zondag 27 augustus 2023

3425 Dictee donderdag 31-08-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1047)

Dictee – dictees [3425]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee febr 2020 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1047)

Oefendictee febr 2020 (2)

1. Is de GATT de General Agreement on Tariffs and Trade, een GATS is een General Agreement on Trade in Services. Een zeker studentenlied begint met: Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus (laten we dus vrolijk zijn zolang we nog jong zijn). De gauge [geetsj – ook wel gautsj] is een standaardmaat voor de fijnheid van weefsel. Om goed te onderscheiden: gaur [gou-wuhr – g van goal, rund], giaur [gaa-voer – g van goal, Turkse scheldnaam voor alle niet-moslims] en gioer [gie-joer – gewone g, overgang tot het jodendom]. Kenden ze in de roaring twenties het begrip ‘roaring forties’ al [en de betekenis van roast(en) roosteren – ook van een spreker]? GBZ op auto’s betekent:
Groot-Brittannië, Gibraltar (Z is hier geen afgekort woord, maar een code). BE: een geaggregeerde, geaggregeerd leraar, is een agrégé. De GDPR is de General Data Protection Regulation (Europese privacywetgeving), en heet in Nederland AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

2. Een gebedskapje kan een keppeltje, solideo, kalotje of taqiyah zijn. Een gecompliceerde breuk is niet te berekenen (of … te genezen?). Een gewelf heeft gecurvede lijnen. Het bezoek was puntje, puntje, puntje. Geelgroen is lime [bnw.], vgl. limoen [znw., citroen, lemmetje]. Ik noem het geenbodemsyndroom en het emptynestsyndroom (legenestsyndroom). Bij het verkeerdjassen [zo weinig mogelijk punten halen] geertte hij [in BE een gegeerd = begeerd spel]. Zij was helemaal geëxtasieerd [in extase]. Het wim-t-schippersgehalte was hoog. Met veel geheibei [gekrakeel] gingen ze van de hei in de fij [van het ene uiterste in het andere]. Ge(i)rnde is louter, zuiver. De cgt is de cognitieve gedragstherapie. En een vog (NL) is een verklaring omtrent het gedrag [nodig voor bepaalde functies]. Het is hier Siberisch (koud), maar dat laat me siberisch. De tijd (m.!) gaat snel, gebruik hem wel! Wat is gekapt-gekoust in de heraldiek? Zodat de keperlijnen elkaar halverwege, bij het midden van de schildzijden ontmoeten. Ook: gekapt en gekoust. Ik voelde me door hem gejost en gesjareld, bedonderd dus. Het klewanggekletter [wapen, soort sabel] was doordringend. Gekkenpraat [mallepraat, zottenpraat] van gekkerds en gekkies is zotteklap . Dat geklinkklank (geklingklank – het blijven klinken) bleef maar voortduren.

3. Zijn geklofte [mooie kleren] is zijn nette kloffie. De gekrookterieters zijn uiterst rechtse gereformeerdebonders [de Gereformeerde Bond in de (voormalige) Nederlandse hervormde Kerk]. Het was een hard gelag [een hard lot] dat hijzelf ook nog het gelag [kosten consumpties of de straf van anderen dragen] moest betalen. Zijn poeplap [geldbuidel] is goedgevuld. De geldgod is de mammon. De Heilige Salarius of sint-salarius is de salarisdag of geldjesdag = betaaldag. Hij is naar Flip [overleden], maar heeft niet veel geleên [vero: geleden]. De gelekoortsmug of -verwekker is de Aedes aegypti [aedesmug, denguemug]. Zie haar met haar gelidae mortis imago, het beeld van de kille dood, de slaap. Gefeliciteerd! Van ‘t zelfde, van ‘s gelijken. Gelijkgaan kan gelijklopen betekenen. De gelijk- of eenschaduwigen bevinden zich buiten het gebied tussen de keerkringen [benoorden de Kreefts- of bezuiden de Steenbokskeerkring: zon en schaduw altijd van of naar dezelfde kant]. Een gemankeerde dominee [mislukt, carrière misgelopen] heeft een vie manquée [leven met roeping of talent niet gerealiseerd] geleid. ‘Plee’ is geen marcato- of marcandowoord [teken boven noot (>) – sterker spelen]. Gemaskeerd bij biljarten is masqué [derde bal tussen speelbal en te treffen bal]. Ik doe dat ten algemenen nutte, res publica. De dienst Gemeentewerken moet hieraan te pas komen.

4. De beide deelparlementen van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad zijn de Vlaamse en de Franse Gemeenschapscommissie. Het staat in de Gemeentewet van 1851. Hoeveel Rijnlandse gemeten [gemet = oude vlaktemaat] heeft dat gemeet nu opgeleverd? De wijnfles was gemilesimeerd met 8 juli 2013 [een wijnjaar is een millésime]. Hij was tot tranen toe gemouvementeerd [bewogen]. Gemskleurig is chamois. Hij werd weer in genâ [genade] aangenomen. Piet is mijn genan(t) [naamgenoot]. Zijn optreden was gendernon-conform [geslacht dat je ervaart]. Een genderqueer [dzj] is een non-binair of niet-binair [voelt zich niet specifiek man of vrouw]. Hij is ongeneeslijk (ongeneselijk) ziek. Valt er in ‘generaalagent’ iets te verwisselen? Nee, wat agent(-)generaal bestaat niet. Hij maakt deel uit van het geniekorps [genie, deel leger] en is dus genist [zj]. De genlocatie is de lokalisatie van de genen. Bloembollen zijn geofyten [overblijvende planten, bv. door bollen]. Een geologenkompas is een handboussole. Het Georganiseerd Overleg van 1919 is een heel specifiek g.o. Een gepard [gee-pahrt] is een jachtluipaard. Over-en-weergepraat is gepingpong. Ger, joert, joerte of yurta [nomadententniet: yurt!]. Hij was de hoogst geratete deelnemer.

5. Het woord ‘gereformeerd’ kent zowel ger. als geref. [2 x gereformeerd uitspreken] als afkorting. Hij is altijd in ‘t gerei [druk/bezig zijn] met zijn gerij [wagen, paard en rijtuig], waaronder de koets. Ik ben gekke Henkie niet, laat staan gekke Gerrit [wel: een gekke henkie, een gekke gerrit]. Met gerstewijn wordt barleywine bedoeld. De bomen zijn geschorst, voetballers worden rood- of geelgeschorst. In de chemie is geschrankt staggered [moeilijk ...]. Geschwärm of schwärmerei is gedweep (dweperij dus). Settlement [beursterm] is niet een kwestie van gesetteld [arrivé, sociaal op zijn plaats] zijn. De gesurseëerde [surseance = rechterlijk uitstel van betaling] moest uiteindelijk toch betalen. De troubleshooter [probleemoplosser] moest de getroebleerde [verstoord, moeizaam] verhoudingen weer rechttrekken. De
get-together
[SR: gezellige bijeenkomst] was heel geslaagd. Hij leed aan gevechtsstresssymptomen. Het moiré-effect is een gevlamd effect. Ontweien is uitweiden [ingewanden verwijderen]! Cwt staat voor centweight [Engels handelsgewicht, 50,8 kg]. Het coronavirus leidde tot een gezondheidskordon. Die gezondverstandpolitiek werkte.

6. De g-factor is een dwarsversnelling, de G-kracht is het resultaat van de zwaartekracht. De GGD (Gemeentelijke Geneeskundige Dienst) heette vroeger GG en GD (Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst) en was er onder andere voor de ggz, de geestelijke gezondheidszorg. Een ghat is in India een cremeerplaats. Een nègre is een ghostwriter en de GHS is de Ghanese cedi. Een GiB (gibibyte) is een GB (gigabyte) [ook: gig, gieg – 2^30 bytes, ongeveer 10^9]. Een guinje is een gienje, een oude Engelse gouden munt, later een rekenmunt ter waarde van 21 shilling. Hij is parcimonieus, op de cent, een centenneuker dus [en parsimonie is simpelheid]. Gierst is sorghum en gierstmelde is quinoa [kien-waa, ook wel: kie-noo-waa]. Een gifbestand [uitspraak ‘gihf’, immers: mv. gifs en niet gif’s!] is in
GIF-formaat opgemaakt (graphics interchange format). Denk maar aan Goeie Mie, die Leidse gifmengster. De gifsumak [zeer giftig, een sumak of smak is een plant] wordt ook wel poison ivy genoemd. Leg de medische term GIFT (gameta intra-fallopian transfer) eens uit. Eitjes uit de eierstokken + spermastaal naar de eileider.

7. De oudere vrouw (cougar) hield er een gigolo (callboy) op na. Een gijzelhack gebruikt ransomware [gijzelsoftware/virus]. Vullen een gimar [lang gewaad moslimvrouwen, gezicht onbedekt] en een khimar [hoofddoek die ook de boezem bedekt] elkaar aan? Niet echt, dus. Gimp, gimpje, guimpe [zekere halsketting]: zeg het maar. Een ginkgo [2e g niet uitspreken – in BE wel!] is een Japanse waaierboom. Jenoffel, genoffel, ginoffel: anjer, anjelier (ook: giroffel). Een girih bestaat uit vijf- en tienhoeken [geometrisch tegelpatroon]. Een girante [= vrouw] gireert. Het was een heel heen-en-weergeloop, een
va-et-vient. Een gisant is een pleurant of ook: priant
[beeldhouwwerk op grafmonument, overledene liggend]. Een gitarron is een basgitaar, bespeeld door mariachi’s [Mexicaanse straatmuzikant] en een chitarrone is een soort van lange, als bas gestemde luit. In de gîte [vakantiehuisje] gebruikten ze de gizmo [vast of los voorwerp voor geluidseffecten] op hun gitaar. Een GIW-garantie is in NL een garantie van het Garantie-instituut Woningbouw. De GKV zijn in NL de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Wist je, dat een smooth operator een gladjanus is? Wat is dat nou: glänzendes Elend, stralende ellende [Goethe]?

8. Glasal is een formica-achtige kunststof. Een glasblazerstang is geen stang. Mouches volantes zijn muscae volitantes [zwarte vlekjes in glasvocht]. Zij verhuizen naar de Glazen Stad [het Westland – kassen]. De schrijfwijzen ‘glazenkast’ en ‘glazendak’ kunnen discussies ontketenen. Zo is mijn glazen kast tevens een glazenkast. Hij was in gedachten verzonken. Een zakkenwasser [sukkel, lulhannes] hoeft niet per se in de verpleging te werken. Het GLB is het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Glibberen is herhaaldelijk uitglijden op een week-glad [= glad-week] oppervlak. Wie spreekt er nou Globish [internationale omgangstaal – basaal Engels]? Roemrijker nagedachtenis geven we weer met gloriosae memoriae, de afkorting Glor. Mem. staat voor Gloriosae Memoriae = ter roemrijker nagedachtenis (ook: G.M.). Een gluntuttel is een lammeling. Raar, GB heeft ook glycemie voor glykemie. De GMT is de Greenwich Mean Time, de WET, de
West-Europese tijd. De GMD is de munteenheid dalasi van Gambia. En een GmbH is een Gemeinschaft mit beschränkter Haftung (vgl. de Nederlandse bv).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten