zaterdag 6 februari 2021

2092 Dictee maandag 08-02-2021 (1) dictee Dictee van de dag (113)

Dictee – dictees [2092]

Oefendictee 744 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (113)

1. Gezocht op '*costu*': heeft Brabant wel een costumenboek [op schrift gestelde regels van het gewoonterecht]? De costumier schakelt vaak een costumière in en het costumiere recht is het gewoonterecht. Met een 'k' vind je niet veel meer dan 'kostuum' plus variaties daarop. Met pd's worden plaatsen delict aangeduid. Een MP is onder andere een member of Parliament [ook maalpeil, landcode Noordelijke Marianen internet: mp, Militaire Politie]. Verder: mp =
minister-president, mp. is mijlpaal, m.p. = manu propria of mezzo piano en M.P. = mille passuum, 1000 passen, ca. 1,5 km. Een prince charming is een ridder op het witte paard en een princesse lointaine een onbereikbare geliefde. Dirk Scheringa kende AZ van a tot z. De koekoek legde eieren in het kraaiennest (aan boord). Hoe herken je een eucalyptus? Een kraagschroef is een tire-fond [houtschroef van bijzonder model voor de bevestiging van railstoelen op dwarsliggers], een kraagsteen [vooruitspringende steen in een muur] een corbeau. Is braakland te verkopen [o.a. land dat braak ligt, braakliggend is]? Een cantilever is een kraagligger [o.a. overkragende ligger bij stucwerk]. Ze droeg een klein pelerinetje (pelerientje). Ik heb een nieuw mobieletelefoonnummer (gsm-nummer, ook: mobiel telefoonnummer). Een kraakfilm is een capermovie of heistfilm [diefstal van iets heel kostbaars].

2. Heb je die buitenaardse Kraanvogel [sterrenbeeld] gezien? De zeden- en zenmeester walgde van hun zedeloze, atheïstische, antiglobalistische en anarchistische opstelling. Alleen een minkukel draagt mink(bont) [nerts] . Deze krabbezak [ww. krabben] houdt wel van krabbenpootjes [znw. krab]. De Krachten is een van de negen engelenkoren. Krabsel is schrapsel. Een krachttoer is een tour de force. Een krachtpatser is een futpee. Een krachtslaapje [middagdutje] is een powernap. Tsjechië en Slowakije bestaan uit krajs [uitspraak: kraai – regio]. In Krakau hebben we de krakowiak gedanst. Dat is al zo oud als de weg naar Kralingen. Helpt krambamboeli [punch] tegen coeliakie [ongeneeslijke stofwisselingsziekte]? Een baghera is een vicewelpenleidster. Op het graf lagen meerdere lauwerkransen. Kratesen zijn nog net niet mismaakt. De cravate blanche [white tie] en (de cravate) noire [black tie] worden niet tot de kravatten [stropdas] gerekend. Het krav maga [zelfverdedigings- en gevechtstechniek] stamt uit Israël [het leger].

3. Hun crediteuren hebben een kredietlimiet. Hou eens op met dat kinderen kreiten (treiteren)! Tegen cremor tartari zegt de volksmond cremortart of kremetart (gezuiverde wijnsteen, overwijnsteenzure potas – een verkoelend, zacht laxerend middel). Kunstschilders gebruiken vaak kremserwit [loodwitverf]. De junibes heet ook wel Veluwse krent [krentenboompje, rotsmispel]. Wordt crêpe ook nog steeds krep of krip genoemd? Ja. Chris stopte zijn zwaard in de krisschede [kris = dolk]. Een kristalmicrofoon werkt altijd met piëzo-elektriciteit. Wanneer treedt de kritikaliteit van een kernreactor in? De KRO was de Katholieke Radio-omroep. Een kroepoekoor(!): je kunt ermee luisteren en er misschien ook wel in(!) zingen. Kroes [gekroesd] haar, kroeze zinnen [spreekwoord: iemand met gekruld haar is wispelturig en lichtzinnig – vgl. kroeshaar]! Men neme azijn: een kroesvol azijn [mv.: kroezen vol!]. Hoe kan een faraorat, een ichneumon, een zebramangoest nu krokodillendoder zijn, dus kroko's doden? Hij verslond de eieren! De krokusvakantie valt tussen Kerstmis en de eerste paasdag. Een banaan zal kromgroeien.

4. Van buffelonderhuid maak je kroepoek koelit [knapperige koekjes]. De weg kan kromlopen, een hardwerkende armoedzaaier kan kromliggen en die stalen buis kan bij belasting krombuigen. Nou moet je niet van kromme haas (krommenaas) gebaren [doen alsof je neus bloedt]. Met de kromzaag werd het kromgetrokken hout gezaagd. Je ziet ze niet vaak: die kroningsinsigniën [kroningsinsignes, rijksinsignes – alleen bij de kroning van de Koning(in)]. Wat betekent 'zijn Kronstadt halen'? Gaan twijfelen aan de waarde van zijn politieke overtuiging. Hij logeert in de Gouden Kroon [vb. van uithangbord]. Flessen maak je van crownglas [kroonglas, helder]. Worden die nog vaak gebeden: het kroontje der Zeven Smarten, dat der Zeven Vreugden en dat des Heren [bepaalde reeks gebeden, soort van rozenkransgebed]? Die sloot is gekroosd [van kroos gezuiverd], met de Kroos- of Sargassozee [een wierzee] gaat dat niet zo gemakkelijk. Gebruikt men dat nog:
krop-uit-de-zak [krop(brood)]? Een cretin is een kropmens. Hij viel met zijn krotenneus in de boter. De krugerrand is naar Paul Kruger genoemd. Wie leest het nog, het Kruidboek van Dodoens?

5. Wat is de Noorderkroon of (Noordelijke) Kroon [sterrenbeeld]? Hij zit in zijn kruidhof. De molenaar verkruide de molen. Kruimeldeeg is pâte brisée. Een kruinoog [bij sommige amfibieën en kruipende dieren – schijnt gezichtsvermogen te bezitten] is een pariëtaal [op de huid] orgaan. Op de kruiplank lag een kruipplant [kruiper]. Ze waren al blij met hun kruip-innen. Zijn er nog dragers van het kruis van Lombok? Nee! Enkele oudgereformeerde gemeenten worden aangeduid met Kerk of Gemeente onder het Kruis (hun leden heten kruisgezinden). Op Golgotha (VD, Kruisberg, NBV: Golgota) stond het Heilige Kruis. Je had al wel begrepen dat er ook een Zuiderkruis of Kruis [Crux, sterrenbeeld] is. Het kruisfeest vindt plaats op de feestdag van de Kruisvinding (3 mei) en van de Kruisverheffing (14 september). Langs de weg stond pontificaal een kruislieveheer [kruisbeeld].

6. Een kruittouw gebruik je in de strijd, een kruitouw bij de molen. We hebben heel wat opgespit: wel een kruiwagenvol [mv. kruiwagens vol]. Je bent mijn lekkere krullenbol. Wat moeten kuipers [vatenmaker] nou toch met een kuippers [papierindustrie: pers om de geschepte vellen te persen]? Niets, dus. Een ksar is een versterkt woestijndorp van de Imazighen [alleen mv.] (Berbers – ook: Amazighen) met voorraadschuren met vierkante verdedigingstorens (tighremts of agadirs). Ktèmata (enkelvoud: ktèma) eis aei: verworvenheden voor altijd. Het Zweedse kubb(spel) speel je met houten stokken [kubben: dan heb je gekubd!]. Braque en Picasso hebben in 1907 vrijwel gelijktijdig het kubisme geïnitieerd. Wat heeft 'Riket met de kuif' met Moeder de Gans te maken [is hoofdpersoon]? Een kwakkuil is een fijnmazig, zakvormig net [en kan niet vliegen]. Hij is naar Kuilenburg (nu: Culemborg) gegaan [bankroet, dood]. De Kuip is het Feyenoordstadion in Rotterdam-Zuid (in de wijk Feijenoord). Pudiciteit [kuisheid] ten top: een kuise jozef en een kuise suzanna.

7. Kwestie van kuiters [wijfjesvis, haring en bokking = gerookte haring] en hommers [mannetjesvis, homvis]. Hom of kuit is ja of nee. Wat voor clan is de Ku Klux Klan [KKK]? Je hebt een zatte kul [dronkaard] en flauwekul [onzin]. De kukri [koe-krie] is het wapen van de Gurkha's [oe] [Brits militair van Nepalese herkomst]. De KU Leuven is de Katholieke Universiteit Leuven. Een külliye is een bijgebouwencomplex van een moskee met o.a. een imaret [gaarkeuken], een hamam [oosters badhuis] en een medresse [islamitische juridisch-theologische hogeschool, ook: madrassa]. Een kümbet is een vrijstaand islamitisch grafmonument. Hij is ter zake zeer kundig. Ik moet erop aan kunnen (VD 'eropaan kunnen' bij trefwoord eropaanlijkt fout). Als het erop aankomt (GB), laat hij het meestal afweten. Raar, dat kunst- en vliegwerk gescheiden zaken zijn. Hou die trucjes maar voor je; in je trukendoos dus. Een kunstraad gaat over de kunst, een kunstraat [bijenteelt] niet. Ook Interlingua is een kunsttaal. Ze reed de kür op het plein voor het kurhaus (kursaal – met ijsbaantje ...). Lapmiddelen toepassen is het: kurieren am Symptom. Is er verschil tussen een kurkestrik [steen van kurkafval] en een kurkenzak [buitenboord bij schip]? Cabotage is kusthandel.

8. De kussebekken hielden een kussengevecht. De cacimbo is de kustnevel. Schrijf je accent circonflexe met een kuut [accent aigu, acutus]? Nee. Je moet je niet kwaad maken en je moet niet kwaadspreken. Inspireert de Kwade al het kwade? Hij blinkt uit in kwaakspraak [nietszeggend, hol en/of foutief taalgebruik]. Een kwakwabangi is een percussie-instrument. (Cryptogram:) Kwalijk nemen is stelen. Kwantiseren is uitdrukken in quanten [kwantums]. De montezumakwartel is een kwartel van de Nieuwe Wereld [Amerika, Australië], de patrijzen zijn van de Oude Wereld [Europa, Azië, Afrika]. De helft van de kwartfinalisten wordt halvefinalist. Wie zijn de wachthebbende manschappen? Wat regelde de Kweekschoolwet [1952-1963: onderwijzersopleiding] zoal? Kwela is door traditionele Afrikaanse ritmes beïnvloede jazzy dansmuziek. De rekening is gekwiteerd [voor 'voldaan' getekend]. Nee maar, onze saaimans maakt een grap [over die Simpelmans]! Is er nog wel sabaeïsme [godsdienstige verering van de zon en de planeten = sterrendienst]? Waartoe dient een sjabbesgoj [bij Nederlandse joden niet-Jood die op de sabbat vuur en licht in joodse huizen verzorgt – sabbatsknecht] eigenlijk?

9. Een schabletter is een veldwachter. De sacharimeter van Soleil zou toch beter zonne-uren kunnen meten [dan suikermeter te zijn]! Pas op voor car- [autokaping] en sackjacking [autoruit inslaan, tas grijpen]. De tweede donderdag na Pinksteren is buiten Nederland de Sacramentsdag (ook: sacramentsfeest – NL: zondag erna). Ongelooflijk, sacre-nom-de-Dieu [bastaardvloek – ook: sacredieu]: het werkt! Een sadhoe [saa-doe] is een rondtrekkende asceet [v.: sadhvi]. Het sadomasochisme schijnt in te zijn. Saeva indignatio (woedende verontwaardiging) schijnt van Jonathan Swifts graf te komen. Lusten sagoïentjes [zwarte klauwaapjes] sago? De saharaschorpioen zat onder het Saharastof. Sahns zijn binnenplaatsen van een moskee. Een sainte nitouche is een kruidje-roer-mij-niet [GB ook: me; mv.
kruidje
s-roer-mij niet of kruidje-roer-mij-nieten]. In Saint Vincent en de Grenadines spreekt men creools-Engels (C?). De sajoer lodeh [oh èh] heeft als basis kokosbouillon. Een Arabische groet luidt: salam aleikum (vrede met u – antwoord: wa-aleikum as-salam). Een scryer is een kristalkijker.

10. Hij spaart Attische artefacten en heeft al: een kantharos (drinkbeker, meervoud: kantharoi), een lekyth(os) [mv. resp. lekythen en lekythoi] voor water en olie, lebesen (drinkbekers), een oenochoë [oi-noo-koo-wee] (wijnkan – mv. oenochoai), een ogenschaal of kylix [mv. kylixen], pelikes (voor vervoer van water), psykters (om wijn koel te bewaren), een skyfos (om uit te eten en drinken – mv. skyfoi) en een stamnos (zekere vaas – mv. stamnoi). Overigens: het sal atticum (het Attische zout) staat lijnrecht tegenover het Italum acetum (de Italische azijn). Sales is verkoop en sale is opruiming. Een saloeki is een oosterse windhond. Thixotroop is dikvloeibaar. De betaaldag,
sint-salarius, is genoemd naar de Heilige Salarius.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten