dinsdag 24 november 2020

1994 Dictee woensdag 25-11-2020 (2) dictee Oefendictee november 2020 (1)

Dictee - dictees [1994]

Oefendictee november 2020 (1)

1. De VDSL (very high speed digital subscriber line) is de opvolger van ADSL (asymmetric digital subscriber line). ATM is de Asynchronous Transfer Mode. Bij ‘iemand een aar laten’ gaat het om aâren. Een bisht [biesjt] is een veelal versierde traditionele Arabische overjas. Is dat blekhol in Nederland ontdekt? Verwar vooral de cajon en en bodhrán [bau-rah/aan] niet! Sanshou is een moderne vorm van wushu. Op een tefffarm praten ze vaak over het gluten. Pâte brisée is nu eenmaal geen pâté de foie gras. Burp is synoniem met blurp en burps. De burpee is een combinatieoefening bij fitness [niet in wdb.]. ‘Crinoline’ en ‘hoepelrok’ zijn synoniem(en), een tournure is een halve crinoline. Mogen we die lipdub nog eens zien? Je kunt voor Kaap Snert bijliggen en een ruzie bijleggen. Je kunt ook voor Kaap Kont liggen.

2. Gewhift: een whiff geslagen bij golf! Als hij veel wiit, krijgt hij wiiitis. Hij keek onvervaard in de wijdgeopende muil. Yogonaise is yoghurtmayonaise. Niet te filmen: de zevengetijde [zonder mv.] is de zevengetijdenklaver (sic!). Nog zoiets: zonnewende [GB + n] en zonnewendefeest. Rara. VD: zonnewende [+ n] en zonnewendebloem. Rara. Lemma ‘maagsap' geeft ons ‘spijsverterend’ [VD]. Ga je nu maar afspons/zen [GB alleen s, VD alleen z]: kwestie van spons/zen! De systole staat t.o. de diastole. Mind you: manaña begin ik aan mijn manamaopleiding. Eerst de warming-up, later de coolingdown. Mene, mene, tekel ufarsin [Dan. 5:25]. Een mene tekel is een dreigende waarschuwing. Het MER is het milieueffectrapport en de MER is de milieueffectrapportage. Princenhage is het Haagje van Breda. Je moet haar niet zo hardvallen, haar niet zulke verwijten maken. Een raggel is een tengel en een rachel een tegenvaller.

3. Vernachelen of vernoggelen is beetnemen. Ruziezoekers doen aan ruzie zoeken (ruziemaken). Steggelen is ruziemaken, stechelen o.a. spieken, valsspelen of steken onder water geven. Het ww. golfen kun je met f of v uitspreken, daarom: hij golfd/te, zij heeft gegolfd/t. De lacs d’amour zijn het zogenaamde acht-op-zijn-kantteken (oneindigheidsteken). Een dameraan is een dame-jeanne of demi-john. Hij kreeg de props, de credits. Hebben jullie beiden ook op rhbs'en gezeten? Het stikt hier van de jan-weetals en lijsjes-weetal. Bij het koffiedrinken bleek hij goed rooms te zijn. Dat schrijf je anno Domini (A.D.) 2020 echt zó: chebakia (zoet koekje Noord-Afrika, was: sh). De fl kennen we – net als de ae – als koppelletter (ligatuur). Deze komt van gulden (florijn), die ook wel met een gestileerde ƒ wordt weergegeven. Overigens staat Fl voor het chemisch element flerovium (naar de Rus Flerov), atoomnummer 114, voorheen: ununquadium (Uuq).

4. Bij de verschillende uitspraken van sma [meisje] zien smatje en smaatje er vertrouwd uit; smas [nog niet in VD] naast meervoud sma’s ziet er wel vreemd uit. Geen ander voorbeeld gevonden dat met -a de uitspraak ‘ah’ heeft … Ook nog dit: sjwa [aa/ah] --- > sjwas en sjwa’s, sjwatje(s) en sjwaatje(s). Een gevechtssport is gewoon een vechtsport. Een tournée générale is gewoon een tournee, een rondje. Vandaar (bw., VD) is het nog een uur lopen. Een VOI is een Vlaamse openbare instelling. Niet één djilbab, maar twee djalabib versluierden ‘s vrouwen voorkomen. Dat moet je kennen: het droste-effect. Dys- is te weinig, apneu helemaal geen adem. Met zijn mal américain (dysthymie) ging hij naar de stock américain (BE, dump(store)) en wilde daar een martino, een toast kannibaal (toast of broodje met (filet) americain oftewel preparé) kopen, maar dát hadden ze helaas niet. Flamoes is een k-woord.

5. Hier valt weer wat te leren: oldboysnetwerk(en) [GB] en old boys network(s) [GB/VD]. Na het aanhouden bij het café, moesten we de jas aanhouden, omdat ze de kachel niet aangehouden hadden. Tot overmaat van ramp kwam de politie ook de cafébazin nog aanhouden. De promiscueste van de drie was het haasje (niet het konijn dus). Arie, Arie, waar zijn die ariary’s [MGA, Madagaskar] gebleven? Een hinkjambe is een choliambe. Het heo is het hoger economisch onderwijs. Hij komt van goeden huize en is in goeden doen. De goeden moeten vaak met de kwaden lijden. Een urt is een onbeduidend persoon. De Unie mhp [voluit: Unie Middelbaar en Hoger Personeel] is ontstaan uit een fusie van de Unie en MHP. Die MHP scheidde zich later weer af en de Vakcentrale voor professionals (VCP) is daar nu een voortzetting van. Maar we houden het simpel: de afkorting van ‘middelbaar en hoger personeel’ is doodgewoon mhp

6. Hij is behept met sinistromanie (linkshandigheid). De term ‘fomo’ staat voor fear of missing out (de angst om iets op internet te missen) en ‘yolo’ voor you only live once. Alle ME’ers en -sters hebben een hectisch bestaan. Schrijf ik 'oud Mongools paardenras' aaneen [wel met -]? Of bedoel je oud-Mongools paardenras? De/het phenibut (Russisch) is een angstremmend, kalmerend middel, tevens als drug gebruikt.

7. Met de openingsbel wordt de New York Stock Exchange [NYSE] (Wall Street) geopend. Terugtellen heeft wel iets van alla riverso, al rovescio, in kreeftengang. Ik zal er zijn, wel sub reservatione Jacobaea [onder het voorbehoud van Jakobus, t.w. van de woorden van Jak. [Jakobus, Jb.] 4:15: ‘si Dominus voluerit’ (als de Heer het wil) en ‘si vixerimus’ (als wij dan leven)]. Vergelijk D.V. (Deo volente) en V.D. (volente Deo). Het seculiere alternatief is ‘ijs en weder dienende’. Deze violist is hors catégorie. Een hottie kan behoorlijk sexy zijn.

8. Anton wist niet eens wat antonymie is. In HCN is CN een dyade: HCN is hydrocyanide, blauwzuur, cyaanwaterstof, waterstofcyanide. Ik ontmoette Dame (ant.: Sir) Maggie Smith. Broge en brooche zijn vormvarianten. Raggamuffin of bubblin’ is een hiphopvariant op reggae. De MTL duidt de Maltese lira aan, ook wel Maltees pond genoemd (vero, thans: euro). De kat miauwde [ook: mauwen, wieuwen] toen haar bazin aan de meowmeow [2 x miauw] ging – de designerdrug mephedrone. In 2005 schreef de pVD Ku Klux Klan (KKK) nog met streepjes. Ze gooiden de bayem (spinazie) in de/het majem (water). Een beppe of bebbe [+ n] is een grootmoeder of oude vrouw, een beb [+ ben] is een grootvader of oude man. De antarctis is gewoon Antarctica. Fond: basis of bouillon, fond de teint: foundation, onderlaag make-up, au fond (eigenlijk) heeft hij gelijk en iets à fond onderzoeken is tot op de bodem. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten