kind bij de naam noemen. De jongens hebben schaakgespeeld. Ze warmden zich bij het schaddenvuur [zode heidegrond]. Schabouwelijk: het kind was alleen in een oude schab [oude lap] gehuld. Hij is behoorlijk schadeloosgesteld. Met veel schalkenwater [jenever] word je vanzelf wel een schalkse schalk. Waartoe dient een schallanalyse [klank]? Met de Schapeneilanden worden de Faeröer aangeduid. We hebben gedronken op Maaike in 't schapraaike [aanstaande bevalling]. Zo'n scheit [schaap x geit] produceert extra veel schijt. Met een schellenboom [beiaard, halvemaan, rinkelboom] kun je de Turkse bellen laten rinkelen. Een schemeroorlog is een phoney war, een drôle de guerre. De Schepper heeft volgens het scheppingsverhaal de schepping geschapen. In een steengroeve kun je scheizen [stenen uit groeve houwen. Jouw schicksalsstunde [noodlotsuur] komt heus wel. Dat leverde veel schadenfreude, leedvermaak, op.

2. Verbiedt de Scheurwet [graslanden!]om te hard met een auto te scheuren? Vertel eens wat schijfnaaien [een Hollandse heistelling installeren] is. Dat schillerhemd kostte ooit 30 schilling. Wie maakten deel uit van de Vlaamse schilderschool? Schizofrenie is het gespletenpersoonlijkheidssyndroom, niet te verwarren met MPS, de meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Zo'n Duits-militair optreden noemen we schneidig. Een estheet, een man van schöngeisterei, is meestal ook een schöne Seele. Het schorrenkruid is een ganzenvoetachtig plantengeslacht. Hij heeft maar een klein schrabbetje opgelopen. Bedoelde je een schroefsnijijzer of een schroei-ijzer? Zo'n schreibtischmörder zal de schrödingervergelijking wel niet kennen. Met een scooper kun je grond verzetten. Ik ga schuitjevaren. Beter schuldeloos dan schuldenlast. De Schutterijwet is van 1815.

3. Die scones vind je vast lekker. Het sciëntisme [alleen wetenschap bron van kennis] is in flagrante strijd met de scientology. Een scotist volgde John Duns Scotus. Scopolamine wordt tegen zeeziekte gebruikt. Een scuba gebruik je onder water, dat kan ook in het onderwater zijn. Secreta haec murmura vulgi: dat zachte gefluister van het volk. SPQR: Senatus Populusque Romanus, senaat en volk van Rome. Hij was senior manager van de senseititeldragersorganisatie. Septies [lid 7]: een septic tank moet septisch zijn. De Siënese schilderschool was in Siena gevestigd. Vroeger had je een voorkeurspelling. Ze had driehonderddrieënveertig voorkeurstemmen. Ze zou er verder alleen voor staan. Ik zorg ervoor dat de auto voorstaat. Ken je het sprookje van de vos en de ganzen [vgl. een gebed zonder e(i)nd]. In de film had die Vopo-voorpost een rol. Hij behoort al lang tot de vrij-katholieke denominatie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten