vrijdag 6 november 2020

1966 Dictee vrijdag 06-11-2020 (2) dictee Derde Johan Hendrik van Dale Junior Dictee

Derde Johan Hendrik van Dale Junior Dictee Sluis 2020

De 50 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

[Basisschool, online, groep 7/8] 

Vrijheid (auteur: Rein Leentfaar)

1. Wel een rare gewaarwording, hoor, en even wennen: een dictee op afstand. Vanwege de coronatoestanden is het beter, dat jullie je schoolgebouw niet verlaten; daarom zit je gewoon in je eigen schoolbankje te luisteren naar wat er audiovisueel tot je komt. Daarom laat ik als auteur van deze tekst de burgemeester dan ook starten met de begroeting: “Hallo kinderen, zijn jullie er helemaal klaar voor? Dan beginnen we bij de start en eindigen we bij de finish. Hebben jullie je balpennen – of in (niet) goed Nederlands: ballpoints – in de aanslag? Nog even diep in- en uitademen, vervolgens alle stress van je af gooien en het spel is op de wagen – dat betekent volgens de Dikke Van Dale: de wedstrijd is begonnen, losgebrand.”

2. Wat vrijheid betreft: de bedoelde toestanden hebben tot heel wat restricties (= beperkingen) geleid. In het begin was het thuisblijven geblazen, we zaten hutjemutje – maar eigenlijk mocht dat juist niet: op een kluitje. Vader en moeder konden niet naar de fitness en je kleine broertjes en zusjes mochten niet naar de crèche en jullie konden niet naar school. Voor jullie zelf was het ook bijzonder vervelend dat een bezoek aan jullie opa’s in het verpleeghuis verboden werd. En, o ja, dat gold (en geldt voor een deel nog steeds) ook voor de omaatjes. Je moet immers zó op je woorden letten tegenwoordig …

3. We zitten hier in Zuid-Nederland ook nog midden in de viering van het feit dat we [in letters!] vijfenzeventig jaar geleden bevrijd werden van de jammerlijke bezetting door de Duitse troepen. In IJzendijke en Breskens, maar ook in Eede en de andere kernen, weten ze daar alles van. Buitengewoon jammer, dat dit jaar in Breskens de [helemaal in letters!] elfseptemberherdenking niet zoals anders door kon gaan. De geallieerden bevrijdden ons land en hebben veel betekend en we zijn hen daar grote dank voor verschuldigd. Een oorlogsmonument in Breskens en die tank in het eerdergenoemde vierletterdorp zorgen ervoor, dat we blijven gedenken en herdenken. En bedenk wel: de last van de vrijheidsbeperking bij de genoemde viruscrisis valt in het niet bij die van de Tweede Wereldoorlog.

4. Na de oorlog zijn er stevige banden gebleven met de Verenigde Staten van Amerika, zeg maar: de USA, en die banden zijn wederzijds. Sinds 1982 worden jaarlijks de zogenaamde Four Freedoms Awards (een award is een prijs, een beloning) uitgereikt, in de even jaren in Middelburg en in de oneven jaren in New York. De prijs is genoemd naar de toenmalige president Roosevelt, ook de Middelburgse universiteit is naar hem genoemd. De vier vrijheden hielden overigens in: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees. Op 14 april 2020 zou de uitreiking van de 5 prijzen in Middelburg zijn – er zijn altijd leden van het Koninklijk Huis bij – maar jammer genoeg is deze happening uitgesteld tot 2021.

5. Ten slotte kon ik het niet laten om nog even in de Dikke Van Dale te grasduinen naar ‘vrijheid’: je berooft iemand van zijn vrijheid – die heb je dan ervan beroofd en na gevangenisstraf volgt de invrijheidstelling. Besef, dat veel mensen in de wereld niet in vrijheid (kunnen) leven. Koester dus jouw en onze vrijheid. Wordt je meester (of juf) het nooit beu om daarop te blijven hameren? En word jij dat ook nooit zat? Ik hoop het van ganser harte!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten