vrijdag 27 november 2020

1997 Dictee vrijdag 27-11-2020 (2) dictee Filologica’s Groot Dictee UGent 2020

Dictee - dictees [1997]

Filologica's Groot Dictee UGent 2020

1. Wie begin dit jaar dacht dat COVID-19 [GB, VD] louter een Chinese ver-van-mijn-bedshow zonder consequenties was, blijft gedesillusioneerd achter; ruim honderd jaar na de uitbraak van de Spaanse griep kastijdt een nieuw virus de wereld.

2. Met de nieuwe leegte in hun existentie gingen velen onmiddellijk op zoek naar een nieuwe hobby die ze bezighoudt: dilettanten van gewassen begonnen massaal hyacinten, akonieten en amaryllissen te planten terwijl handige harry’s dan weer met papier-macheeën en stukadoren startten.

3. Hoewel luiwammesen hoogstens een ommetje naar de kynologenclub maakten, verruilde de atletische adonis onmiddellijk zijn ski-jas voor een turn-T-shirt en jaren 80-beenwarmers (ook: jarentachtigbeenwarmers) waarin comfortabel gefitnest en gezumbaad kan worden tijdens een online work-out (onlinework-out).

4. Op socialemediasites vond de gemiddelde patjepeeër soelaas in reuze-irritant zijn lak aan de maatregelen te exhibitioneren op een
schijt-aan-coronafeestje, waarna hij de volgende dag al hoestend als een Hollywoodvedette in een Oscarwaardige sterfscène strijk-en-zet overactte in de selfiecamera en telkenmale uitgeïnfluencet was.

5. Verliefde amants zaten opeens in een latrelatie – of zonder qualitytime tezamen met de geheimgehouden maîtresse – en singles moesten al quarantinderend [internet: in quarantaine tinderen] hun tijd doorbrengen op zoek naar een toekomstige tête-à-tête of onenightstand, mond-neusmaskers incluis.

6. Hobbykoks en aspirant-souschefs waren dan weer in hun sas tijdens het kokkerellen van gastronomische delicatessen als vol-au-vent, kalfszwezeriken en bouillabaissesoep, vergezeld met een rauwkostsalade met mayonaise of vinaigrette en als kers op de taart natuurlijk een verse crème brûlée, chocomousse of moelleux en een glaasje secce chardonnay.

7. Wordt je nu nog niet genoeg inspiratie geschonken en verkies je dat ik stop met filibusteren, dan zeg ik nu vaarwel en onthoud goed: heb nog even geduld, gauw kunnen er weer à volonté pintjes geat [atten] en naar hartenlust nachtelijke pitabroodjes en Julientjes [ook j, internet: grote bak friet met satékruiden, verse uitjes, stoofvleessaus, mayonaise, gedroogde uitjes, etc.] gedegusteerd worden, byebye!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten