woensdag 25 november 2020

1995 Dictee donderdag 26-11-2020 (1) dictee Dictee van de dag (39)

Dictee – dictees [1995]

Oefendictee 818 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (39)

1. Is zo'n mitraillet(tet)je [uitspraak!] makkelijk te bedienen? Adouceren is meer doux maken [schilderkunst: verzachten]. Lijfeigenen zijn adscriptus glaebae, gebonden aan de bodem. Hij deed dat ad speciem [s s/k], voor de schijn. Deze klerk werkt heel zorgvuldig: ad unguem (grondig, nauwkeurig, zorgvuldig). Adverso flumine niti (letterlijk: tegen de stroom in roeien of zwemmen) is vergeefse moeite doen. Die affe schilderijen mogen verkocht worden. De advocatus diaboli [advocaat van de duivel] en de advocatus Dei [godsadvocaat] voerden een verbeten strijd. Was de affaire-Barabbas [persoon] echt een affaire d'honneur [zaak]? Bij zo'n Marsreiziger denk je toch: aeternum vale [vaarwel voor eeuwig], marsmannetje worden? De afghalaine [japonstof, harig oppervlak] werd oorspronkelijk in Afghanistan wel met afghani's [AFN] betaald. Hun bijdrage om dat à fond [tot op de bodem] uit te zoeken, was duidelijk à fonds perdu [zonder uitzicht op vergoeding of terugbetaling] . Afreien kan veel schaafsel geven. Ze zullen hun aftandse deux-chevauxs afrijden.

2. Ik wens je veel brooche [broge] bij het aftroggelen van die spulletjes, waaronder brogues [gaatjesschoen]. De aleppo-inkt is van huis uit Aleppisch. Een aki is een overweg met een automatische knipperlichtinstallatie. Bij die alliancering [ring met briljanten] past wel een nuancering. Dat verachtelijke wezen is een âme de boue (ziel van modder). Hoeveel bedraagt het agiostockdividend? De
ABN AMRO-bank is gered. Wanneer gaat die
AMvB [Algemene Maatregel van Bestuur] in? Amoxicilline is een veelgebruikt type penicilline. Mijn buurvrouw is geheel amuzisch [onmuzisch, onkunstzinnig]. De ANBO-voorzitter [Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen] heeft het machtswoord gesproken. Die anarithmon gelasma houdt nooit op: de eindeloze deining van de golven der zee. Anisocorie is de ongelijkheid in grootte van iemands pupillen. Hij zal zijn Ankariotische [Ankara, Ankarioot] roots nooit ofte nimmer verloochenen. Hij is al lang echt mijn animae dimidium meae, boezemvriend.

3. Ik heb een an sich [op zichzelf beschouwd] leuke ansicht(kaart) gekregen. Hij is (on)bekend als een anonymus in libro non edito: een ongenoemde in een niet-uitgegeven boek. Antifoulingverf [au] moet aangroeiing tegengaan [bijv. aan schepen]. Antimitotisch is de celdeling belemmerend. De douairière droeg een echte Coco Chanel, mijn zusje maar een simpel chanelpakje. Wij kopen alleen in koosjere winkels. Wat betekenen al die afko's: BMI [body mass index], QI [queteletindex], IQ [intelligentiequotiënt], pig (prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie), Nikkei [Nihon Keizai Shimbun (beursindex van Tokio)] en Xetra DAX [Exchange Electronic Trading – Deutscher Aktienindex (officiële benaming van de DAX)]? Celadon is zeegroen en een telamon is een steunpunt of pilaar in de vorm van een forse mannengestalte. Over kleine maten gesproken: denk eens aan de ångström (symbool: Å – 10-10 m) en de bohr (symbool: aoo [oo], geen 0 [nul]! – 5,292 × 10−11 m). Wie kent die nog: de ARP, de Antirevolutionaire Partij? Beschouw dat maar als een a priorietje [voorafje]. After all, après tout [tenslotte, uiteindelijk], werd het
après-skiën toch nog leuk. Bij het skiën raakten we tot aan de knieën in de sneeuw.

4. Andere namen voor argilliet zijn kleilei en schalie. Met veel aplomb werd de plomb [stuk lood] in de plomp [het water] gegooid. De apgarscore geeft een cijfer op grond van appearance, pulse, grimace, activity, respiration – kleur van de huid, hartslag, reactie op prikkels, spierspanning, ademhaling. Hij is een man van ouderwetse deugd en trouw: antiqua homo virtute ac fide. Een sioniet is een zionist. Help me even, si placet [alstublieft]. Alle antoniusbroeders zijn lid van de Antoniusorde. Het Anzus-pact (Australia-New Zealand-United States Security Treaty) werd in 1951 gesloten tussen Australië,
Nieuw-Zeeland en de VS
[USA]. De overwinning was à portée, lag voor het grijpen. Wijsheid après coup [achteraf (beschouwd)] is niet zo moeilijk. Geef mij maar aqua pompa (aqua pumpaginis – pompwater). Aquam a pumice postulare: iets onmogelijks willen en aquam infundere in cinerem: de put dempen als het kalf verdronken is. Biljartballen zijn vaak van aramith [een kunststof].

5. Haar werkstuk was (tiré) à quatre épingles, om door een ringetje te halen. Met arma Christi worden de passiewerktuigen bedoeld. De langoor [dier/mens met lange oren] luisterde arrectis auribus (met gespitste oren). In de aron hakodesj [de heilige ark] bevinden zich de thorarollen. Onze artificialintelligenceafdeling floreert goed. In het oude Rome kon je met Oud-Romeinse asses [ook: assen, enk.: as] betalen. Wat is het verschil tussen ascendanten [astrologieteken boven horizon op tijdstip geboorte] en ascendenten [verwanten in opgaande lijn – antoniem = descendenten, nakomelingen]? Wat doet men met asdics [VD anti-submarine detection and investigation committee – op internet hoofdletters: Allied Submarine – lijkt logischer – Detection Investigation Committee]? Alleen in India vindt men ashrams [leefgemeenschap]. Dat schijnt heel bijzonder te zijn: a sheep in sheep's clothing [een schaap in schaapskleren i.t.t. een wolf]. Het voormalige Spaanse rijk reikte van zonsopgang tot zonsondergang: a solis ortu usque ad occasum. Waar wordt aspidosperma-alkaloïde zoal aangetroffen [in gelijknamige bomen en struiken]? Het TARP-programma is het Troubled Asset Relief Program [VS: noodlijdende banken van slechte leningen afhelpen].

6. Zou de naam 'florijn' naar Florence verwijzen? Nee, naar een bloemmotief, de munt kwam oorspronkelijk wel uit Florence. Zijn a-stralen [alfastralen] net zoiets als x-stralen [röntgenstralen]? Beetje vergelijkbaar ... Au bain-marie koken doe je in een bain-mariepan. Dat athomegevoel ervaar je alleen thuis. Die jeugdige grijsaard [een oxymoron met tegengestelde begrippen] is nog heel sthenisch [krachtig, vitaal]. Met audax Japeti genus wordt het menselijk geslacht in het algemeen aangeduid. Hij is een kerel aus einem Guss [uit één stuk]. Dat au-pairmeisje bevalt hen goed. Dat ga je toch niet au sérieux (serieus) nemen? Een autarkie is een zelfvoorzienende, gesloten staatshuishouding, een autarchie is een onafhankelijk zelfbestuur. Aut nunc, aut nunquam (ook: nunc aut nunquam): nu of nooit. Denk ook aan de nu-of-nooitmoeder, de nonmoeder. 'Autos epha' (hijzelf (de meester) heeft het gezegd): goed opschrijven, hoor! Wat is het avoirdupoids(stelsel) – daarin is 1 pond = 0,4536 kg en 1 kg = 2,2046 pond. Wij zijn citoyens van het Avondland [Occident, West-Europa]. Het ging van kwaad tot erger, a verbis ad verbera. De rechter sprak een avas (afwezigheid van alle schuld) uit. Aut omnia, aut nihil: alles of niets.

7. Hem vielen veel a.u.b.'s en ajb.'s ten deel. Die daad zal wel de nodige backlash (reactie, repercussie) oproepen. Is er bij die overname sprake van good- of van badwill? Ik houd niet van mannen met grote bakkesen en/of bakkebaarden. Maakt een balladedichter ook ballads [Eng., langzaam, sentimenteel lied]? Er is een bava (bijzondere/buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders) uitgeschreven. Bij het Braziliaanse carnaval hoor je vaak batucada (dansmuziek). Hoeveel Hebreeuwse baths [36 l] wijn kon je voor 2000 Thaise bahts [THB] kopen? Ken je de rijkbloeiende klaverzuring? Een bedektbloeiende plant is cryptogaam. De Thorastudie geschiedt aan de hand van thorarollen. Een behemoth [bee-hee-moht] is een groot en sterk viervoetig dier. Twee glazen beiers [= Beiers bier], graag. Zoek eens op, wat bekkensnijden (met messen vechten) is. Dat doet een bekkensnijder. Wanneer was het Beleg [VD 2020 ook B] van Leiden ? De bel-etage (quasi-Frans, pseudo-Frans) ligt vaak boven het souterrain. Het bête humaine (het dierlijke in de mens) werd hem te machtig.

8. Bij het baanwielrennen vond een belle [beslissende extra rit] plaats. Op veel tennistoernooien spelen ze best of fives [VD]. Zij zijn de bêtes noires [+] [zwarte schapen] van de familie. Op Bevrijdingsdag wordt het bevrijdingsfeest gevierd. Een bezant komt uit de heraldiek [schijf op schild, penning] of uit Byzantium [oude gouden munt, twee dukaten]. De bergamotten [citroen] komen oorspronkelijk uit Bergamo. Mijn neefje is goochem en bij, maar hij is nog geen bij- of wijgoochem [waanwijs, pedant figuur]. Dat e-zine [via internet of e-mail] heeft nu een bijdetijds ‘omslag’. We willen bijeenzijn en dus bijeen- of samenzijn, en niet alleen-zijn. Een bilbord [ankervoering] en een billboard [groot reclamebord]: dat scheelt nogal wat. Een billfold [herenportemonnee] moet je dubbelvouwen. Wij vallen onder het bisdom Brugge. Die woorden kenden we nog niet: blefaroplegie (ooglidverlamming) en bleomycine (een antibioticum dat de eiwitaanmaak van kankercellen remt). Zou bloed zuigen hier helpen? Ik neem nog een paar bloody mary's [cocktail van wodka en tomatensap].

9. Die blondjes, tevens doblo's, stonden naar een wei vol blondes d'Aquitaine [vleesrund] te kijken. Waar zeggen ze 'bloezen' en waar 'blouses'? Het is overigens 'bloesje' of 'blouse(t)je' – uitspraak! Een bodhisattva is een aspirant-nirwanaganger. Een boeddha is een Boeddhabeeld. Het boerhaavesyndroom behelst een breuk van de slokdarm, bijvoorbeeld als gevolg van hevig braken. Daar zit mij te veel boemboe(boemboe) op [zekere specerij]. Een bo-gesprek [betaling opgeroepene] is een collect call (collectcallgesprek). De Bondsrepubliek Duitsland (BRD, Bundesrepublik Deutschland) heeft een Bondsdag met een bondsregering en een bondskanselier(e). Daar komen we voor: bon souper, bon gîte et le reste, goed eten, goed logies en de rest. Er zullen toch niet veel Balinezen [van Bali] balienees [baliemedewerker] zijn? Hoe moet je met een balaclava [bivakmuts] op, een baklavaatje [zoet honinggebak] verorberen? De bande noire [geen mv. – Franse Revolutie: kochten kerkgoederen op en vernielden heiligdommen] bestond beslist niet uit blousons noirs [+] [nozems].

10. Een buvard is een vloeiblad, een butoh is een moderne, zeer gestileerde Japanse dans en een bévue is een flater. Jij een bratsch [zigeunerviool], dat is quatsch [onzin]! Zij vormen één pot nat: bras dessus, bras dessous [arm in arm, zeer vertrouwelijk]. Ze noemen hem wel 'mister brankalie' [Bargoens: kale kruin]. De wereldkampioen breakt de runner-up bij het tennis in de tweede set. Een afhangend lint aan dameshoeden heet bride [brie-duh – verkleinwoord bridetje of briedje, TA]. Broeder Jonathan personifieert de VS. Brood en spelen: panem et circenses. Heeft brønstedzuur ook praktische toepassingen? Niet direct, het is een verbinding. Onder het bonsaiboompje riepen de Japanners 'banzai' (hoera!). De bas-bariton zong een basaria. Een bas-buffo is een buffobas [beweeglijke basstem voor komische rollen]. Hodierno die [op de dag van heden] heerst het hodiëcentrisme [gerichtheid op het heden]. Haar kapsel is bop [verkorting van bebop: stekeltjeskapsel].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten