donderdag 17 juli 2014

0225 Dictee woensdag 30 juli 2014 (2): dictee 770 ( deel 2) √

Dictee - dictees [0225]

Oefendictee 770 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4, 5 en 6.

4. Sinds 1848 roepen ze daar 'liberté, égalité, fraternité'. De Libor is de London interbank offered rate, het basisrentetarief voor kortlopende interbancaire leningen op de Londense geldmarkt. Licet [k]: het is geoorloofd. Het feest der lichten (Lichtfeest) is het joodse chanoekafeest. Zijn die lichtmisgebruiken wel oké? Ach, die ster staat maar een lichtsecondereisje van ons af. Hij weet alles over de lies [laaj - ligging van de bal] van golfballen. Het Hooglied (Canticum Canticorium) is het Lied der Liederen. Binnen de PKN zingen ze uit het Liedboek (voorheen: Liedboek voor de kerken). Een lierenaar is een knipmes. Waar vinden we het Lieverdje? In Amsterdam! Een lieveheer beeldt de Lieve-Heer uit. Hoeveel kosten die gouden liesjes [golden delicious] per kilo? Een juggernaut was ooit een Krisjnabeeld [toekomstige aanpassing VD - 2020 OK] op een enorme processiewagen. Vergelijk: hare krisjna. Life's little ironies houden je op de been.
 

5. Er zijn bastognekoeken voor bij de koffie. Vergeet de godemiché niet. Die echtgenoten hebben echt genoten van elkanders echtgenoten. Het zwartepieten over Zwarte Pieten gaat nog jaren duren, althans volgens de courant. Hij is een etterig être in heel zijn wezen. Op het kattebelletje stond: wil je de kattenbak nog even ledigen voor je naar kattenbak gaat? Hij heeft duidelijk een burn-out. De lijsterachtige scheet schijtlijsterschijt op de scheit [schaap x geit]. O nee, het moest een reiger zijn … De drie Gestrenge Heren zijn de ijsheiligen Pancratius, Servatius en Bonifatius. Is een haatzaaicampagne zoiets als een zaai-haatcampagne? De bij de suikerraffinaderij ontslagenen wendden zich toen maar tot de consolatrix afflictorum [troosteres der bedrukten].
 

6. De leden van de niet-bestaande BIAP (Bond van Internationale Autoparasieten) doen aan biappen (liften). De in één stuk gegoten letters zoals de fl heten een ligatuur of koppelletter. Een oblong boek bestaat uit landscape pagina's. De cola light is een lightproduct. De Engelsen hebben hun leagues [(ver)bond)] , de Fransen hun ligues. De Heilige Week is de passieweek, de Goede Week, de lijdensweek. Toen zag ik hem in levenden lijve, lijfelijk. Waartoe dient een lijfseizing? Waar zijn die lijgers [leeuw x tijger] gefokt? En komen vandaar ook teeuwen? Een tefffarm moet je in Ethiopië zoeken. Bij de tefila (tefille) zie je veel tefilin. Een tegeldemaking heeft niets met tegels te maken. Ik zal je tegemoetkomen: je kunt mijn bijdrage 's anderendaags tegemoetzien (GB). Een tegendruk is een contre-épreuve, een tegendeskundige daarentegen een contra-expert.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten