dinsdag 16 juni 2015

0665 Dictee dinsdag 16 juni 2015 (3): dictee 841 (deel 3) √

Dictee - dictees [0665]

Oefendictee 841 (deel 3)

Dictee 841, alinea 7 t/m 9. 

7. De sla-uil zat in de slaolie. Odin reed op Sleipnir. Ik wil na de slöjd graag een slivovitsj. Ze gingen over op slowen. Mijn broek zat onder de sludge [olieresten machinekamer]. De sémillon dient voor de productie van sauternes. Waarom schrijf je 'snaredrum' [snèh:r] zó? GB en VD hebben ook snaardrum. Met die smurfenspray [spuitbus met zelfverdedigingsmiddel] op vinden ze hem wel. Hij beende snellijk weg. Via een snellius [meten 2 hoeken tussen 3 bekende punten] werd de plaats bepaald. De snib [snibbe, snibbige vrouw] kijfde me toe. Dat zijn bloemen voor de snij. Kom, we gaan snorkelen. Die oude snorrenbaard met al zijn snorrepijperij … Snuf en Snuitje zaten in de snuffmovie aan de snow [cocaïne]. Het is een sobstory: so be it. Hij is gesocialized en zelfs in staat tot een social talk. Wat gebeurt er in een societas leonina [samen delen, de een alles, de ander niets]? Moet je dit als sociocultureel of socio-economisch kwalificeren? Een knijpbril, lorgnet, so easy, pince-nez, dat is toch geen monocle? Dat soepterrientje [soepterrinetje] zat vol soezen.

8. Hij was soi-disant niet thuis. Morgen beginnen de solden [uitverkoop]. Dat lijkt me sole clarius [zonneklaar]. Hij is betrouwbaar: solider [ook: solieder!] dan soliedst. Welke sollwert is hier van toepassing? Solo e pensoso [alleen en in gedachten verzonken: De Denker [evt. d] van Rodin (Le Penseur). Daar stinkt iets: something rotten. Somma sommarum [kortom], we beginnen gewoon weer van voren af aan. Een son et lumière is een klank-en-lichtspel. Wie of wat sophisticated is, is wereldwijs, mondain, verfijnd. Dat is een sordide [smerig, vuil, gemeen] streek! Zijn sottisearsenaal [domme streek, zotheid, dwaasheid] is vrijwel onbeperkt. Hij is een rare souger [kwibus] en bijna altijd de souffre-douleur [zwarte schaap]. Hij is een soumis [gedwee] volgeling. De soukous is een zekere muziekstijl. Ze wonen in het souterrain. Opzoeken: soutien [gaas ter ondersteuning, beha], souvlaki [Grieks gerecht], sovchoz [staatslandbouwbedrijf SU], sovereign [Engels gouden pondstuk, soeverein], Spartakiade en spaniël. Op wie rust de soupçon? Wat is een souter [psalmboek]? Is een sotternie [kluchtspel] een zotternij? Spadille [schoppenaas of hoogste troef] of spadrille [lichte schoen met zool van touw]? Hoezo, welgemanierd? 

9. Als je een stepperund en een zeboe [oe] kruist, krijg je een watoessi [oe]; een watusi heeft lange hoorns. Waternood is watergebrek, watersnood is waterovervloed (letterlijk!). Tgov. is de afkorting van tegenover [ook: t.o.]. Wierdt gij daar niet hoorndol (ook: horendol) van? Het zou veel weg hebben van 'terug van weggeweest'. Hij had echte bierbrouwerswenkbrauwen. Hij weekendt altijd uitgebreid. Je zult hem niet meer weerom zien, hij zal niet weeromkomen (weer - opnieuw - omkomen zou een rare uitdrukking zijn). Ik heb je wel verstaan. Ik wil u dat beloven, ter wille van hem, welteverstaan. We zullen het probleem werkende weg oplossen. Zijn weifelen versterkte onze twijfel. De weeïge geur gaf me een slecht gevoel. Kwam het wauwelen van de wauwe wind?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten