donderdag 19 november 2020

1986 Dictee donderdag 19-11-2020 (3) dictee Dictee der Leuvense studenten 2020

[Dictee, dictees 1986]

Dictee der Leuvense studenten 2020 (auteur: Dirk de Geest)

NB De [4 x 10] op te schrijven woorden zijn vetgedrukt.

Deel A

1. Verbouwereerd, geërgerd en gestrest stond de Leuvense rector aan zijn bureautje het geroezemoes op zijn computer gade te slaan.

2. Luc Sels’ [Sels: rector magnificus KU Leuven] vicerectorale team, gecompleteerd met de vice-eersteminister en inspecteurs-virologen van beiderlei kunne, zocht verwoed naar een strategie om antivaxers het zwijgen op te leggen.

3. De vermaledijde COVID-19-epidemieën waarden nochtans al een tijdlang rond in onze contreien, en zelfs een vitamine D-supplement of een stevige bouillabaissesoep vermochten daartegen niets.

Deel B 

1. Getverderrie, klonk het uit de mond van de verraste hooggeleerde sociologieprofessor nadat hij zopas geüpdatet was over die onverhoedse tantaluskwelling.

2. Ei zo na viel zijn stracciatellayoghurt in zijn cappuccino, want hij achtte zich zonder meer de regelrechte kop van Jut.

3. De beloftevolle vaccinatiecampagnes waren immers tenhemelschreiend tenietgedaan door deze wake-upcall van de toenemende besmettingshaarden en door het gejeremieer van allerlei would-bevirologen.

Deel C 

1. Gelukkig was de winningmood geenszins weggeëbd bij de talloze Rode Kruisvrijwilligsters. 

2. Zij achtten zich allerminst zielenpoten of excuustruzen te midden van dat chaotische bric-à-brac en zij voelden zich generlei tekortgedaan door de Zuidoost-Aziatische pandemie.

3. Het excessieve trans-Atlantisch pernicieus getweet door de Witte Huislogé [m/v niet bekend], die zich trumpiaans vergaloppeerde aan allerlei worstcasescenario’s, werd gelukkig meteen gelogenstraft. 

Deel D

1. De bijdehante goochemerd Marc van Ranst stuurde onverwijld de verlossende ge-e-mailde boodschap wereldwijd, dat zijn labo eindelijk een antivirus in een erlenmeyer had gecreëerd.

2. Ondanks de heilloze welles-nietesspelletjes en de retorische guerrillaoorlogen van de pseudopolitieke manipulatoren was een tweederdemeerderheid bereid de aankoop van vaccins grenzeloos te subsidiëren.

3. Er brak weliswaar geen bacchanaal uit met fosforescerende fusees, maar de enthousiaste menigte deelde bouillabaissesoep en wildfricassee. Er werd naar hartenlust gerummikupt en gemonopolied [ook: gemonopolyd, andere uitspraak!], maar ook geyogaad en
getai-chied. En in Verweggistan bleven de przewalskipaardjes onverwijld hinniken, zoals ze dat al van in de steentijd deden.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten