woensdag 23 augustus 2023

3419 Dictee zondag 27-08-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1043)

Dictee – dictees [3419]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee jan 2020 (3), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1043)

Oefendictee jan 2020 (3)

1. Een spartaan is zeer gehard. De inhoud van een stèle (GB ook: stele) is 100 kuub, 100 stère (m3st, S, niet-SI-eenheid). Het SDI is het Strategic Defense Initiative [1983, VS, ruimteschild]. Wij winkelen altijd in die super-de-luxe doe-het-zelfzaak. Stik, doe het zelf maar! De Sydneyer liet zijn sydniërs [paard] lustig ronddraven. Bij het bal na zag je majorettes niet meer twirlen [marcheren en jongleren], maar twerken [op seksueel suggestieve manier dansen]. Over het mv. van ‘majorette’ zijn VD [n/s] en GB [s] het niet eens, wel over de schrijfwijze van ‘majorettekorps’. Naast ‘aloë’ moet je ook ‘aloë’s’ en ‘aloëetjes’ goed kunnen schrijven. Ze was begeistert. Je kunt een schop met mijn bootee [laars] tegen je booty [achterwerk] krijgen! Zou het woord ‘borsjtsjgrrltje’ recordhouder van aaneengesloten medeklinkers (hier: 12) zijn? Deciljard [10^63] gedeeld door deciljoen [10^60] is duizend [10^3], milliljard [10^6003] gedeeld door milliljoen [10^6000] trouwens ook. ‘Koe’ en ‘rund’ zijn 3 resp. 4 letterwoorden.

2. Gezocht op *gout* (in VD): arrière-goûts (mv., nasmaak, onaangename bijsmaak), à son goût (naar zijn, haar smaak), de haut goût (sterk gekruid), goût de contradiction (gmv., neiging, lust tot tegenspraak= dwarsdrijverij), goûter (op rooms-katholieke kostscholen lichte maaltijd in de namiddag = vieruurtje), le goût de la perfection qui stérilise (het onvruchtbaar makende verlangen naar volmaaktheid), agouta (zekere solenodon – lijkt op de spitsmuis), coming-out (uit de kast komen), degout (afkeer, walging), degoutant (onsmakelijk, walgelijk), degouteren (doen walgen, tegenstaan, afkeer inboezemen), dug-out (langs speelveld), egoutteur (wals in de papierindustrie), BE: gedegouteerd zijn van = walgen van, genoeg hebben van, gouteren (proeven, goedkeuren), goutte militaire (vero: druiper), gouttière (grafische industrie: dubbele, parallel lopende haarlijntjes), hang-out (hangplek horeca, website), opting-out (bedrijven: terugtrekken uit collectieve verzekeringen), ragout(broodje) en ragoutje (mengelmoes).

3. De asowoning werd gedeclutterd (ontrommeld). De collébal [biljarten, vast tegen de band] werd gedecolleerd [vgl. decolleté]. Tot de euthanasie werd de concert [gezamenlijk, in overleg] besloten. De coutume [naar, uit gewoonte] knalden ze erop los. De ziekte had een gunstige decursus [beloop]. Een deelvak [schoolvak, minder uren] is nu eenmaal geen heelvak [idem, compleet, gewone aantal uren]. ‘Afvallingswedstrijd’ is een typisch Vlaams woord voor afvalwedstrijd. In een deësis [voorstelling in Byzantijnse kunst] zie je Christus, Maria en Johannes de Doper. De insectenwerende stof
N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide noemen we meestal DEET. De DéFI is de mocrate Fédéraliste Indépendant (een Belgische politieke partij). De functie y = x2 + 3 is definiet [altijd] positief. Een degoe is een struikrat. De blue monday (meest depressieve dag van het jaar) valt in januari, de Black Friday valt in november (4e (sic!) donderdag + dagen eromheen): retailbedrijven (winkels, internet) lokken particuliere klanten met koopjes. Een retard [rie-tahrt] is een achterlijk iemand.

4. Een délai [èh] is de uitstel van een termijn. De Deltametropool omvat de Randstad, Almere, Amersfoort en de regio Dordrecht. Het Deltaplan leidde tot de Deltawerken. Dat is een mooie deltoïdeafbeelding [baan van punt op een cirkel, die in een grotere cirkel rolt]! Ik kom demee, temet [aanstonds]. Een dementi is een loochening of logenstraffing. Is dat nou dementia senilis of praesenilis [dementie, in ouderdom c.q. in de jeugd al]? En relief is in reliëf. Je hebt vlakreliëf (bas-reliëf, laagreliëf, relief en bas), demi-reliëf (halfreliëf) en haut-reliëf (hoogreliëf). In de VS zijn de democraten en de republikeinen de leden van de Democratische en de Republikeinse Partij. Demulgeren is
de-emulgeren [emulsie: dispersie van een vloeistof in een andere vloeistof]. Hoelang kennen we de denisovamens [uitgestorven mensensoort, die in Siberië en Zuidoost-Azië leefde – bv. in de Denisagrot] eigenlijk al? Hoe lang is deze tunnel? Er zijn denk- en doemensen. Is dat geen lekker dennennaaldenbedje? Vooral de [ee] nocte [uh] [‘s nachts] leeft hij op. De [ee] novo [opnieuw] zat hij daar dente superbo [met lange tanden]. Met Gods gunst (D.F. = Deo favente), annuente Deo, Deo annuente, favente Deo. Uit dépit, geërgerd, droop hij af. Als x tot de derde zeventwintigduizend is, is x dertig [30 x 30 x 30 = 27.000]. MKD is de denar (Noord-Macedonië).

5. Een derdepart is een derde deel. (De) rigore juris is naar de gestrengheid der wet. Dat kledingvoorschrift is de rigueur (dwingend, verplicht). Der jüdische Selbsthass is de haat van de Joden jegens zichzelf. Die luie lui zitten op derlui (d’r lui) achterste. Zij volgt alle derniers cris [laatste modesnufjes]. De dershane [dèhrs-haa-nèh] is de collegezaal van een medresse [madrasse, moskeeschool]. De meestercrimineel werd overgeplaatst naar de ebi [extra beveiligde inrichting] in Vught. Naast het hbo [hoger beroepsonderwijs] komt nu ook het wo [wetenschappelijk onderwijs] in actie. De sms-uitdrukking [short message service] OMG betekent: oh my God. Die desaveu
[dee-zaa-veu] (loochening, ontkenning) was voor hem een déjà vuutje [iets, al eerder meegemaakt of gezien]. Trieste tocht, die nederdaling ter helle: descensus ad inferos (dee-sjèhn-zoes-aht-ihn-fee-rohs). Al die bombarie [lawaai, rumoer, ophef] is des Guten zuviel (te veel – de trop – van het goede – een teveel aan goeds). Duidelijk werd die uitleg in orakeltaal (de/ex tripode dictum) niet echt. Die zege was een deugddoener [ww. deugd doen]. Een supraporte [sopraporte] is een deurstuk (erboven).

6. Aan dovemans deur is geen dovemansgesprek voor dovemansoren mogelijk. Diacetonalcohol is 4-hydroxy-4-methyl-2-pentanon. De discussie had veel weg van een dialogue de sourds [partijen die elkaar in feite negeren]. De Diamanten Film wordt (in NL) bij (na) één miljoen bioscoopbezoekers uitgereikt. Wat is diamantboort? Poeder om te slijpen/polijsten. Een diamantfazant is een ladyamherstfazant. In ‘(het) dichtbij wonen’ en ‘(de) dichtbije geluiden’ is er wel degelijk sprake van een bnw. De behoeftige werd afgescheept met dicta docta pro datis (wijze woorden in plaats van gaven). Op het houtenjassenpark [begraafplaats] heerste die Ruhe eines Kirchhofs. O ja, voor ’dierendag’ mag je ook ‘Werelddierendag’ schrijven. De verdomde plicht, dat is die verdammte Pflicht. Spijers zijn (ge)dijers [kinderen die spugen, groeien het snelst]. Met een dijketting [etting = recht van beweiding] kun je niets vastmaken. Zogezegd, als het ware is q.d.: quasi dictum, quasi dicat. Met dica* alleen dicarbonzuur en dicatalectisch [van verzen: waaraan in het midden en op het einde een (vers)voet ontbreekt]. Dus verder bijvoorbeeld dikastocratie = rechtersstaat. Hij heeft me al dikkels (dikkes – regionaal: dikwijls) beledigd.

7. Dikkendensie is kouwe drukte of ophef (van decadentie?) De DIN is de Deutsche Industrie-Norm (bij papier: DIN-formaat). De AND is de Andorrese peseta. Een noumenon [idee buiten de werkelijkheid, Plato] is een soort Ding an sich [an sich = op zichzelf beschouwd]. Een dinghy is een rubberbootje. Een lens met een sterkte van +1 (D, dioptrie, eenheid: m-1) heeft een brandpuntsafstand (f) van 1 m, bij 2 D hoort f = 0,5 m. De sterkte wordt aangeduid met S en S = 1/f, waarbij f de brandpuntsafstand in meters is. Bij een dipdye worden alleen de uiteinden van de haren gekleurd. Het dip&go is (contactloos) betalen zonder pincode (met pincode + insteken heet dippen!). Een brave dirk is een brave hendrik een dirty harry (rouwdouw) kan gemakkelijk een dirtymindinstelling [dirty mind, wel: dirty-minded!] hebben. De DIRV is de Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen. Ik zag een leuk discfilmpje [fotografie: platte cirkelvormige schijf waarin een reeks losse filmbeeldjes is aangebracht] en daarna zette ik mijn discman (draagbare cd-speler met koptelefoon) op. Discitis is een ontsteking aan je discus (tussenwervelschijf = tussen opeenvolgende wervels – daaraan is discopathie – aandoening, bv. bij hernia – mogelijk). Disconteren [een wissel voor vervaltijd te gelde maken] is escompteren [idem].

8. De bmd is de brede maatschappelijke discussie. Het DPS is het disfunctioneleperceptiesyndroom. Een dishdasha is een Arabisch mannengewaad. Pas op voor het dislokeren van je enkel. Disliken is vind-ik-niet-leuken. Wat dispar vulgo [juist afwijkend van de grote hoop] is, kun je niet op de grote hoop gooien. De schrijver gebruikte de romantechniek distanzstellung [gebruik gefingeerde namen, etc.]. Een disulfidenbrug is een -S-S-brug. De (golf)club [voorwerp] sloeg de divot [graszode] los. In Dixieland [zuidelijke staten VS] ging een van de dixiecraten [democraten van de Democratische Partij – vs. Republikeinse Partij] op de dixi [mobiel toilet], Rein dixit [heeft dat gezegd]. Wat heeft hij een rare dj-booth [meubel met de apparatuur van de dj, diskjockey]! Djizja is protectiegeld van dhimmi’s
[niet-moslim]. In dobson(eenheden ) druk je het ozongehalte van de atmosfeer uit. De Italiaanse wijnkwaliteitsaanduidingen zijn: D.O.C. = denominazione d’origine controllata en D.O.C.G. = denominazione di origine controllata e garantita (de 4 hoofdletters VD lijken fout – 2023 nog steeds). Docimasie is een zeker scheikundig onderzoek [van mineralen, m.n. ertsen].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten