donderdag 25 juni 2015

Dictee donderdag 25 juni 2015 (2): dictee 843 (2) [674]

Dictee - dictees [674]

Dictee 843, alinea 4 t/m 6.

4. (Tekst: By the rivers of Babylon / there we sat down / Ye-eah we wept / when we remembered Zion). Is deze snelheid sub- of supersonisch? Hij werd bedreigd met een soaker. Het suppedaneum: (rooms-katholiek) verhoging waar het altaar op staat (of ook: blokje hout waarop de voeten van de gekruisigde Christus rusten). Een suppo (suppositoire, VD ook: suppositorium) is een zetpil. In die haven gold een surchargé surcharge. Vrijgeleide: sûreté de corps, safe conduct, sauf-conduit, sauvegarde en een laissez passer of geleibrief (voor geestelijken: een obediëntie). In dat stadsdeel wonen veel suri's. Zijn optreden was verfrissend en surprenant. Surra is een trypanosomenziekte. Een sati is een suttee (denk maar aan het suttiisme). 
5. Op staande voet: e vestigio, hic et nunc, illico, in continenti (incontinent is iets anders), ogenblikkelijk, staandebeens, staandevoets, onmiddellijk, stante pede,
sur-le-champ en voetstoots. Suzanne met de mooie ogen kweekt heel graag de suzanne-met-de-mooie-ogen. Rein, wat is suzereiniteit? En wat een suzonnetje? Die heersers voerden een sévère bewind. Een swagger is een zekere damesmantel. Hoe spreek je 'swap' uit (en hoe 'sweater')? Anno nu zijn er nog veel swiebertjes. Kort: swipen is navigeren en swypen is letters op een bepaalde manier typen op een touchscreen. Een symmachie is een oorlogsbondgenootschap. SZL: lilangeni (munteenheid van Swaziland).

6. Er was geen ziel te bekennen: typisch voorbeeld van een synecdoche. 'Schreeuwende kleuren' is een synesthesie. De szechuanpeper heeft niets te maken met indiapaper, al zou je anders vermoeden. Syzygie is samenstand. In de politiek noemen we het afwisselend steunen op verschillende partijen (actueel in Nederland!) de (het) système de la bascule. Niet in GB of VD, maar 'alles paletti' betekent 'alles oké'. Het coxsackievirus kan de hvm-ziekte veroorzaken, de hand-, voet- en mondziekte (vooral bij jonge kinderen). Het virus is vernoemd naar de plaats Coxsackie in de staat New York, waar het voor het eerst bij een patiënt werd vastgesteld. De zwart-New Yorkse inwoners krijgen het allemaal zwart-op-wit.