zondag 27 juli 2014

0242 Dictee woensdag 10 sep 2014 (3): dictee 775 (deel 3) √

Dictee - dictees [0242]

Oefendictee 775 (deel 3)

Hierbij de alinea's 7, 8, 9 en 10.

7. Een mpeg-bestand heeft het MPEG-formaat. MPD staat voor multiple personality disorder, in het Nederlands: meervoudigepersoonlijkheidsstoornis, MPS. De MRAB-bacterie is de multiresistente Acinetobacter baumannii-bacterie. Een MRBM is een medium range ballistic missile. MR is Mauritanië, MS is Montserrat en MU Mauritius. De MUB is de Wet Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie. Muco is mucoviscidose, CF, cystic fibrosis, taaislijmziekte. Bekijk die mucoze [slijmachtig] massa eens onder de microscoop [miek]. Het is er zo vol als mut, mudvol dus, maar muttens, nur Mut! Van muggenpis word je niet echt nat. We zaten als muizen (ratten) in de val. Ik zou met mijn muizenissen wel in een muizennest willen kruipen. Droeg Klukkluk mukluks, winterse indianenlaarzen, in de tv-serie Pipo de Clown? Vast wel! Over deze aanplanting is een laagje mulch [deklaag van rottend materiaal, ook: muls] gestrooid. Hij is fervent antimultikul.
 

8. Een MS-patiënt is een multiple-scleroselijder. Een multipurpose vehicle is een MPV. Hoe bestrijd je een multiresistente klebsiellabacterie? Mundus senescens: de wereld die oud wordt. In de Schotse hooglanden kun je munrobaggen [boven de 3000 voet bedwingen]. Ik wijs op de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht en de Munt in Amsterdam. De numismatiek is de munt- en penningkunde. Waar is dat munt- en penningkabinet? Het muntloon wordt aan de Munt betaald. Munus Apolline dignum: een uitstekend gedicht (letterlijk: geschenk, Apollo waardig). In de Indiase keuken is murgh kip of kippenvlees. Murfen is mobiel internetten (van 'mobile' en 'to surf'). Autochtone jongeren proberen soms Murks [Marokkaanse en Turkse jongeren nadoen] te spreken. In muschelkalk zitten versteende schelpen. Hij koestert zijn musée imaginaire. De muscadet komt uit het mondingsgebied van de Loire.
 

9. Liever mosquitogeluid dan muskietengezoem! Die binnenstad is een must-see en dat souvenirtje een must-have [beide: 2020]. Het most niet maggen, zo'n mutahhuwelijk [islam, voor de seks]. De takken waren tot mutsaards bijeengebonden. Wat zit er zoal in muthee? Wat voor mannen geldt, geldt mutatis mutandis ook voor vrouwen. Iets wat slecht is, wordt niet minder slecht als men slechts de naam verandert: mutato nomine. Vlaamse wielrenners vrezen de Muur van Geraardsbergen. Oost-Berlijners, nu ex-Oost-Berlijners, vreesden vroeger de Muur. De Helicon, Parnassus of Pindus worden als muzenberg aangeduid. Een muziekdictee? Nee, daar heb ik niks mee. In dat muziekuurtje volgt hij een muziekkuur. Een muziekzaal vol muzikale musicologen. Welke rol speelde MvM (Moeders voor Moeders) in de MVM (Man-Vrouw-Maatschappij)?
 

10. Wat is mycorrhiza [symbiose]? My dear, je hebt mydriasis, pupilverwijding. Een myorrhexis is een spierscheuring. Niet verwarren: myositis (spierontsteking) en myosotis (vergeet-mij-niet). Myringitis is trommelvliesontsteking. Mysofobie is infectievrees. De mystères [lang overgordijn] verhulden een mysterie. De Droevige Mysteries zijn die van Christus' lijden. Het triniteitsmysterie is het mysterie van de Heilige Drie-eenheid. Die rock-'n-rollmytheschrijver vind ik niet geweldig. Is die mysticus de mysteryguest? Zij is geen mythomane [fantaste, ziekelijke leugenaarster] , maar wel mutserig, dozig. Waaraan herkennen we een myxoedeem [slechte schildklierfunctie]? Myxomyceten zijn slijmzwammen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten