donderdag 17 juli 2014

0226 Dictee woensdag 30 juli 2014 (3): dictee 770 (deel 3)√

Dictee - dictees [0226]

Oefendictee 770 (deel 1)

Hierbij de alinea's 7, 8, 9 en 10.

7. Is het tegenkamp nu het ja- of het neekamp (dat van de nee-stemmers)? De gomaristen waren de contraremonstranten. De Contrareformatie wordt ook wel tegenreformatie genoemd. Waar heeft hij toen als TEG'er [NL, historisch: te­werk­ge­steld er­kend
ge­we­tens­be­zwaar­de
] gewerkt? Niet alleen in de kast vindt men lijken, ook (of eigenlijk juist niet) in de Handelingen van de Staten-Generaal. Dat lijkent nergens naar. Ptomaïne of cadaverine (een lijkkleur hebbend is overigens kadavereus) tref je in lijken aan, net als trouwens adipocire of adipocera. Een lijkraanlijn heeft niets met lijken van doen. Triefelend aan mijn knopen vroeg ik aan de urnenverkoper: 'Kan deze canopenwinkel nu eindelijk open?' Tijdens de lijkverassing deed zich tegelijk een lelijke verrassing voor, lijk vroeger. In de lijnetserij worden lijnclichés geëtst. Een taille douce is een lijngravure. Voor De Lijn heb je een lijnkaart nodig. Luidde haar lijn- een lijmpoging in? Vreemd koppel: jan-weetal [2020], lijsje-weetal.
 

8. Een lijstnaald is een kleine sent. Dat is een lik-op-stukbeleid van likmevestje. Hoe spreek je 'like Niobe, all tears' uit? In Swaziland geldt: één lilangeni, meer emelangeni (of: lilangeni's). Die limbo's komen zeker uit Limbabwe … Voor deelneming aan de Olympische Spelen moet je de olympische limiet lopen. Een linden tafel is van lindehout gemaakt. Bij spreken komt Lingala, bij musiceren lingala aan de orde. Een lingua franca is nu eenmaal geen lingua toscana in bocca romana. Die Liniaal of Winkelhaak kun je niet aanpakken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie heette vroeger de Utrechtse Linie. Wat beoogt een linkbait? Die linkerd is een linkmiegel (linkmichel). Het linneaanse systeem is bedacht door Linnaeus. Bij de haagwinde (Calystegia sepium) is de eerste aanduiding de geslachtsnaam (linneon), de tweede de soortnaam (jordanon).
 

9. Wat is nu ontcijferd: Lineair A of B? Hij zou zijn eerstgeboorterecht verkopen voor een schotel linzensoep. Aan het lionisme ken je de Lions Club. Ryoliet wordt ook lipariet genoemd. Zij lippenstiftte dagelijks. (Omnibus et) lippis et tonsoribus notum: bekend bij Jan en alleman (letterlijk: bij ooglijders en barbiers). Dantes Inferno is Literatuur met een grote L, hintertreppenromans zijn literatuur met een kleine l. Een literatuurhistoricus is een literair [beide ook: tt, GB] historicus. Zijn jullie die litho's al kwijt? Prachtig, zo'n living statue. Llanero's bewonen de llano's. Hoeveel lltes'en [NL, historisch: la­ge­re land­bouw­tech­no­lo­gi­sche school  waren er in de hoogtijdagen? De ln is de logarithmus naturalis, de natuurlijke logaritme, gebaseerd op grondtal e. Ze verwijderde zich à pas de géant. In een Vinex-wijk drinken flexwerkers in duplexwoningen bovengemiddeld veel bordeauxwijn.
 

10. In hoog gras heb je bij golf een lobwedge nodig (en in de pauze drink je thee, ga je teaën, uit een wedgwoodkopje). Sommige locals besturen de locs. Het locked-insyndroom impliceert
non-communicativiteit. Is yank(ee) een locofaulisme voor een 

Noord-Amerikaan? Daar heb je hem weer met zijn loci communes (gemeenplaatsen). Alle drie werden ze vervangen door locum tenentes [plaatsvervangers, enk.: locum tenens]. Mijn oma kickt op lodderein (eau de la reine). De gelode diepte (loding) is 40 m. In de lodenzak zaten loden kogels. Even loeken hoor …, ik heb het al! De auto van de Loenenaar was voorzien van een loenenaar [vals autonummer] die door de plaatselijke loenenaar [bedrieger] razendsnel was bijgeleverd. Hij pleegde soms loense sjoefe [meineed].
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten