woensdag 2 augustus 2023

3388 Dictee zondag 06-08-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1022)

Dictee – dictees [3388]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee juli 2019 (1), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1022)

Oefendictee juli 2019 (1)

1. Kan dat, een Vlaming die Fransonkundig is [BE: geen Frans kent]? Er viel frisee [krulandijvie] in haar decolleté. Ik vind 'gere-integreerd' een gangbaarder woord dan 'gereïncarneerd'. Touperen is creperen [tegenkammen] en een toupet is een haarstukje. Een troubleshooter moet getroebleerde bedrijven uit de trubbels halen. Met piëzografie vervaardig je giclees [inkt computergestuurd op papier]. De standaard GIF verwijst naar graphics interchange format. Gigantisme [reuzengroei] staat tegenover nanisme (dwerggroei). Op een paillettenbloes kunnen meerdere pailletjes (paillettetjes) zitten [glitters – versiering van kledingstukken]. Je zag daar veel glitter- en glamourvertoon van glamourboys en -girls. Een glamourpoes is een glamgirl. Gm-voedsel [G wegens begin zin!] is genetisch gemodificeerd (via genetische modificatie). De zon gaat te go [onder] en wij dronken onze koffie to go [om mee te nemen, voor elders]. Ik ben me het leblam, het leplazarus, het lebbes geschrokken. Een LEV is een light electric vehicle. Medusa [die met het slangenhoofd] was een van de (3) Gorgonen [gevleugelde monsters].

2. Is een armageddon een wereldbrand, een conflagratie, een bellum omnium in (ook: contra) omnes, een oorlog van allen tegen allen? Ja. De lex rei sitae (wet) geldt op de plaats waar het voorwerp zich bevindt, de lex loci contractus geldt op de plaats waar de overeenkomst gesloten is en de lex fori geldt op de plaats waar de rechtsvordering is/wordt ingesteld. Het Gezelschap van het Goddelijke Woord is een congregatie van missionarissen, het goddelijke Woord is de Bijbel (ook wel: Gods Woord). De goed geoutilleerde stoffeerder begon goedgehumeurd aan zijn klus. 't GOS is het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Lekker, die reinetteappelmoes [mv. GB s, VD n/s]! Die gouda is Goudse kaas. Wel eens gehoord: een grammofoonplaat met dromedarisgeluiden? Is ons hang-en-sluitwerk wel in orde? Zou een courtisaneclubje [mv. GB s, VD n/s] nou echt gezellig zijn?

3. Een iron lady is verwant met een ijzeren hein. Hips [hikkend geluid dronken persoon], ben ik dronken? Herbivoren [planteneter] maken in de nieren hippuurzuur. Een ichtyofaag is een viseter en een ichtyoloog een viskundige. Ichtyosis is de visschubbenziekte. en zo komen we ook weer bij IChThUS: Ièsous Christos Theou Huios Sotèr = Jezus Christus, de zoon van God, (is onze) redder. De chinook [tsjie-noek] is een harde warme wind aan de kust van de Stille Oceaan. Welke schrijfwijze prefereer je voor een zekere langhalzige tropische moerasvogel: jacana [k] of jaçana [s]? Allebei goed, uitspraak! Een leljacana kan trouwens over drijfplanten lopen. Bij het voorlezen uit de Thora houdt men een jad [aanwijzer] in zijn jat [hand]. Een klokojief of recht ojief is vanonder bol en vanboven hol, een hielojief, talon, verkeerd ojief of omgekeerd ojief is vanonder hol en vanboven bol. De verzamelnaam van beide vormen is cimaas (ook: sima) [mv.: cimazen, sima’s]. Een wiskundige grafische voorstelling van een cumulatieve (kans)verdeling, die vaak S-vormig is, wordt ogief genoemd [in die betekenis niet in VD].

4. Verbranden van de holika [SR, pop van een heks, hindoeïsme] symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Van hoogtezonnenstraling kun je huidkanker krijgen (gevolg van tanorexia – verslaving aan zonnebaden?). Bekende vormen van deze kanker zijn het basaalcelcarcinoom (basalioom) en het plaveiselcelcarcinoom. Ze kunnen vaak in een sproetenbus opgespoord worden. In een gegoede buurt wonen mensen van goeden huize: het is meestal ook een buurt van goede huizen. Ik word oud: ik heb het ik-weet-niet-hoe-vaak en -hoelang geprobeerd, maar uiteindelijk heeft ik-weet-niet-wie me met ik-weet-niet-welk [Taaladvies] probleem geholpen. Toen ik inenen een attaque [beroerte] kreeg, hebben ze me in enen naar het hospitaal gebracht. Dat boek is van een fantastische innere Form [eenheid van vorm en inhoud]. Bij het inroeien van de haven moesten we wel tegen de stroom in roeien [oproeien], adverso flumine niti (figuurlijk: vergeefse moeite doen). Nangka, ook: jackfruit, (Indische) broodboom, tjempedak [uitspraak? – boom/vrucht] of zuurzakboom. Niet verwarren met ginkgo (Japanse waaierboom – de tweede g hoor je niet ...). Prins Bernhard was de jenoffelprins (anjer, anjelier).

5. Een pandjesbaas, dat is die Jan Snotneus. JIMtv komt van Jong, Interactief, Muziek (internet: Meer – 2020) en Televisie (t 2020commerciële muziektelevisiezender). In de tandoorioven wordt dat bereid: kip tikka masala [= mengsel van specerijen]. De muziekterm 'klezmer' spreek je uit als 'klèhs-muhr', 'klezmorim' als 'klèhs-moo-riem' en 'Xhosa' als 'koo-zaa'. Heb jij nog een een- of twee-euromunt voor me? In BE is dat hobu [hoger onderwijs buiten de universiteit], in NL hovo [hoger onderwijs voor ouderen]. Zij is een savante [geleerde] savante, blauwkous, een femme savante [een femme fatale is een vamp], maar ze is geen idiot savant [autisme + begaafdheid op bepaald terrein] en lijdt dus niet aan het savantsyndroom. Een jacaranda is een palissanderboom en jabadors [bovenkleding: lang hemd en bijpassende broek] dragen ze in Noord-Afrika. Rorate coeli desuper [Dauwt – arch., hemelen, uit den hoge] is het begin van een Latijns adventsgezang, tevens de introïtus [intredezang]. Dan denk je ook algauw aan de jakobsladder (ladder Jakobs, naar de hemel), de scala caeli. Autopetten doe je met een autoped (en mogelijk met en autopet op).

6. Vrolijke boel: een janpret op een janplezier. Een jansalie is een slapjanus. Van het kind werd gezegd: Jantje lacht, Jantje huilt; later werd zij een beroemd kaatsster en gooide vaak met de kaatsbal
jantje-lacht-en-jantje-huilt. Gelukkig is Janus nog thuis [ik ben goed bij zinnen], maar men beticht mij ervan een januskop te hebben (dubbelhartig te zijn). Je moet 'm van jetje geven [je best doen] bij je examen. In de ladekast lag een foto van de kademuur. Een carottentrekker [carotte = peen] werkt in de tuinbouw, een karottentrekker [fopper, lijntrekker] helemaal niet. Een kno-arts
[keel-neus-oorarts – GB, keel-, neus- en oorarts – VD] is een
oto-rino-laryngoloog (orl-arts). Coïonerie is koeioneren, bullyen, negeren [ee], sarren, treiteren, de baas spelen over ... Een [VD] Imazigh of Amazigh is een Berber (mv. Imazighen of Amazighen). Die woont soms in een ksar [ksaar] (versterkt woestijndorp met o.a. verdedigingstorens zoals agadirsg van goal – en tighremts beide: ie) en spreekt Berbers (voor die taal Tamazight – Berbertaal – is er de Noord-Afrikaanse symbolentaal Tifinagh als schrift). Een berberaap is een magot
[maa-goo g van goal].

7. Is hij al in de fuik [verloofd, getrouwd], in de kevie (ook: keef – idem)? Wat zou overwijnsteenzure potas zijn [cremortart, cremor tartari]? Helse steen = lapis infernalis om wild vlees weg te branden (ook: wrattenstift). Dat heet ook zilvernitraat, een zilverzout van salpeterzuur, AgNO3. Wratten kun je ook wegbranden met trichloorazijnzuur [niet: dichloorazijnzuur!] Lapis divinus is een adstringerend (samentrekkend) middel, lapis philosophorum de steen der wijzen (chemie: middel om van gewone metalen goud te maken), lapis lazuli is (l)azuursteen en lapis caustica is (medisch:) potas. Potas is de verouderde naam voor kaliumcarbonaat (chemie: koolzuur zout van kalium, K2CO3), bijtende potas is kaliumhydroxide (KOH). Vroeger werd kalium ook wel potassium genoemd. De pot belge is in de wielersport in België een cocktail van verschillende dopingproducten. Op *potas* ook nog: capotasto = barréklem (verbastering: capodastro: kam om de snaren van bv. een gitaar te verkorten). Het pigment ultramarijn wordt ook wel bergblauw genoemd.

8. Voor lapis lazuli ook nog gevonden: azuur, azuurkobalt, azuursteen, blauwsteen, kobaltsteen, lazuriet, lazuur en lazuursteen. Lapis obsidianis (niet in wdb. – obsidiaan wel! – ontdekker: Obsius) = lavaglas en sardis (bloedsteen, carneool) zou je lapis sardis (niet in wdb., steen van Sardis) kunnen noemen. Hij is van latinoafkomst. Hij heeft zich het leplazarus, het lebbes, het leblam gedronken. De Kleine Leeuw zal de Kleine Hond niet bijten [sterrenbeelden, ook: Kleine Beer]. Guetteren is beloeren, bespieden en guttatie is in de biologie het uitdruppelen van water uit de randen van bladnerven. Een
dame-jeanne [mv. s] is een dameraan, zekere mandfles. Een dame noire [mv. (s) s] is de pendant van de dame blanche [mv. idem]. Een manxkat is een Manxe kat [van Manx dus]. Heet dit gerecht nu moksaleisi [SR – eenpansgerecht] of moksimeti [SR – gerecht met o.a. rijst]? Het was echt guurteweer [mv. n/s], dat leidde tot een duurteperiode. De resumékortte verbaasde ons. Hij zou het verslag korttekenen, paraferen. Onze kinderen zitten in NL op de opc, een ouderparticipatiecrèche.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten